7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPSD sacrifică proiecte europene și de infrastructură pentru a câștiga localele

PSD sacrifică proiecte europene și de infrastructură pentru a câștiga localele

În mai multe consilii locale unde deține majoritatea, PSD a boicotat proiecte importante și  adoptarea bugetului. Scopul este compromiterea primarilor care provin din partide de opoziție, aceștia devenind, în ochii alegătorilor, direct responsabili pentru aceste eșecuri. Decontul ar putea fi pierderea alegerilor locale de către primarii în funcție.

PSD este decis să câștige alegerile locale cu orice preț. În județul Dâmbovița, organizația condusă  de vicepreședintele PSD, Adrian Țuțuianu, sacrifică atât proiectele locale și europene, cât și pe proprii membri ori consilieri doar pentru a opri realegerea unor primari de la PNL sau din alte partide. Ca urmare a acestei strategii, trei comune din județ: Gura Foii, Dragodana și Hulubești, nu au buget aprobat pe 2016. În schimb, trei viceprimari PSD au fost excluși din partid pentru că au îndrăznit să voteze pentru finalizarea unor proiecte locale.

Social democrații au blocat conturile

Marian Lixandru din Gura Foii, membru PSD încă din 1990, fost primar și apoi viceprimar a fost  exclus din partid în urmă cu câteva luni. Singura motivație pe care a primit-o de la centru a fost  aceea că „nu a respectat linia partidului“. Sarcinile trasate de la centru, atât pentru Lixandru, cât și  pentru toți consilierii PSD erau să nu participe la ședințele de Consiliu Local și să boicoteze  aprobarea bugetului Primăriei pe 2016. În acest fel se urmărea compromiterea în ochii alegătorilor și  diminuarea șanselor la viitoarele alegeri ale actualului primar Marius Iosif, membru PNL.  

Proiectele blocate se referă la oprirea plăților pentru școli, pentru deszăpezire, asflatare, aspecte care  pot face ca nemulțumirile oamenilor la adresa edilului liberal să crească.  Mai mult, primăria Gura Foii riscă să piardă un proiect cu fonduri europene care prevedea  construirea unui centru de zi pentru copiii din localitate. Proiectul ar fi trebuit să fie finanțat din  fonduri europene în proporție de 80%, restul fiind acoperit de primărie.

Viceprimarul Marian Lixandru a decis să nu asculte de liderii de la județ și a votat pentru adoptarea  bugetului și terminarea proiectelor. Deși era unul dintre cei mai vechi membri de partid din Dâmbovița, a fost exclus din partid, locul lui în Consiliul Local fiind luat de următorul membru PSD aflat pe  listă. În acest fel, având o nouă majoritate în Consiliul Local, PSD a reușit să conteste bugetul care  fusese deja aprobat.

Așa s-a ajuns în situația ca, „deși suntem în luna aprilie, comuna să  nu poată  cheltui banii din conturi. Avem banii în cont să terminăm și centrul de zi, și căminul cultural, să  asfaltăm străzile, dar nu putem. Strategia lor este una bună, pentru că oamenii nu știu că acești  consilieri PSD ei nu vin la ședințele de Consiliu Local și, așa, pe mine mă înjură că nu fac nimic“,  ne-a declarat Marius Iosif, primarul din Gura Foii, localitatea aflată lângă Găești.

Dezertorul de la Hulubești a avut aceeași soartă

Hulubești este o altă comună  unde, ca urmare a „sarcinilor de partid“ trasate de președintele  Consiliului Județean și al PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, Consiliul Local a contestat bugetul  localității. Pentru a opri proiectele pe care primarul PNL le desfășoară în localitate, Adrian Țuțuianu  le-a cerut consilierilor locali să voteze împotriva tuturor solicitărilor sau să nu meargă la ședințele  Consiliului Local.

Scenariul de la Gura Foii s-a repetat însă și aici. Viceprimarul PSD, Robert Nenișanu, a votat pentru  realizarea unora dintre proiecte și a fost exclus imediat din PSD, deși era membru destul de activ al  organizației județene Dâmbovița. Acesta ne-a declarat că a votat în favoarea demarării sau  continuării proiectelor din urbe nu pentru a trăda partidul, ci pentru că dorește să se întâmple ceva  bun și pentru oamenii care l-au ales. „Potrivit jurământului pe care l-am depus când am devenit  consilier, trebuie să apăr interesele oamenilor, nu ale partidului. Am fost exclus din PSD și mi s-a  motivat că nu respect linia partidului. Păi linia lor a fost clară: să nu votăm nimic, nici dacă e bine,  nici dacă e rău“, a spus Nenițescu. .

Nicu Ionete, un consilier local PSD din comuna Dragodana, a fost, de asemenea, exclus pentru că  nu a fost de acord cu conducerea județeană și cu modul în care au fost organizate, la nivelul  comunei, alegerile din PSD.

„M-au dat afară după atâția ani pentru că am încercat să le spun că nu  mai suport dictatura care se instaurează în partid. La alegerile locale interne au venit cu procese -verbale gata completate cu un singur candidat pe ele. Mai mult, Țuțuianu și-a pus oameni în toate  structurile deconcentrate, la ANAF, Mediu și în alte locuri, oameni care fac presiuni pe membrii din  județ pentru a respecta ceea ce spune el. A devenit un fel de președinte al unui grup organizat, nu al  unui partid“, ne-a declarat fostul consilier Ionete. Acesta a depus o contestație la forul de conducere  național al PSD, așteptând explicații pentru excluderea lui.

Noua gardă PSD, abonată la contracte cu primăriile

Înlocuitorul propus de PSD pentru viceprimarul Marian Lixandru de la Gura Foii, exclus pentru că  și-a permis să voteze bugetul primăriei, face parte din noua generație de politicieni pe care social  democrații vor să o promoveze.

Este vorba despre Radu Georgescu, președinte PSD Gura Foii, fiul unei foste angajate APIA  Dâmbovița, Maria Dragomir Georgescu apropiată a lui Adrian Țuțuianu.

Atât Radu Georgescu, cât și mama sa sunt acționari ai mai multor firme care au ca singur scop deratizarea din orașul Găești și  comunele învecinate. Primarul din Găești, Grigore Gheorghe, ne-a declarat că, în urmă cu doi ani,  când a devenit primar s-a îngrozit când a văzut câte contracte mici mergeau la AGR Foia SRL și  Promt Sevice, firme deținute de Radu Georgescu.

De altfel, edilul din Găești ne-a declarat că  majoritatea contractelor au fost acordate prin încredințare directă de către fostul primar. Pentru deratizarea Găeștiului, AGR Foia a  primit aproape cincizeci de mii de euro în 2013 și 2014.

Nu este singurul lor contract la Găești. Ei mai lucrează pentru școlile din cinci comune învecinate,  Gura Foii, Valea Mare, Răscăieți, Cobia și Mogoșani dar și alte câteva primării cu primari PSD.  În acest fel se explică cum firma cu doi angajați, a raportat, în 2013, la Registrul Comerțului un profit  de peste opt zeci la sută. În tot acest timp, în 2014 în școlile unde se efectua deratizare de către  firmele liderului local PSD a fost o epidemie de păduchi și DSP Dâmbovița le-a închis temporar.  Pe lângă firma de deratizare, Radu Georgescu mai deține două firme prin care furnizează servicii de  internet și sisteme de supraveghere pentru mai multe primării, școli, grădinițe și spitale. Deși inițial a  fost de acord să ne întâlnim să ne explice cum este cu contractele, Radu Georgescu nu a mai vrut să  se întâlnească cu reporterii RL la Găești pe motiv că el este it-ist și este foarte ocupat.   

Avem banii în cont să terminăm centrul de zi, căminul cultural, să asfaltăm străzile, dar nu putem accesa fondurile, pentru că PSD s-a opus adoptării bugetului. Strategia lor este bună, pentru că oamenii nu știu că ei nu vin la ședințele de Consiliu și pe mine mă înjură că nu fac nimic.“

Marius Iosif, primarul din Gura Foii

Când am fost exclus din PSD, mi s-a motivat că nu respect linia partidului. Păi linia lor a fost clară:  să nu votăm nimic în Consiliul Local, nici dacă e bine, nici dacă e rău.“ Robert Nenișanu, fost viceprimarul PSD în Hulubești

Replică

Adrian Țuțuianu: „Nu faceți voi ordine la noi în partid“

Întrebat de excluderile din partid, președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, ne-a declarat că  „singurii care dictează la PSD sunt liderii. Astea sunt prostiile a doi primari  care nu au buget   și proiecte pentru că nu știu să negocieze și nicidecum pentru că nu au majoritatea în consiliile  locale. Am exclus oameni de partid legal, așa cum prevede statutul. Nu faceți voi ordine în partid.  Aici noi ne facem ordine“, a spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Țuțuianu este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Procurorii DNA arată că au disjuns cercetările faţă de Adrian Ţuțuianu în  urma unui denunţ făcut de omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, cel care l-a denunţat şi pe  fostul  deputat Ion Stan. În perioada 2008-2012, Țuțuianu a fost senator PSD și s-a aflat în atenția ANI  pentru că, în declaraţia sa de avere, dată în calitate de senator,  recunoştea că a semnat 14 contracte  de asistenţă juridică cu primării şi alte instituţii ale statului prin încredinţare directă.

O parte din contracte au fost semnate tocmai cu primăriile aflate în colegiul său de senator și au fost acordate de către primarii PSD. Liderul PSD deține o avere de peste două milioane de euro și a fost apropiat atât de Adrian Năstase, cât și de Victor Ponta, fiind propus și votat de majoritatea PSD din Senat  în  Consi­liul Național de Integritate, instituția care verifică activitatea ANI. Ulterior el s-a retras pentru  că era cercetat chiar de către ANI.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă