7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechSoluțiile prin care partidele vor să își spele imaginea

Soluțiile prin care partidele vor să își spele imaginea

Presiunea opiniei publice îi determină pe liderii formaţiunilor politice să caute modalități pentru îndepărtarea colegilor care au probleme cu legea.

Deocamdată, reacțiile în interiorul principalelor partide au fost diferite: conducerea PNL a aprobat, fără probleme, noul statut, în timp ce în PSD tenativa de schimbare a regulilor a provocat nemulțumiri.

Biroul Permanent Național al PNL a decis, ieri, modificarea statutului partidului astfel încât în cazul membrilor PNL cu dosare penale să se aplice sancțiuni implicite, în funcție de stadiul procesual. Astfel, membrii PNL care vor fi trimiși în judecată sau care sunt arestați preventiv vor fi suspendați de drept din funcțiile politice de conducere pe care le dețin, a explicat copreședintele Alina Gorghiu. Pentru situaţia în care reprezentantul PNL este condamnat în primă instanţă, Alina Gorghiu a afirmat că s-a lărgit sfera infracţiunilor săvârşite cu intenţie, de la faptele pentru corupţie, la toate faptele săvârşite cu intenţie. În acest caz, persoanei respective îi este suspendată calitatea de membru al PNL.

În cazul condamnării definitive, aceasta își va pierde calitatea de membru al partidului şi va fi radiată. O altă dispoziţie introdusă în statut este ca “toate persoanele care sunt susţinute de partid în administraţia centrală, şi împotriva acestora începe urmărirea penală, să îşi piardă sprijinul politic al PNL“. Actualul statut PNL prevede sancțiuni doar pentru membrii condamnați definitiv, cu executare sau cu suspendare. Modificările statutului PNL vor fi înaintate Consiliului Național, care se va reuni la finalul lunii martie.

Primii vizați

Sub incidența noul statut vor intra o serie de lideri PNL cu probleme penale. Astfel, Corneliu Dobrițoiu este trimis în judecată în dosarul atribuirii ilegale de locuințe de la MapN iar sentința va fi pronunțată pe 18 martie. Trimiterea în judecată atrage suspendarea din funcția de membru al BPN iar o condamnare în primă instanță suspendarea din partid.

Președintele suspendat al CJ Botoșani, Florin Țurcanu, ar urma să fie radiat din calitatea de membru al PNL, după ce a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă. Și senatorul Gigi Chiru este pasibil de suspendare sau de excludere din PNL, după ce a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care este acuzat că a dat mită electorală. Decizia a fost luată de ICCJ, dar poate fi contestată la completul de cinci judecători. De alt­fel, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că a avut o discuţie cu Gigi Chiru, săptămâna trecută, şi că acesta s-a “pus la dispoziţia partidului“. Senatorul Dian Popescu va fi suspendat din partid, după ce a fost condamnat de prima instanță. De asemenea, deputații Mircea Roșca și Marian Zlotea, trimiși în judecată ar urma să fie suspendați din funcțiile deținute în PNL.

Opoziție în PSD

Și în PSD se poartă discuții despre modificarea statutului în ceea ce privește cazurile de corupție. Cu toate că deadline-ul pentru aceste schimbări este 20-21 martie, când va avea loc Consiliul Național al PSD, Ponta a anunțat, ieri, că mai are de discutat cu colegii privind interdicţia de ocupare a unor funcţii numite de către persoane aflate în diferite faze penale. „Cei care au calitatea de inculpat şi s-a pus în mişcare acţiunea penală nu mai ocupă funcţii numite în Guvern sau în conducerea Parlamentului, cei care sunt trimişi în judecată nu mai ocupă funcţii politice, iar cei care sunt arestaţi preventiv îşi pierd funcţiile politice numite, nu cele alese de primar sau parlamentar, pentru că au fost aleşi de cetăţeni“, a sintetizat Ponta modificările.

Propunerile lui Victor Ponta au trezit deja nemulțumiri în interiorul PSD, fiind criticate de mai mulți lideri ai partidului la ultima reuniune a conducerii, potrivit unor surse din partid. Astfel, primarul din Iași, Gheorghe Nechita, a explicat că el a fost inculpat într-un dosar și că, și, trecând prin această experiență, nu este de acord ca un lider politic să își piardă funcțiile doar în baza unor acuzații ale procurorilor. Nechita i-a cerut premierului să definească, prin noul statut, dacă abuzul în serviciu se încadrează la categoria „corupție“. Măsura a fost criticată și de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, care a susținut că modificările propuse de Ponta pot fi periculoase pentru mulți lideri PSD care ar fi „persecutați“ de procurori.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă