13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechSenator PSD: Iliescu a fost în spatele convocării lui Dacian Cioloș în...

Senator PSD: Iliescu a fost în spatele convocării lui Dacian Cioloș în Senat

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, joi, că ideea convocării premierului Dacian Cioloș în Parlament, pentru a da explicații cu privire la evacuarea sediilor televiziunilor din trustul Intact, a pornit de la fostul președinte Ion Iliescu, potrivit Antena 3.

„Ideea cu convocarea lui Dacian Cioloș în Senatul României mi-a venit după o discuție cu președintele Iliescu. M-a sunat luni seara și mi-a cerut să reacționăm într-un fel, să facem declarații în plenul Senatului, să ne spunem punctul de vedere. Și mi-am adus aminte că președintele Iliescu a avut inițiativa invitării în Senat în 2005 a lui Tăriceanu (…) Și l-am sunat a doua zi dimineața pe Tăriceanu și am vorbit cu el”, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae, pentru Antena 3.
 
Mai mult, Șerban Nicolae a precizat că „nu există nimic logic și legal” în operațiunile efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

”Am încercat să explic că nu există acoperire legală pentru un abuz”, a continuat Nicolae, referindu-se la acțiunea de luni a ANAF.

Citește și: Controversa evacuării Antenelor: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Premierul Dacian Cioloș a mers, miercuri, la Senat, unde a vorbit despre situația Antenelor. Astfel, el a declarat că  „a condamnat și condamnă” modul în care ANAF a acționat, însă a atras atenția că este o diferență între modul în care inspectorii Fiscului au acționat și faptul că instituția a acționat în spiritul legii.

 

Pe de altă parte, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a cerut premierului Dacian Cioloș să „nu lase impresia că România nu devine, mai degrabă, un stat polițienesc”.

“Domnule prim-ministru, sentimentul general pe care lumea îl are – şi nu numai lumea de la noi, ci lumea în general – este că unei televiziuni care este incomodă, neobedientă, nealiniată i se pune pumnul în gură. În politică lucrăm mai mult cu percepţii decât cu realităţi. Vreau să aveţi în vedere întreprinderea unor acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept. Aici aveţi în vedere temeiurile la care v-aţi referit, dar, în acelaşi timp, trebuie să vă uitaţi şi la prevederile Constituţiei, care este legea supremă. Nu lăsaţi impresia că România devine un stat poliţienesc sau un stat de drepţi”, a afirmat Tăriceanu. 

Totodată, el a adăugat că acţiunea de silire a acestor societăţi de televiziune de a evacua sediul în cinci zile este în fapt o acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare. 

“Putem să vorbim foarte mult despre temeiurile legale, despre modul cum s-au derulat procedurile, despre modul în care funcţionează instituţiile din subordinea Guvernului, dar realitatea rămâne şi nu putem accepta un abuz cu temei legal care are drept consecinţă limitarea sau suprimarea libertăţii de exprimare, mai ales în statul de drept”, a adăugat Tăriceanu. 

Citește și: Scandal în Senat: Cristiana Anghel, dată afară din plen

Și Klaus Iohannis a reacționat cu privire la controversa evacuării Antenelor. El a fost criticat, dur, pe pagina sa de Facebook, după ce, miercuri, a afirmat  că abordarea ANAF în cazul televiziunilor Antena Group este “heirupsită” și “nepotrivită”. Astfel, un număr mare de persoane a decis să dea unfollow paginii de Facebook a președintelui, în timp ce alte persoane i-au lăsat comentarii dure.

„În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă”, a mai spus șeful statului.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, joi, că declarațiile făcute de reprezentanții politici, în contextul controversei privind evacuarea sediilor Antenelor, riscă să afecteze independența și prestigiul justiției din România, „prin deviere de la principiile statului de drept”.

Astfel, CSM avertizează că dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii Executive şi Legislative, începând cu preşedintele şi premierul  României, preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin „aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

Citește și: Controversa evacuării Antenelor: Comisia de cultură a Senatului condamnă intervenția ANAF. Vicepreședintele Comisiei: Mă desolidarizez de conținutul comunicatului trimis

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în cazul controversei legate de notificarea dată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru evacuarea sediilor Antenelor. Astfel, sesizarea din oficiu vizeazăo posibilă încălcare a unor articole din Constituţie privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, potrivitAgerpres.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, “sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”. 

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Citește și: Reacția CSM, în cazul evacuării Antenelor

 

 

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă