7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRomâni în conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni

Români în conducerea Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România are patru reprezentanți în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Potrivit statutului, României i-au revenit două locuri în Comitetul Executiv al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, acestea fiind ocupate de președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, și prim-vice-președintele UDTTMR, Samir Menan.

Acestora li s-a mai adăugat un loc, numirea în acest caz venind din partea președintelui Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Çubarov, care l-a propus pe drd. Metin Omer de la Universitatea Hacetteppe din Ankara, cel care susține și cursul „Istoria și civilizația tătarilor”, la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Alături de cei trei reprezentanți ai UDTTMR, în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni se mai află și Muftiul Murat Iusuf, care a fost desemnat membru în Comisia de Control a congresului.

În perioada 31 iulie-2 august, la Ankara, s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au participat 430 de delegați cu drept de vot, care au reprezentat 200 de organizații ale tătarilor crimeeni din 13 țări. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a avut 70 de delegați cu drept de vot. Sâmbătă, 1 august, în prima zi a congresului, au avut loc dezbateri cu privire la situația actuală a tătarilor din Crimeea.

La tribuna congresului au luat cuvântul liderii tătarilor Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și Refat Çubarov, numeroși lideri politici din Turcia, precum -vice-prim-ministrul Numan Kurtulmuș, lideri ai celor mai importante partide politice din Turcia, dar și Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, prezent și el la întâlnire. Toți au contestat, încă o dată, public, anexarea Crimeii de către Federația Rusă. Din sală nu au lipsit nici diplomați străini acreditați la Ankara, precum ambasadorul SUA în Turcia, și ambasadorul României, Radu Onofrei.    

Doi candidați

În prima zi, au avut loc și alegerile pentru funcția de președinte al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au fost doi candidați, respectiv Refat Çubarov, propus de liderul tătarilor, Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, și Aslan Omer Kırımlı. În urma votului deschis, Refat Çubarov a fost desemnat președinte al Congresului, obținând 260 de voturi, în timp ce contracandidatul său a adunat numai 66 de voturi.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă