8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechDaniel Constantin și-a pierdut oficial funcțiile în Guvern: Mi s-a reproșat că...

Daniel Constantin și-a pierdut oficial funcțiile în Guvern: Mi s-a reproșat că sunt omul binomului și că sunt prea tehnocrat. Grațiela Gavrilescu este propunerea coaliției PSD-ALDE pentru funcția de ministru al Mediului. Liviu Dragnea: Regret că s-a ajuns aici

UPDATE 14.43: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut, luni după-amiază, precizări despre decizia ALDE de a-l înlocui pe Daniel Constantin din Guvern.

„Nu a fost o zi plăcută, nu a fost o situație plăcută. Am luat act de aseară de cele două decizii. Este un guvern politic. Premierul a luat act de decizie. Regret că s-a ajuns aici. Am avut discuții și cu dl. Constantin, și cu dl. Tăriceanu, dar în fața unei astfel de decizii nu avem ce să facem”, a spus șeful PSD, după reuniunea coaliției de guvernare.

Întrebat dacă se îndoiește de funcția de vicepremier a Grațielei Gavrilescu, Liviu Dragnea a precizat că „Nu. Dacă premierul va decide să îi transfere o parte din atribuții, probabil că o va face”, a mai spus Dragnea.

 

12.20: Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, luni, după ședința coaliției de guvernare, că propunerea Grațielei Gavrilescu pentru funcția de ministru al Mediului și vicepremier a fost „primită bine”.

„Am comunicat decizia privind retragerea sprijinului politic. Am comunicat, de asemenea, decizia de înlocuire a domnului Constantin cu doamna  Gavrilescu. La ședință a fost, de asemenea, prezent și domnul prim-ministru Sorin Grindeanu. Sigur că, domnia sa, urmează să procedeze conform legii privind înaintarea acestei propuneri către președinte. D-na Gavrilescu va fi și vicepremier. Se păstrează această calitate. Au primit bine această propunere”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă Daniel Constantin rămâne în formațiune, până la congres, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Până la congres, domnia sa și eu ne păstrăm funcțiile politice”. 

Întrebat dacă se va decide excluderea lui Daniel Constantin din ALDE, după congres, Tăriceanu a precizat: „Congresul nu stă să se ocupe de excluderi de membri.”

Întrebat dacă vor fi alte modificări în Guvern: „Nu cred, nu am înțeles de la primul ministru că ar fi schimbați și alți miniștri”.

11.09: Premierul Sorin Grindeanu a confirmat, luni, că Daniel Constantin va fi înlocuit din funcția de ministru al Mediului și vicepremier.

„Partenerii noștri ne-au anunțat de decizia politică. Am luat act de ea. Astăzi o să înaintez către Administrația Prezidențială propunerile făcute de partenerii de la ALDE. Sunt nominalizări care și-au primit susținerea politică în forul ALDE. Până acum, erau chestiuni pe care le-am aflat neoficial. Am luat act de decizia partenerilor de coaliție, fiind un Guvern politic. Au retras sprijinul domnului Constantin și au comunicat cine este persoana care îl va înlocui”, a precizat șeful Guvernului.

Întrebat ce părere are despre noua propunere, Grindeanu a precizat: „A mai fost ministru al Mediului. Structura Guvernului, votată de Parlament, este cea pe care o cunoașteți – ministrul Mediului este și vicepremier. Doamna Gavrilescu are experiență, are susținerea politică a partenerilor ALDE”, a mai spus el.

10.52: Daniel Constantin a declarat, luni dimineața, la Parlament, că i s-a reproșat că „este omul binomului și prea tehnocrat”.

 „Ce se întâmplă încalcă orice regulă a democrației, orice regulă a liberalismului. Ce face dl. Tăriceanu încalcă orice regulă. Mă uitam ieri cum votează unii colegi, care nu au votat niciodată”, a spus Daniel Constantin, la Parlament, privitor la decizia colegilor din ALDE de a-i retrage susținerea politică din funcția de vicepremier și ministru al Mediului.

În ceea ce privește schimbarea sa din Executiv, Daniel Constantin a aformat că acest lucru poate fi făcut de șeful Guvernului, Sorin Grideanu.
„Dacă îmi va cere demisia, probabil îi va cere remanierea și înlocuirea mea (n.r – Sorin Grideanu)”, a spus Daniel Constantin, întrebat dacă i s-a propus președintelui Iohannis schimbarea sa din Guvern.

„Se dorea încă de la începutul coaliției ca decizia să fie luată de doi oameni. Să nu credeți că dl. Dragnea nu știa de decizia domnului Tăriceanu (…) Am fost puși într-o situație delicată. Niciodată nu am pus coaliția într-o astfel de situație și nu am stat să îmi spăl rufele în public”, a mai spus el.
Întrebat dacă coaliția de guvernare PSD-ALDE a decis oficial schimbarea sa din Executiv, Daniel Constantin a răspuns: „Sigur că da”.

„Mi s-a reproșat că sunt omul binomului și că sunt prea tehnocrat. Pe oriunde am fost, am încercat să îmi fac datoria. Cred că pentru domnul tăriceanu este ceva ieșit din comun”, a mai spus el.


O reuniune a coaliției de guvernare PSD-ALDE are loc, luni dimineața, la Parlament. În cadrul întâlnirii, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu le va comunica oficial șefului PSD, Liviu Dragnea, și premierului Sorin Grindeanu retragerea sprijinului politicpentru Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului, cât și noile propuneri.

Duminică, după ședința BPC, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Sorin Grindeanu decizia luată de partid de a-i retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin.


Citește și:  Scandal cu impact în Guvern. Culisele ședinței în care Daniel Constantin a pierdut sprijinul ALDE: Tăriceanu a negociat cu Dragnea decapitarea celuilalt co-președinte. Constantin, bănuit că este un apropiat al lui Victor Ponta 

Conducerea ALDE a decis, ieri, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. Hotărârea a fost luată în Delegația Permanentă, cu 86 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și șase abțineri. Pasul următor este ca ALDE să îi ceară premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe Daniel Constantin din guvern, acesta fiind vicepremier și ministru al Mediului.


„Mâine (n.r – luni) o să avem o reuniune politică la nivel de coaliţie în care să le comunic oficial. Le voi comunica colegilor noştri şi primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier în persoana actualului ministru al Relaţiei cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie”, a precizat Tăriceanu, care a explicat că deciziile vor fi luate în comun în alianţă între PSD şi ALDE.


 Citește și: Graţiela Gravrilescu, propusă pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului, după ce Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic 

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gravrilescu, a fost propusă, duminică, în şedinţa BPC al ALDE, pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului, după ce partidul a decis să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin.

 Tăriceanu a afirmat că „de o bună bucată de vreme”, Daniel Constantin avea o agendă politică diferită de cea a ALDE. „Avem azi imaginea unui stat deformat în care deciziile importante în loc să fie luate de reprezentanţii cetăţenilor, de instituţiile reprezentative, Parlament şi Guvern, au fost luate în trecut de cercuri restrânse de putere care erau dominate de ceea ce se numeşte în mod comun binomul sau trinomul. Am constatat că, în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului şi aceasta este o contradicţie majoră între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal”, a mai spus Tăriceanu.


Citește și:  Reacția lui Daniel Constantin după ce ALDE i-a retras susținerea: Multe persoane iau funcții pe relații de prietenie și rudenie. Dacă Grindeanu îmi va cere, îmi voi da demisia 

Daniel Constantin a declarat în conferința de presă că nu dorește să înființeze alte partide, așa cum ar fi spus șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Această reacție vine după ce liderii ALDE au decis să nu-l mai sprijine pe Daniel Constantin.


 

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă