15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRăzboiul din PNL care îi dă aripi lui Ponta

Războiul din PNL care îi dă aripi lui Ponta

Apariția în spațiul public a înregistrărilor cu discuțiile purtate de liderii liberali la o întâlnire informală din teritoriu accentuează întrebările cu privire la funcționarea noului PNL, dar și la capacitatea celor două jumătăţi ale opoziţiei de a lăsa deoparte mai vechile diferende pentru a-și atinge obiectivele comune. Previzibil, premierul s-a grăbit să speculeze politic momentul.

Mai multe înregistrări publicate la sfârșitul săptămânii trecute au confirmat ceea ce, pe surse, se spunea de ceva vreme în mediile politice și jurnalistice, și anume că apele în noul PNL nu sunt tocmai liniștite și că există voci liberale care se opun menținerii lui Cătălin Predoiu în postura de premier al noii formațiuni. Confirmarea a venit prin vocea vicepreședintelui PNL Teodor Atanasiu, surprins la o întâlnire a liberalilor din județul Bistrița, la care au participat și Alina Gorghiu, copreședinte al PNL, și Marian Petrache, secretar general al PNL și șef al CJ Ilfov.

Din înregistrările publicate de site-ul stiripesurse.ro aflăm că, deși democrat-liberalii au servit PNL în bătălia pentru Cotroceni, fuziunea a reprezentat „un compromis“, iar foștii pedeliști vor rămâne doar cu „iluzia“ că vor da premierul în eventualitatea că opoziția reușește răsturnarea Guvernului Ponta. „Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că, dacă pleacă mâine, îmi fac un bine“, le spune Teodor Atanasiu colegilor. Nu în ultimul rând, tot din înregistrări aflăm strategia liberalilor pentru obținerea majorității parlamentare și pentru a avea un scor cât mai bun la alegerile din 2016.

De precizat că nimeni din partea PNL nu a pus la îndoială veridicitatea înregistrărilor.

Explicații și calcule pentru aplanarea conflictului

Secretarul general liberal Marian Petrache a declarat ieri, pentru „România liberă“, că strategia noului PNL nu s-a schimbat și nu se va schimba, în ciuda afirmațiilor făcute la Bistrița de Teodor Atanasiu.

„A fost o întâlnire informală cu 10-12 lideri locali. Discuții de genul acesta se poartă peste tot, iar câteodată oamenii spun lucruri trăsnite. Eu pot să vă zic, însă, că sută la sută va fi Cătălin Predoiu premier. Eu lucrez cu el să scoatem la tipografie, pentru Consiliul Național (din 23 mai, de la Pitești – n.r.), în vreo 5.000 de exemplare, forma finală a programului de guvernare“, a explicat Petrache. Potrivit acestuia, ar fi de „condamnat“ Atanasiu pentru cele spuse în întâlnirea de la Bistrița, dar nu se poate pune problema vreunei sancțiuni în partid.

Anterior, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a declarat, la un post de televiziune, că pozițiile exprimate în respectiva „ședință privată“ nu ar reprezenta „sub nici o formă“ opinia partidului. „Opțiunea noastră, în ceea ce privește numirea domnului Predoiu ca premier, rămâne ferm în picioare“, a precizat Stroe.

În cursul zilei de ieri nici copreședintele Alina Gorghiu, nici senatorul Teodor Atanasiu nu au putut fi contactați pentru a-și prezenta punctul de vedere.

La rândul lor, majoritatea oamenilor lui Vasile Blaga au adoptat și ei tactica tăcerii, fie închizându-și telefoanele, fie precizând explicit că nu vor să comenteze înregistrările de la Bistrița. Primarul Gheorghe Falcă, copreședinte PNL Arad, a declarat, în schimb, pentru „România liberă“, că se poate vorbi de o triplă jignire adusă de Teodor Atanasiu. „L-a jignit pe domnul Iohannis, prima dată, pentru că domnul Iohannis a negociat fuziunea cu PDL și nu cred că a gândit-o în aceiași termeni cu domnul Atanasiu. În al doilea rând, a jignit-o pe Alina Gorghiu. A treia mare jignire a fost adresată cetățenilor de dreapta. Cred că domnul Atanasiu trebuie să-și găsească singur ieșirea din zona compromisului politic“, a precizat Falcă. Potrivit acestuia, episodul Bistrița nu va pune însă în pericol viitorul noului PNL. „Construcția politică nu stă în declarațiile unui om. Această construcție politică merge mai departe și trebuie să se adreseze cetățenilor, să vină cu proiecte concrete“, a mai susținut liderul democrat-liberal.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, subiectul declarațiilor de la Bistrița va fi discutat cu prioritate astăzi, în ședința săptămânală, iar liberalii ar putea accepta să ofere satisfacție colegilor de la PDL, în sensul stabilirii ca de acum încolo să se aplice sancțiuni celor care ies, public, din linia partidului.

Aceasta deoarece, tot pe surse, se recunoaște că discuții precum cele de la Bistrița se întâmplă destul de frecvent, și într-o tabără și în cealaltă, pe motiv că și liberalii, și pedeliștii vizează o consolidare a propriei poziții în cadrul noului PNL, în perspectiva alegerilor interne din 2017.

Ponta jubilează

La scurt timp (mai puțin de jumătate de oră) de la publicarea înregistrărilor de la Bistrița, premierul a reacționat pe Facebook, distribuind link-ul postării, cu următorul comentariu: „Dacă doriți să revedeți un episod remixat din seriile: 1. Cum se împarte pielea ursului din pădure; 2. Ce înseamnă loialitate într-o alianță la PNL-PDL, distrați-vă, dar să nu uităm!“.

Evident, șeful Executivului are toate motivele să se bucure că episoade precum cel de la Bistrița apar în spațiul public, consolidând percepția generală că opoziția este incapabilă să-și atingă obiectivele și că e mai preocupată de certurile interne. „În Parlament nu ne poate da jos PNL. Dacă ne dă jos DNA, asta e! Partidul nostru rezistă în orice condiții“, declara Ponta în urmă cu doar câteva zile.

Iar modul în care au decurs lucrurile, până acum, îi conferă șefului PSD suficientă muniție: moțiunea de cenzură, anunțată inițial pentru luna februarie, nu a fost depusă nici până acum, programul de guvernare al PNL este încă necunoscut (și a fost serios sabotat de noul Cod fiscal propus de Guvern), iar opoziția nu a reușit să amenințe serios majoritatea parlamentară din jurul PSD.

Stenograme

Planuri pentru alegeri

Teodor Atanasiu:

• „Și cu PLR-ul și cu PMP-ul și cu alte partide de dreapta care s-au înființat vreodată (…), să nu îi lăsați să crească. Tot ce apare bun la ei să le luați. Ăia nu îi lăsați acolo! Tot ce e acolo și poate duce la creștere de voturi îi luați.“

• „Vreți să câștigați parlamentarele, trebuie să câștigați localele. Ca să câștigați localele știți foarte bine că, după sistemul de vot care va fi, contează candidații de primar (…) Ori vă aduceți din primari înapoi, ori inventați repede niște candidați care să-i poată bate pe cei care au plecat.“

Stenograme

Despre fuziune și Cătălin Predoiu-premier

Teodor Atanasiu: „Noi fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic, deștept (…).

Un lucru deștept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete – n.r.), locația în care să funcționăm.

Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! Nu e corect deloc, dar n-am nici o reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot.

Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost și va fi al nostru.

Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu, și cu lacu,. Îmi fac un bine dacă pleacă. Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!“

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă