11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechLiderii ALDE critică legea votului prin corespondenţă

Liderii ALDE critică legea votului prin corespondenţă

Partidul ALDE va depune 53 de amendamente la legea votului prin corespondenţă, a declarat preşedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu duminică, afirmând că în forma actuală legea votului prin corespondenţă este neconstituţională şi nu oferă nicio garanţie că scenariul din noiembrie 2014 nu se va repeta.

„Împreună cu colegii noştri din Camera Deputaţilor am lucrat cele 53 de amendamente la legea votului prin corespondenţă, pe care le vom depune”, a declarat preşedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu, adăugând că în forma actuală legea votului prin corespondenţă încalcă prevederile constituţionale şi afirmând că anulează caracterul direct al votului stipulat prin Constituţie.

Acesta a mai afirmat că astfel, legea votului prin corespondenţă, devine în viziunea ALDE, o lege a preînscrierii alegătorilor care nu au reşedinţa temporar, sau pentru o perioadă mai lungă în România.

"Am eliminat practic ideea de vot prin corespondenţă, care nu e constituţională şi prezintă riscuri grave de fraudare", a mai spus Barbu.

Potrivit lui Daniel Barbu, legea votului prin corespondenţă "chiar dacă ar fi bine făcută, tot nu ar pune dincolo de domeniul posibilului spectacolul pe care l-am văzut în noiembrie trecut, foarte mulţi cetăţeni prezenţi la secţiile de votare şi fără posibilitatea tehnică, fizică de a-şi exercita dreptul de vot”, afirmând că „lege nu prezintă nicio garanţie că nu vom revedea scenele” din noiembrie 2014.

Daniel Barbu a mai spus că dacă UDMR va contesta legea la CCR, aşa cum a anunţat, rezultatul este previzibil, având în vedere că legea în forma adoptată de Senat suprimă caracterul direct al votului cetăţenilor.

Preşedintele executiv al ALDE a subliniat că în forma actuală legea votului prin corespondenţă este neconstituţională şi pentru că aceasta instituie privilegii pentru o categorie de cetăţeni- românii din diaspora, care vor putea să îşi exercite votul într-o manieră diferită faţă de alegătorii din ţară.

„Deci (potrivit legii votului prin corespondenţă, în forma adoptată de Senat -n.r), dacă nu locuieşti la Tecuci şi locuieşti la Castellion ai dreptul la ceva în plus sau la ceva diferit", a conchis Daniel Barbu, afirmând că acest lucru este contrar spiritului şi literei Constituţiei.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă