14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăTechPuterea vrea să amputeze legea ANI

Puterea vrea să amputeze legea ANI

Un grup de parlamentari PSD, UNPR și UDMR propune modificarea legii ANI. Pierderea mandatelor politicienilor declarați incompatibil se va aplica doar în cazul funcțiilor în care au fost găsiți vinovați. Cu alte cuvinte, un primar găsit incompatibil va avea restricție doar la această funcție, dar va putea exercita alte demnități, precum cele de deputat, senator sau parlamentar European. Recent, însă, Curtea Constituțională a decis că un demnitar declarat incompatibil nu poate exercita nicio altă funcție. 

Concret, proiectul de lege menționează că demnitarii care sunt declarați incompatibili își pierd funcțiile și au interdicție de a le mai ocupa timp de trei ani de zile. În proiect sunt menționate și cazurile particulare.

Astfel, dacă persoana a ocupat funcția de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste funcții. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte al consiliului județean, vicepreședinte al consiliului județean sau consilier județean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste funcții. Dacă persoana a ocupat funcția de deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa  niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste funcții.

Practic, politicenii care sunt declarați incompatibili vor avea interdicție doar la funcțiile pe care le-au ocupat. O asemenea reglementare i-ar lăsa cale liberă pentru Parlament unui ales local declarat incompatibil. Însă, Curtea Constituțională a decis, că sancțiunile nu pot fi aplicate limitat trebuie aplicate tuturor funcțiilor. “Atribuirea pentru sintagma <<aceeasi funcție>>" a înțelesului unic de funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă”, este concluzia judecătorilor CCR. Inițiatorii proiectului sunt Eugen Nicolicea (UNPR), ministru pentru Relația cu Parlamentul, Daniel Florea (PSD), Cosmin Mecula (PSD), Ciprian Nica (PSD), Victor Roman (PSD), Kerekes Karoly (UDMR), Marton Arpad (UDMR), Luminița Adam (PP-DD) și Niculae Mircovici (Minorități).

Contactat de “România liberă”, Eugen Nicolicea a susținut că proiectul de lege ar fi o tentativă de extindere a sancțiunilor legale, în contextul unor lacune legislative. “În momentul de față, nu există în legislație reglementată încetarea mandatului pe baza unei interdicții. Proiectul de lege rezolvă aceste cazuri, prin faptul că propune ca persoanele respective să își piardă funcțiile și să fie incompatibile cu acele funcții timp de trei ani de zile”, afirmă Nicolicea. “De exemplu, la ora actuală, dacă vorbim de cazul unui primar prefectul emite ordinul de încetare a mandatului în caz de incompatibilitate dar nu și în caz de interdicție”, este explicația lui Nicolicea. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Stația STB Orizont revine pe amplasamentul de bază

Stația „Orizont” revine pe amplasamentul de bază, informează Societatea de Transport București (STB). “Avȃnd ȋn vedere finalizarea lucrărilor la proiectul „Reabilitare rețele termice Loc 3...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...
Ultima oră
Pe aceeași temă