10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechPSD-iștii au discutat strategia pentru alegerile parlamentare ocolind propriile criterii de integritate:...

PSD-iștii au discutat strategia pentru alegerile parlamentare ocolind propriile criterii de integritate: Victor Ponta și Liviu Dragnea vor defila împreună în campania electorală

Liderii PSD vehiculează numele lui Liviu Dragnea pentru postul de premier, însă acesta le-a cerut să nu mai arunce pe piață propuneri pentru portofolii, pentru a nu fi atacați de adversari. Dragnea, condamnat în dosarul fraudării referendumului, a dat undă verde pentru candidatura lui Victor Ponta.

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, ieri, la Murighiol pentru a stabili strategia partidului la alegerile parlamentare. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, conducerea PSD a analizat nivelul de organizare în fiecare judeţ al campaniei electorale, stadiul propunerilor privind candidaturile pentru Parlament şi acţiunile pe care social-democraţii urmează să le desfăşoare până la scrutin.

Chiar dacă subiectul candidatului PSD la postul de premier nu a figurat pe agenda oficială, o serie de lideri social-democrați au avansat numele lui Liviu Dragnea pentru acest post. Astfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a creionat deja viitoarea majoritate. „Cu votul românilor, va fi una PSD-ALDE şi dacă va dori şi UMDR să ni se alăture, vom avea cu siguranţă discuţii în acest sens, nu ar fi rău, din pun­ctul meu de vedere, să arătăm această deschidere. Iar cel mai potrivit om pentru a prelua această poziţie importantă, de prim-ministru, este preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea”,a afirmat Firea. Același scenariu fusese prefigurat și de președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache. „Înţeleg că cea mai bună variantă e a lui Liviu Dragnea, este şi şeful partidului. Dacă PSD şi ALDE obţin peste 50%, Liviu Dragnea e persoana cea mai potrivită să conducă Guvernul. Din punctul nostru de vedere, vom veni şi cu o primă parte a programului de guvernare “, a spus Florin Iordache. Liderii PSD nu văd nicio piedică în faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat la un an cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012. „Nu aş vrea să discutăm subiectul condamnării lui Liviu Dragnea. Dosarul ar trebui să fie văzut altfel. E un dosar cu o condamnare politică, dosar care nu a avut nimic de-a face cu corupţia“, a comentat Mihai  Fifor, liderul grupului PSD din Senat.

Strategia lui Dragnea

Însă, la ședința de ieri a Comitetului Executiv, Liviu Dragnea le-a cerut colegilor săi să nu mai avanseze nume pentru portofolii în viitorul guvern, pentru a nu putea fi atacați de adversari. „În afară de faptul că îi expuneți pe niște oameni inutil, alții se simt frustrați. Guvernul, dacă românii ne vor da încredere, îl vom face abia după ce, dacă președintele nominalizează omul PSD, atunci îl vom face împreună, transparent. Fiecare membru care va face parte din echipa guvernamentală va fi discutat serios aici în Comitetul Executiv, împreună, și vă rog să înțelegeți acest lucru. Nu vreau să ducem această discuție despre persoane, așa cum vor adversarii noștri, pentru că ei nu au program de guvernare”, a afirmat Dragnea. Afirmațiile sale creionează strategia social-democraților. Dragnea nu va fi prezentat, oficial, ca premierul PSD, dar își va face imagine potrivit acestui profil. El urmează să prezinte programul de guvernare al PSD, iar social-democrații sunt instruiți să nu lanseze pe piață niciun alt nume de premier.

Ponta, resuscitat

Pe de altă parte, social-democrații au discutat despre prezența lui Victor Ponta pe listele parlamentare din 11 decembrie. Până la închiderea ediției, PSD nu anunțase o decizie oficială, însă toate afirmațiile liderilor social-democrați prefigurau acceptarea candidaturii. Astfel, Gabriela Firea a anunțat, ieri, că majoritatea covârşitoare a membrilor PSD susţin candidatura lui Victor Ponta la alegerile parlamentare.  Fostul premier Victor Ponta a fost pus, recent, sub control judiciar de către procurorii DNA pentru o perioadă de 60 de zile. Victor Ponta este urmărit penal într-un nou dosar pentru folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Codul de Etică și Conduită al PSD prevede că membrii de partid puși sub control judiciar pentru orice tip de infracțiune „nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite”.

Citește și: Victor Ponta a primit derogare pentru a candida pe listele PSD

Verdictul a fost prefigurat chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea. „În ceea ce privește prevederea din Codul de integritate, vom discuta în CEx pentru că Victor Ponta este un caz special. Va trebui să luăm o decizie, dar opinia mea este că Victor Ponta trebuie să fie pe liste”, a declarat Dragnea. Mai mult, Dragnea a decis că Ponta se va ocupa de partea de finanțe publice din programul de guvernare al PSD. Acest pas echivalează cu o ofertă pentru Ponta, pentru că, teoretic, cei care se ocupă de programul pe un anumit domeniu vor ocupa portofoliul respectiv, dacă PSD ajunge la guvernare.   

.    foto mediafax

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă