8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechRăzboi în PNL pentru regia domeniului public și privat

Război în PNL pentru regia domeniului public și privat

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, dorește să desființeze regia și să creeze un serviciu public comunitar de administrare a patrimoniului Consiliului Județean.

Pacea din PNL Cluj este tulburată de un conflict major care îi opune pe politicienii proveniți din PDL celor proveniți din PNL. Miza este controlul asupra Regiei Autonome a Domeniului Public și Privat. În prezent, regia este condusă de directorul Mircea Avram, provenit din PDL, care a fost promovat în această funcție de către senatorul Alin Tișe, în perioada în care acesta era președinte al Consiliului Județean.

Noul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, dorește să desființeze această regie și să creeze în locul său un serviciu public comunitar de administrare a domeniului public și privat. Disputa dintre cei doi reprezentanți ai PNL ar urma să fie tranșată în ședința de azi a Consiliului Județean. Regia subordonată Consiliului Județean este extrem de importantă, deoarece, în calitate de administrator al domeniului public și privat, administrează inclusiv drumurile județene și gestionează lucrările de asfaltare și de modernizare a acestora. Acest lucru înseamnă bugete importante, precum și posibilitatea de a influența primarii și consilierii locali din comunele județului.

 

Care este adevărul?

 

Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, Regia Autonomă a Domeniului Public și Privat nu își mai poate îndeplini scopul asumat la înființare, acela de a administra patrimoniul județului, în contextul în care nu are în derulare nici proiecte cofinanțate din fonduri europene și nici proiecte finanțate din fonduri rambursabile. Mihai Seplecan spune că activitatea de administrare a domeniului public și privat al județului de către o întreprindere cu caracter economic încalcă prevederile Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, în privința ajutorului de stat. De asemenea, el invocă și decizii ale Consiliului Concurenței, care stabilesc că regia nu poate primi de la Consiliul Județean gestionarea lucrărilor de asfaltare, pentru că acestea ar trebui acordate în conformitate cu legile care reglementează achizițiile publice. Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage amenzi cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei, mai spune Mihai Seplecan. „Consider că, în interesul cetăţenilor Clujului, este necesar ca prevederile legii să nu fie înfrânte de o aşa-zisă voinţă politică. Tocmai de aceea am încredere şi sunt convins că toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea lor politică, alături de care am colaborat transparent şi foarte constructiv, vor respecta legea şi vor înţelege că bunul public şi interesul judeţului este mai presus ca orice”, a declarat Mihai Seplecan. Directorul Regiei Autonome a Domeniului Public și Privat, Mircea Avram, este de părere că regia poate să funcționeze exact ca și până acum, în contextul în care nu au intervenit modificări legislative substanțiale.

Mai mult, el crede că transformarea regiei într-un serviciu public comunitar din subordinea Consiliului Județean va atrage pierderi financiare serioase pentru administrația clujeană.

“Dacă regia va fi dizolvată, reorganizată, Consiliul Județean Cluj va fi obligat să restituie la buget cele opt milioane de euro din TVA recuperată pentru lucrările contractate prin intermediul RAADPP de la stadion. Ei nu sunt eligibili pentru recuperarea TVA. Cine va decide să trecem ca serviciu în subordinea Consiliului Județean trebuie să îşi asume şi suma de bani pe care Consiliul o va pierde”, a spus Mircea Avram. El este însă contrazis de președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, care a cerut clarificări din partea Ministerului Finanțelor Publice.

”Pentru o corectă şi onestă informare, Consiliul Judeţean Cluj s-a adresat pe această temă organului competent în materie, respectiv Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.

Ţinem să subliniem din adresa de răspuns a autorității sus-menționate, pe care o anexăm prezentei informări, următoarele: “considerăm că în situaţia în care RAADPP Cluj ar urma să fie desfiinţată şi să anuleze codul de înregistrare în scopuri de TVA, aceasta nu are obligația ajustării TVA pe care a dedus-o în perioada în care s-a subrogat în drepturile și obligațiile județului Cluj în calitate de Achizitor și Beneficiar a obiectivului de Investiții “Stadion la standarde internaționale din Cluj-Napoca”. Considerăm că cine se va decide și pe viitor să apeleze la dezinformare și minciună, să își asume și pierderile de imagine aferente în momentul desființării acestora. Totodată considerăm că se impune adresarea de scuze clujenilor care au fost în mod deliberat dezinformați”, a spus Mihai Seplecan, prin intermediul unui comunicat de presă.   

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă