21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăTechRepliere politică în spatele lui Octavian Buzoianu la Primărie

Repliere politică în spatele lui Octavian Buzoianu la Primărie

Intrarea în competiția pentru Primărie a omului de afaceri Octavian Buzoianu, fost consilier local și președinte al filialei clujene a Alianței pentru România, fostul partid al ex-ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, a resetat scena politică din Cluj. PSD și ALDE au format o alianță electorală în Cluj-Napoca și vor desemna liste comune de candidați pentru Consiliul Local. PSD și ALDE speră să încurce astfel socotelile actualului primar PNL, Emil Boc, care pare în acest moment favoritul electoratului, după cum reiese din toate sondajele ”pe surse” ale partidelor clujene.

Din cele 12 locuri considerate eligibile de liderii noii alianțe electorale de la Cluj, ALDE va primi trei. Liderii PSD se află în discuții și cu UNPR, care ar putea forma alianțe electorale, sub sigla PSD, în toate localitățile urbane din județul Cluj. Reprezentanții ­UNPR vor primi locuri pe listele de candidați ale PSD. În consecință, în Cluj-Napoca, PSD a decis retragerea candidaturii la Primărie a fostului ministru delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, autoarea legii antifumat, și susținerea independentului Octavian Buzoianu.

Anunțul a fost făcut de președintele PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan. El a admis că această mutare a fost precedată de negocieri intense între cele două formațiuni. ”Noi am avut mai multe negocieri, mai multe discuții în ultima perioadă, de aproximativ două săptămâni, pentru a constitui o alianță electorală la nivelul municipiului Cluj-Napoca, o alianță electorală viabilă – până la urmă, o alianță electorală care o să urmeze cursul Uniunii Social-Liberale, deoarece cred că sunt foarte multe lucruri pe care cetățenii le așteaptă de la noi și suntem convinși că noi o să le putem și pune în practică”, a declarat Remus Lăpușan.

Demisii în PSD

Decizia susținerii lui Octavian Buzoianu a provocat și un mic cutremur în PSD. Președintele executiv al organizației municipale, Ducu Hotima, a demisionat din funcție din această cauză. El este încă un lider al PSD Cluj-Napoca ce face un gest de frondă. Consilierul local Claudia Anastase, care deținea funcția de vicepreședinte al PSD Cluj, a demisionat și a anunțat că va candida pentru Consiliul Județean din partea Mișcării Liberale, formațiunea care îl va susține pe fostul jurnalist Liviu Alexa în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca. Și Ducu Hotima ar putea urma același drum, deși prin scrisoarea de demisie el anunța că intenționează să rămână membru al conducerii municipale a PSD.

”Vă anunț cu regret că, din cauza ultimelor evoluții politice la nivelul organizației PSD Cluj-Napoca, am hotarât să demisionez din funcția de președinte executiv. În septembrie 2015 am hotărât să mă implic într-un proiect politic de reformare, de deschidere și evoluție organică a PSD Cluj-Napoca. O imensă prăpastie s-a căscat între politicieni și cetățeni, o prăpastie a neîncrederii, a deziluziei și frustrării. Singurul răspuns credibil la grava criză de încredere a partidelor politice din România și a PSD în mod deosebit, constă în întoarcerea politicului către cetățean.

Alegătorii doresc figuri proaspete, care au demonstrat angajament civic, competență, onestitate și rezultate în viața lor profesională. Alegătorii români sunt sătui de jocuri de culise, de intrigă, de artificialitate și jocuri strategice. Vedem cum electoratul PSD se subțiază, tocmai pentru că acest partid s-a îndepărtat de o identitate politică autentică, rămânând în același timp cantonat într-o abordare conservatoare, lipsită de apetență electorală pentru electoratul tânăr si cel din mediul urban. Vedem cum Partidul Social Democrat nu s-a apropiat semnificativ de o abordare modernă a stângii europene, un deziderat susținut într-o vreme atât de puternic, chiar de la Cluj.

Noul proiect politic care ni se impune acum este susținut prin mecanisme netransparen­te și contrare principiilor democrației interne de partid. El lovește într-un proces de consolidare internă a organizației și pune sub semnul îndoielii dacă partidele sunt cu adevărat fenomene reale sau doar unelte pentru interese particulare. Cu atât mai mult este naiv să crezi că într-un oraș educat, conectat și informat precum Clujul aceste lucruri nu vor ieși în evidență. Asocierea cu candidaturi independente care au vulnerabilități de imagine semnificative și care în esență sunt nereprezentative pentru crezul de stânga riscă fie să demobilizeze electoratul propriu, fie să îl indrepte spre alte alternative politice”, a scris Ducu Hotima în scrisoarea prin care și-a anunțat demisia din funcția de președinte executiv al PSD.

Aceste demisii din conducerea PSD îi lărgesc baza electorală a lui Liviu Alexa, care s-a impus drept unul dintre cei mai vizibili jurnaliști, înainte de a face pasul spre politică. Liviu Alexa a construit un trust de presă care a fost cumpărat de asocierea dintre patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, fostul vicepremier, ministru de Interne și al Transporturilor, omul de afaceri Ioan Rus, și actualul vicepremier Vasile Dâncu. Ulterior, Liviu Alexa a fondat o nouă publicație locală, ziardecluj.ro, care a devenit una dintre cele mai critici voci la adresa primarului în funcție, Emil Boc.

PSRO s-a întărit semnificativ pe seama PSD

Demisiile Claudiei Anastase și a lui Ducu Hotima au fost precedate de o altă plecare importantă din PSD. Fostul deputat Mircia Giurgiu a devenit președintele filialei clujene a PSRO, partidul lui Mircea Geoană. Alături de el, Mircia Giurgiu, care va candida la Primăria Clujului, a reușit să strângă mai mult de 25 de consilieri locali din diferite comune, cu ajutorul cărora speră să strângă 20.000 de voturi în întregul județ. Cel mai probabil, voturile PSRO vor proveni din zestrea electorală a PSD.

Mircia Giurgiu crede că unii dintre votanții de până acum ai PSD vor fi dezamăgiți că partidul lor susține un om de afaceri de dreapta, în timp ce alții vor fi derutați la maximum de ultimele mișcări politice. În Cluj-Napoca, municipiu ce concentrează jumătate din populația județului, alegătorii PSD vor trebui să voteze sigla de candidat independent a lui Octavian Buzoianu pe buletinul de vot pentru Primărie, sigla alianței electorale PSD-ALDE pe lista candidaților pentru Consiliul Local, apoi să caute, să găsească și să voteze sigla PSD pe lista candidaților pentru Consiliul Județean.

Replieri în ALDE

La rândul lor, reprezentanții ALDE au renunțat să susțină candidatura la Primărie a consilierului local Adrian Mureșan și și-au manifestat adeziunea față de susținerea lui Octavian Buzoianu. Adrian Mureșan se bucură de o imagine bună și ar putea fi propunerea ­ALDE pentru postul de viceprimar. Cluj-Napoca va fi singura localitate în care va funcționa această alianță între PSD și ALDE. Cele două partide vor avea liste separate de candidați pentru Consiliul Județean, dar în Cluj-Napoca vor încerca să facă împreună o schimbare în administrația locală, a declarat copreședintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie.

”Noi impunem ritmul! Ne dorim schimbare! Și pot să vă spun de acum: o să vedem cu toții că alături de acest proiect, se vor alătura și alte partide și alți oameni de forță, pentru că e altceva! Orice primar își are performanțele, face lucruri bune și mai puțin bune; dar își epuizează, își consumă după un anumit timp toată energia pozitivă, spiritual, ideile, gândurile… Oricine vine în locul lui aduce ceva în completare, ceea ce este de bun augur pentru societate, pentru comunitate”, a spus Mircea Irimie. El va candida pentru Primăria Turda, însă susținut doar de ALDE, în contextul în care aliații săi din PSD și din UNPR vor susține un alt candidat local. Culmea este că, până acum, cele mai dure atacuri la adresa sa au venit tocmai dinspre ”aliații” din PSD.

Susținere de la PNȚCD

Omul de afaceri Octavian Buzoianu va fi susținut în cursa pentru Primăria Clujului și de PNȚCD. Pe listele de candidați pentru Consiliul Local ale țărăniștilor va candida și fratele lui Octavian Buzoianu, Călin Buzoianu. Acesta a declarat că este membru PNȚCD din 23 decembrie 1989 și a fost primul președinte al Tinetului Universitar Național-Țărănesc. PNȚCD ar urma să retragă, astfel, candidatul lansat în cursa pentru Primărie, Horea Dan, care va candida pe lista pentru Consiliul Județean.

Specialiștii în politologie spun că, prin desemnarea lui Călin Buzoianu drept cap al listei de candidați pentru Consiliul Local, PNȚCD ar putea beneficia de un transfer de notorietate pozitivă dinspre Octavian Buzoianu. De asemenea, PNȚCD ar urma să susțină tot un candidat independent și pentru Primăria Gherla. Acesta ar putea fi preotul ortodox Ioan Roman, fost deputat PNȚCD. El nu poate reveni în vechiul său partid din cauza deciziilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a impus preoților să se retragă din politica de partid, dar care permite acestora să candideze ca independenți.    

POLITICĂ

PSD susține tot un independent la Florești

Și tot din motivul deciziilor Sfântului Sinod, în comuna Florești, cea mai mare comună din țară, PSD va susține candidatura ca independent a preotului ortodox Dinu Criste, fost realizator de emisiuni la Agro TV, TVR și Antena 1. La Florești, filiala PSD a fost demantelată de plecarea unui grup masiv de membri de partid spre PSRO, în frunte cu consilierul local Julien Muntean, cel care va candida la postul de primar. La alegerile trecut, PSD a susținut candidature sub sigla USL a actualui primar, Horea Șulea.

COMPETIȚIE

Mihai Seplecan va candida tot independent

Un alt independent care va intra în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca este fostul liberal Mihai Seplecan. El a ocupat o perioadă funcția de președinte al Consiliului Județean. Mihai Seplecan a fost însă exclus din PNL după un conflict cu copreședintele acestei formațiuni politice, senatorul Marius Nicoară.

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă