13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechReacţii la retragerea lui Orban. PNL caută un alt candidat pentru Primăria...

Reacţii la retragerea lui Orban. PNL caută un alt candidat pentru Primăria Capitalei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat luni că gestul lui Ludovic Orban de a-şi retrage candidatura la Primăria Capitalei este unul de responsabilitate şi a anunţat că discuţiile despre o eventuală nominalizare se vor purta în zilele următoare. 

"Primim cu greu acest anunţ şi sperăm în nevinovăţia domnului Orban. Gestul retragerii, chiar dacă într-un moment dificil, denotă responsabilitate şi se încadrează în limitele criteriilor de integritate ale PNL", a declarat, pentru Agerpres, Ionuţ Stroe. El a adăugat că o eventuală discuţie în legătură cu o altă nominalizare se va purta în zilele următoare.

Liberalul Ludovic Orban a declarat luni că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, îşi retrage candidatura de la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei şi că va demisiona din conducerea PNL, dar şi din cea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că respectă opţiunea lui Ludovic Orban de a demisiona din funcţia deţinută în partid în urma anchetei DNA, menţionând că în ceea ce priveşte candidatura pentru Primăria Capitalei, acest subiect va fi discutat împreună cu Vasile Blaga, marţi, la Biroul Politic Naţional. "Întotdeauna respectăm, ca şi în cazul altora, prezumţia de nevinovăţie, asta vom face şi în cazul lui Ludovic Orban", a spus Gorghiu. 

Ea a menţionat că Ludovic Orban a avut "un comportament onest", menit să nu aducă prejudicii de imagine partidului. "Mă bucur că a făcut această opţiune proprie şi personală, asta înseamnă că nu vrea deloc să prejudicieze imaginea partidului. (…) În cel mai scurt timp vom lua în discuţie – şi eu, şi domnul Blaga – la Biroul Politic Naţional de mâine o candidatură pentru Primăria Capitalei. O să facem acest demers cu cea mai mare decenţă şi cu cea mai mare discreţie faţă de orice fel de procedură judiciară", a conchis Gorghiu. 

Copreşedintele PNL a mai spus că liberalii vor respecta orice decizie va fi luată în cazul lui Ludovic Orban. "Orice decizie va fi luată, sunt convinsă că PNL o să o respecte, începând cu Ludovic Orban. Pentru că noi nu o să găsim niciodată scuze şi pretexte în diverse coincidenţe, în diverse demersuri, pentru a merge cu capul înainte atunci când nu este cazul", a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului. 

Ea a adăugat că PNL "niciodată nu a făcut circ pe aşa ceva, pe niciun fel de parlamentar care s-a deplasat să dea declaraţii la un organ de urmărire penală, nu suntem PSD să ne rupem cămaşa de pe noi. Nu este niciun fel de problema din partea PNL. Este într-adevăr o problemă să renunțăm la o candidatură care potrivit analizelor ar fi putut să bată candidatul PSD". 

"Nu depinde de mine sau de nimeni altcineva, ci doar de Statutul PNL şi de hotărârile PNL ce se va întâmpla în continuare cu oricare dintre noi care merge să dea declaraţii la DNA sau în instanţa de judecată. Avem acel decalog al integrităţii care este foarte limpede şi foarte clar. Există o diferenţă: dacă merge un pesedist la DNA e ultra-popular, e victimă, e o dramă eternă că se întâmplă şi Justiţia tocmai pe ei îi vrea loviţi şi victime, dacă merge un liberal din start e foarte clar că are o problemă de corupţie", a punctat Gorghiu. 

Ea a afirmat totodată că nu a avut niciun dialog în această perioadă cu Nicuşor Dan. "Nu am avut dialog în această perioadă nici cu Nicuşor Dan, nici cu alţi candidaţi de pe Bucureşti", a spus Gorghiu, care a adăugat că PNL în acest moment are suficientă resursă pentru a veni la orice primărie cu o propunere în cazul în care prin absurd candidatul deja desemnat nu ar mai putea intra în cursa electorală.  

La rândul său, Vasile Blaga a declarat că "încă nu putem certifica acum un candidat. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Suntem un partid serios".

Candidatul USB la Primăria Capitalei a declarat că retragerea liberalului Ludovic Orban din cursa pentru funcţia de edil, ca urmare a anchetei DNA, arată faptul că bucureştenii nu trebuie să-şi mai dea votul unui reprezentant al partidelor. "

''După ce ultimii 5 din 7 primari din Bucureşti au ajuns la DNA pentru corupţie, astăzi a venit rândul şi unuia dintre candidaţi. Pentru mine este foarte clar că nu mai putem alege la Primărie tot un politician, tot un om de partid. Avem nevoie de oameni ca noi, oameni din rândurile societăţii, nu din rândul partidelor politice. Este singura soluţie ca să oprim risipa şi jaful din bugetul Capitalei. A venit timpul să salvăm Bucureştiul de politicieni!'', a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Declaraţia vine în contextul în care prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a admis vineri că au existat unele discuţii între partid şi Nicuşor Dan. Public, candidatul USB a cerut PNL să-l retragă pe Ludovic şi i-a invitat pe susţinătorii PNL să-l voteze, aminteşte Mediafax.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă