12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechRomânia Unită recunoaşte că vrea voturile tuturor corupţilor din țară. Partidul inculpatului...

România Unită recunoaşte că vrea voturile tuturor corupţilor din țară. Partidul inculpatului Sebastian Ghiță propune acum o amnistie penală care scapă până și hoții de Justiție

Într-un clip electoral, Partidul România Unită (PRU) anunță, pe fundalul piesei „Noi suntem români!”, că „va impune” amnistia fiscală și penală, întrucât patru milioa­ne de români sunt „implicați” în dosare penale.

Potrivit formaţiunii, prejudiciile financiare vor fi recuperate eşalonat, într-o perioadă de 10 ani, iar penalii vor fi iertaţi, cu excepţia celor care au comis acte de violenţă sau au pus în pericol siguranţa naţională.

Ideea a fost susținută de liderul informal al PRU, Sebastian Ghiță, într-o emisiune a postului B1. „PRU le va spune românilor verde în față: ne trebuie amnistie fiscală”, a declarat mogulul, care este anchetat, la rândul său, în cinci dosare penale. Acesta a spus că, dacă PRU va trece pragul electoral, va vota un viitor ­guvern doar cu condiția să emită o ordonanță de urgență în acest sens. „Toți vorbesc pe la colțuri, și PSD, și liberalii, dar de frica ONG-urilor nu spun nimic”, a susținut liderul informal al PRU.

 

Ghiță, cinci dosare la DNA

 

Sebastian Ghiță este urmărit penal sau trimis în judecată în cinci dosare de corupție. Printre altele, fostul membru PSD a fost trimis în judecată pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, cu o casă, în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft cu bani publici. Sebastian Ghiţă este cercetat şi în dosarul de fraudă cu fonduri europene deschis pe numele lui Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta.

El nu este singurul penal adăpostit de PRU. Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, candidează pentru acest partid.  Pe data de 1 mai 2015, Gheorghe Nichita a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după mai mult de şapte ore de audieri, fiind suspectat de abuz în serviciu. Procurorii au adunat probe potrivit cărora baronul PSD şi-a subordonat în interes personal Poliţia Locală, pentru a-şi urmări şi hărţui fosta amantă.

La sfârşitul anului 2015, Gheor­ghe Nichita a fost pus sub acuzare în alt dosar penal, privind luarea de mită într-un contract de interes public încheiat de Primăria Iaşi cu firmele omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acţionar principal al UTI Grup. În august 2016, și deputatul Cristian Rizea a trecut de la PSD la PRU. În martie 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea, pentru trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.

Veronica Diaconu, care can­didează pentru PRU în Prahova, fostă primăriță din comuna Gorgota, a fost condamnată în primă instanță la 6 ani de în­chisoare într-un dosar pri­vind retrocedarea ilegală a unor terenuri care valorează zeci de milioane de euro. Simion Baciu, candidat în Bistrița-Năsăud, a fost angajat al Ministerului de Interne și a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. Acesta este acuzat că ar fi luat mită de la candidați care doreau permis de conducere. Fostul comisar-șef vrea acum să devină senator şi a fost trecut pe listele PRU Bistrița-Năsăud.   

 

Opţiune

PSD a cedat după alegerea lui Iohannis

Social-democrații au încercat să promoveze o lege a amnistiei, propunerea fiind respinsă abia în noiembrie 2014, după ce Klaus Iohannis a fost ales președinte. Povestea legii a început pe 2 octombrie 2012, când deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun au depus un proiect ce va constitui pretextul și materialul de lucru pentru ceea ce va deveni acțiunea de schimbare a Codului Penal din “Marțea Neagră” a anului 2013. Proiectul prevedea amnistie pentru cei condamnați la 4 ani de închisoare și grațiere colectivă pentru cei cu condamnări de până la 6 ani. Condamnările includeau și pe acelea ce au ca obiect faptele de corupție.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă