6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechSONDAJ: Ponta sau Geoană l-ar bate pe Iohannis la urne

SONDAJ: Ponta sau Geoană l-ar bate pe Iohannis la urne

Candidatul desemnat de alianța PSD-PC-UNPR fie el Victor Ponta sau Mircea Geoană, l-ar învinge pe candidatul PNL-PDL la alegerile prezidențiale pe Klaus Iohannis, alegerea dreptei pentru scrutin.

Potrivit Mediafax, Victor Ponta ar obţine în primul tur 47% din opţiunile celor care şi-au exprimat dorinţa de a merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (28%), Cristian Diaconescu (7%), Mihai Răzvan Ungureanu (6%), Dan Diaconescu (4%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (2%).

În varianta în care Mircea Geoană ar fi candidatul coaliţiei la guvernare, el ar fi preferat de 40% dintre cei care vor merge la vot, fiind urmat de Klaus Iohannis (31%), Cristian Diaconescu (8%), Mihai Răzvan Ungureanu (7%), Dan Diaconescu (5%), Corneliu Vadim Tudor (4%), Kelemen Hunor (2%), alt candidat (3%).

În proiecţiile pentru turul al doilea, în cele două variante de candidaţi ai PSD-PC-UNPR, Victor Ponta sau Mircea Geoană l-ar învinge din nou pe Klaus Iohannis, scorurile fiind: Victor Ponta (53%) – Klaus Iohannis (47%) şi Mircea Geoană (52%) – Klaus Iohannis (48%).

În ipoteza în care Victor Ponta ar fi ales preşedinte al României, cei chestionaţi văd următoarea ierarhie a politicienilor social-democraţi care ar fi cei mai potriviţi pentru funcţia de prim-ministru: Mircea Geoană (42% din totalul eşantionului sondat – 65% din votanţii PSD), Liviu Dragnea (14% din total eşantion – 19% din votanţii PSD), Dan Şova (6% – din total eşantion -7% din votanţii PSD), Valeriu Zgonea (3% din total eşantion – 2%din votanţii PSD), mai scrie sursa citată.

Referitor la un tandem preşedinte (candidat) – premier (propunere) care să fie prezent în campania electorală, 43% din eşantion spun că situaţia "candidaţii la Preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie şi o propunere pentru un viitor prim-ministru" este "mai apropiată" de ceea ce cred ei, în timp ce 41% spun că situaţia "candidaţii la preşedinţie ar trebui să prezinte în campanie atât o propunere pentru viitorul prim-ministru, cât şi propuneri pentru o echipă lărgită" (Externe, Finanţe, Apărare, Parchet General) .

În ceea ce priveşte profilul viitorului preşedinte, cei intervievaţi şi-ar dori un şef al statului care să fie "preşedinte arbitru-neutru" (33%), "o persoană independentă" (28%), "cu experienţă în politica externă" (48%), al cărui cel mai important atribut să fie "un plan pentru creşterea economiei/crearea de locuri de muncă" (48%). În acestă profilare s-au folosit scale de apreciere de la 1 la 7, unde 7 este tradus în procentajul cel mai mare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă