18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăTechPSD solicită premierului să revoce HG care stabilește data alegerilor locale

PSD solicită premierului să revoce HG care stabilește data alegerilor locale

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a trimis, marţi, o scrisoare către premierul Dacian Cioloş, prin care îi solicită să revoce Hotărârea de Guvern care stabileşte data alegerilor locale. Astfel, liderul PSD solicită Guvernului să adopte o nouă dată.

Unul dintre motivele invocate de social-democraţi este că data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării. Liviu Dragnea a declarat, marți, la Palatul Parlamentului, că aceste hotărâri se pot adopta în prima sau a doua săptămână din luna martie, pentru că “în istoricul adoptărilor hotărârilor de Guvern pentru alegerile locale” acest lucru s-a făcut cu o săptămână sau două înainte de data limită. 

“Din considerente care țin de transparența și de securitatea juridică a alegătorilor și a competitorilor electorali, adoptarea de către Guvern a prezentului proiect urmează a fi făcută înaintea începerii perioadei electorale, odată cu stabilirea datei alegerilor  [….]” “Data începerii perioadei electorale coincide cu momentul intrării în vigoare a hotărârii, respectiv cu data de 22 martie 2016.” În aceste condiții, în care Partidul Național Liberal  a demarat procedura prealabilă a atacării în contencios administrativ a H.G. nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale, este clar că scopul social pe care Guvernul l-a avut în vedere la data emiterii actului normativ, nu numai că nu a fost atins, dar a și fost deturnat în zona abuzului de drept”, se precizează în solicitarea remisă redacției.

Citește și: PNL vrea să atace în instanță HG privind alegerile locale

Astfel, PSD sus că atacarea în contencios administrativ a unui act administrativ care nu este în vigoare, de către PNL, “nu poate produce efecte juridice, nu poate produce nici o vătămare nici unui drept al nici unei persoane”. Totodată, atacarea în contencios administrativ, “pe motive exclusiv de neconstituţionalitate” a unei Hotarâri de Guvern, reprezintă un “demers inadmisibil din punct de vedere al instanţelor de judecată”, întrucât nu poate fi atacată, în acest caz, decât de o lege sau ordonanţă.

Un alt motiv expus în solicitarea formulată de PSD către premierul Dacian Cioloş este că PNL “nu respectă propriile puncte de vedere, întemeiate pe dispozițiile Codului bunelor practici în materie electorala emise de Comisia Europeana pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) însușite de Curtea Constituționala prin Decizia nr. 51/2011 și care apără stabilitatea normelor de drept electoral și, implicit, în sens larg, chiar ordinea de drept și drepturile fundamentale de a alege și de a fi ales ale cetățenilor”. 

Totodată, PSD precizează că PNL nu a respectat acordul politic, pe care l-a incheiat cu celelalte partide parlamentare, în momentul elaborării legislației electorale, “fapt care spune foarte multe despre conduita politică promovată in acest moment de către această formațiune politică”.

Citește și: Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie

Liviu Dragnea a declarat, la Palatul Parlamentului, că solicitarea de revocare a hotărârii de Guvern a fost ”dată în grabă, fără nicio explicație logică”, potrivit Agerpres.

Spătămâna trecută, Șefa PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii vor ataca în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, pentru a introduce votul în două tururi, relatează Agerpres. 

“Ieri, Guvernul a publicat legislaţia secundară pentru alegeri – 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloş – motiv pentru care, văzând acest calendar anunţat, vă informăm că săptămâna viitoare, după ce vom avea Biroul Politic Naţional, vom iniţia demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanţa de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democraţie în România dacă nu vom reuşi să impunem două tururi de scrutin”, a declarat Gorghiu. 

Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie, a decis Guvernul, miercurea trecută.

“Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. 

 

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă