13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechScandal cu impact în Guvern. Culisele ședinței în care Daniel Constantin a...

Scandal cu impact în Guvern. Culisele ședinței în care Daniel Constantin a pierdut sprijinul ALDE: Tăriceanu a negociat cu Dragnea decapitarea celuilalt co-președinte. Constantin, bănuit că este un apropiat al lui Victor Ponta

Conducerea ALDE a decis, ieri, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. Hotărârea a fost luată în Delegația Permanentă, cu 86 voturi „pentru”,  12 „împotrivă” și șase abțineri. Pasul următor este ca ALDE să îi ceară premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe Daniel Constantin din guvern, acesta fiind vicepremier și ministru al Mediului.



Citește și: Vot în ALDE: Nu îl mai susține pe Daniel Constantin. Actualul vicepremier și ministru al Mediului ar putea fi înlocuit în Guvern de Grațiela Gavrilescu. Constantin: Decizia de astăzi nu are legătură cu legalitatea. Tăriceanu: A devenit un cântăreț pe față al sistemului

Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a pierdut sprijinul politic al partidului. Biroul Politic Central al ALDE a luat această decizie cu 86 de voturi pentru și 12 împotrivă. Propunerea a fost făcută de vicepreşedintele Andrei Gerea, scrie Mediafax, citând surse din partid.


De asemenea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, ar urma să preia funcţia de ministru al Mediului. În locul ei, liderul grupului senatorial ALDE, Viorel Ilie, urmează să devină ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, au precizat aceleaşi surse. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că vrea să aibă o discuție cu liderii Coaliției. Decizia ALDE de retragere a sprijinului politic trebuie aprobată și într-o ședință a coaliției PSD- ALDE. Or, noul regulament al Coaliției prevede că orice decizie trebuie luată inclusiv prin semnătura lui Daniel Constantin.



Vezi și: Reacția lui Daniel Constantin după ce ALDE i-a retras susținerea: Multe persoane iau funcții pe relații de prietenie și rudenie. Dacă Grindeanu îmi va cere, îmi voi da demisia

Daniel Constantin a declarat în conferința de presă că nu dorește să înființeze alte partide, așa cum ar fi spus șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Această reacție vine după ce liderii ALDE au decis să nu-l mai sprijine pe Daniel Constantin.



Formaţiunea politică este scindată între vechiul PLR, care îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu, şi fostul PC, pe al cărui sprijin contează Daniel Constantin.În cadrul ședinței, propunerea de retragere a sprijinului politic a fost făcută de fostul senator Dian Popescu, un apropiat al lui Tăriceanu.

Scandal conexat cu cel din PSD

Anterior,  Tăriceanu  urmă negociase cu Liviu Dragnea decapitarea lui Daniel Constantin. Dragnea îl sprijină pe Tăriceanu, având interese comune de modificare a legislației penale, dar și pentru că ministrul Mediului este bănuit de mai multă vreme că este apropiat de Victor Ponta, afirmă surse parlamentare. De altfel, faptul că tensiunile din ALDE sunt legate de conflictul din PSD este dovedit și de afirmația lui Daniel Constantin, potrivit căreia se consultă zilnic cu fostul premier Victor Ponta, în compania căruia obişnuieşte să dezbată actualitatea politică.



Citește și: Graţiela Gravrilescu, propusă pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului, după ce Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gravrilescu, a fost propusă, duminică, în şedinţa BPC al ALDE, pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului, după ce partidul a decis să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin.

 


Potrivit unor surse din ALDE, Daniel Constantin ar fi sprijinit de nouă dintre parlamentarii formațiunii, dispuși să plece alături de aceștia din partid.

Ieri, înaintea deciziei, co- preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că se va abţine dacă se va supune la vot retragerea sprijinului politic.
Duminica trecută, Daniel Constantin a părăsit întâlnirea Delegaţiei Permanente a ALDE, căreia i-a contestat validitatea, pentru că nu ar fi fost convocați toți membrii acestui for. El a anunțat că va contesta în instanță reuniunea Delegației Permanente.



Citește și: Liviu Dragnea, despre Daniel Constantin: Nu mai poate rămâne în Guvern

După ce duminică, propriul partid i-a dat o lovitură puternică lui Daniel Constantin retrăgându-i sprijinul politic pentru a fi parte din guvern, seara, Liviu Dragnea a pecetluit soarta acestuia, la Antena 3.



Ulterior, Tăriceanu l-a acuzat pe Constantin că l-ar fi șantajat la alcătuirea listelor pentru alegerile parlamentare. În replică, ministrul Mediului a reclamat faptul că Tăriceanu a plasat politicieni penali pe listele ALDE.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă