30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechRăspunsul UDMR la provocarea PNL la dialog pe tema Codului Fiscal

Răspunsul UDMR la provocarea PNL la dialog pe tema Codului Fiscal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în legătură cu propunerea PNL de dialog pe tema Codului Fiscal, că liderii Uniunii vor participa la astfel de întâlniri, considerând că orice dialog între putere şi opoziţie este binevenit, scrie Mediafax

Kelemen Hunor a declarat, marţi, că a discutat cu copreşedintele PNL Alina Gorghiu, cu care a stabilit că o astfel de întâlnire ar putea avea loc după 15 august.

“Am citit scrisoarea PNL către liderii partidelor politice şi am avut o discuţie cu doamna Alina Gorghiu. Pe teme de interes major, de interes general pentru societatea românească, eu cred că orice dialog politic este binevenit între opoziţie şi cei de la guvernare. Ar fi bine pe termen lung să reuşim să punem în paranteză lupta politică atunci când este vorba despre subiecte mari, cum este Codul Fiscal, reorganizarea administrativ teritorială sau alte subiecte. Eu salut iniţiativa PNL, răspunsul nostru este «da», pozitiv, vom participa la astfel de întâlniri, când vom avea o invitaţie cu dată precisă şi loc precis. Am stabilit cu doamna Gorghiu că după 15 august ne vom întâlni şi vom discuta despre toate aceste subiecte, inclusiv cu specialiştii noştri”, a declarat Kelemen Hunor.

Citește și: Alina Gorghiu: Codul Fiscal trebuie dezbătut în Parlament

Liderul UDMR a subliniat că, în afara Codului Fiscal, la întâlnire ar putea fi abordată şi situaţia financiară dificilă a TVR, singura soluţie în acest caz fiind, în opinia sa, ştergerea datoriei către stat.

“Oricum, această datorie nu va fi recuperată niciodată şi se poate solicita de la CE un acord, o aprobare, ca să nu poată fi considerat un ajutor de stat. Este vorba despre un serviciu public, despre televiziunea publică, nu despre o companie aflată pe piaţa liberă. Se poate obţine un astfel de acord şi reeşalonarea restului datoriei către terţi. Asta ar fi soluţia optimă şi asta am propus eu şi modificarea legii de funcţionare a TVR. Ar fi bine un consens politic, pentru că TVR se află, şi nu din cauza actualei conduceri, într-o situaţie dificilă, iar datoria a fost acumulată de-a lungul anilor”, a mai spus Kelemen Hunor.

Citește și: Vasile Blaga spune că PNL va vota Codul Fiscal dacă TVA se reduce la 19%

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu declara, luni, la finalul şedinţei PNL, că va adresa partidelor parlamentare, societăţii civile şi instituţiilor relevante, invitaţia să participe la consultări pe mai multe teme, printre care Codul Fiscal şi Legea salarizării.

Consultările politice ar viza stabilitatea macroeconomică a României (Noul Cod fiscal, precum şi Lege salarizării), absorbția fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice, reforma administrației publice, aderarea la spațiul Schengen, dar şi pregătirea agendei pentru preluarea președinției Consiliului UE, programată pentru anul 2019, PNL transmiţând liderilor partidelor o scrisoare deschisă în acest sens.

Pe de altă parte, Gorghiu spunea că orice alianţă politică sau de guvernare cu PSD este exclusă în mandatul său şi al lui Vasile Blaga. “Sub mandatul nostru PNL și PSD nu vor mai face niciodată o alianță politică sau de guvernare, avem drumuri diferite și așa este bine să fie.(…) În caz contrar, nu vom face altceva decât să adâncim neîncrederea publică în forțele politice și în democrație cu efecte extrem de periculoase în viitor, inclusiv ascensiunea unor forțe populist-extremiste”, declara Alina Gorghiu, la finalul şedinţei care a marcat un an de la înfiinţarea noului PNL.

Citește și: Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului Fiscal, urmare a proastei guvernări

Ulterior, preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea declara, în legătură cu propunerea PNL de dialog pe tema Codului Fiscal, că PSD nu respinge niciun fel de discuţie, cu niciun partener, arătând că de-a lungul anilor, PSD a pierdut multe ocazii în care putea să-şi construiască bune relaţii.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă