15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechScandal politic uriaș la Galați

Scandal politic uriaș la Galați

Cazul unic în țară de la Galați, unde s-a ajuns la dizolvarea Consiliului Județean (CJ) din cauza unei răfuieli politice între actualul lider PSD, Dan Nica, și fostul primar Marius Stan, se amplifică.

Liderii PNL îi cer prefectului Dorin Otrocol să demisioneze, pentru că nu a intervenit pentru a stopa ilegalitățile care au dus la dizolvarea CJ. Reamintim că la ședințele de constituire ale acestei din urmă instituții și a Consiliului Municipal (CLM) Galați, consilierii PSD, ALDE, PMP, UNPR au votat pentru invalidarea mandatelor de consilier județean, respectiv municipal ale lui Marius Stan, deși măsura nu avea la bază vreo prevedere legală sau incompatibilitate.

Fostul primar a contestat în instanță deciziile, iar judecătorii au obligat consilierii ca în termen de 15 zile să-i valideze mandatul de consilier județean, anulând hotărârea prin care a fost constituit Consiliul Județean.

Pe 24  august, Tribunalul urmează să se pronunțe și în cazul Consiliului Municipal, unde situația este similară.

În aceste condiții, liderii PNL Galați îi cer prefectului județului, Dorin Otrocol, să demisioneze pentru că nu a intervenit pentru stoparea ilegalităților care au dus la dizolvarea CJ.

„Conform Legii nr. 340/ 2004 privind atribuțiile prefectului, acesta are responsabilitatea de a verifica «legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local sau ale primarului». Deși a fost prezent la ambele ședințe de constituire, ale Consiliului Județului și cel Municipal, prefectul Dorin Otrocol nu a întreprins nici un demers pentru a stopa aceste acte ilegale“, ne-a declarat președintele organizației municipale PNL Galați, Nicușor Ciumacenco.

Ce spune legea

Nu am reușit să obținem un punct de vedere al prefectului, acesta fiind în concediu. Totuși, un jurist specializat în drept administrativ ne-a

declarat că reprezentantul din teritoriu al guvernului nu poate fi acuzat că nu a intervenit, deoarece „legea prevede că prefectul convoacă consilierii aleși în ședințe de constituire a consiliilor și că primele hotărâri, cele referitoare la validările mandatelor consilierilor, constituirile consiliilor, alegerea președinților și vicepreședinților CJ sau viceprimarilor, nu sunt supuse avizului de legalitate și nu sunt atacabile de către instituția prefectului“.

Se pierd finanțări europene și alocări bugetare

Potrivit consilierei județene PNL Tania Bogdan, prin dizolvarea CJ devin nule mai multe hotărâri ale instituției cu privire la implementarea unor proiecte cu finanțare europeană: „Noi am aprobat deja niște hotărâri care privesc proiecte cu finanțări europene și care vor deveni nule de drept, ceea ce pune în dificultate chiar dezvoltarea județului“, a menționat liberala. Foarte probabil că vor fi înregistrate și alte pierderi, după ce pe 24 august, Tribunalul Galați se va pronunța și cu privire la situația de la Consiliul Municipal, dizolvând și acest consiliu: „Nu poți să dai soluții diferite pe același caz. Noi am votat peste 100 de hotărâri în cele două ședințe ale Consiliului Municipal care au avut loc. Toate acele hotărâri au produs efecte juridice și economice și dacă se va da aceeași sentință, toate acele hotărâri vor fi nule de drept și este vorba printre altele de rectificarea bugetului, de fondurile alocate Transurb SA pentru transportul local și Calorgal SA pentru termoficare. Decizia luată la colț de stradă produce efecte juridice greu de măsurat“, a adăugat președintele organizației municipale PNL Galați, Nicușor Ciumacenco.   

Cu cine va vota PMP Galați

În plan politic, cheia este la Partidul Mișcarea Populară. Președintele PMP Galați, Cătălin Cristache, a fost printre consilierii care au votat cot la cot cu PSD, invalidând mandatul de consilier județean al lui Marius Stan, care între timp, prin fuziunea PMP-UNPR, a devenit prim-vicepreședinte al PMP Galați.

„Întrebarea pe care o pun este ce va face domnul Cătălin Cristache, președintele PMP, dacă își va susține colegul de partid și partenerul de conducere al acestui partid, Marius Stan, sau va sluji cu aceeași ardoare PSD (…) Normal ar fi să își susțină colegul de partid. Dacă nu, cred că PMP-ul are o mare problemă“, a arătat liberala Tania Bogdan.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă