21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechEXCLUSIV. Prim-ministrul propus, Sorin Grindeanu, datorează cariera politică unui demnitar comunist al...

EXCLUSIV. Prim-ministrul propus, Sorin Grindeanu, datorează cariera politică unui demnitar comunist al regimului Ceaușescu, devenit mâna de fier a lui Adrian Năstase. Ce nu știa Dragnea despre prim-ministrul propus lui Iohannis

Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.


Citește și acheta: Gabriela Firea și-a plimbat stilista şi prietenele în Israel, pe banii Primăriei Bucureşti. Primarul Florentin Pandele a însoțit alaiul



Cariera politică a lui Sorin Grindeanu este una foarte interesantă pentru că își are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase și este marcată de trei lideri ai Partidului Social Democrat, cel mai cunoscut dintre ei fiind Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva.  

Apropierea de Ilie Sârbu este interesantă și pentru două coincidențe ce nu au legătură cu politica.

Sorin Grindeanu este născut la Caransebeș. Ilie Sârbu a fost profesor la seminarul Teologic din Caransebeș în perioada 1976 – 1981, din 1978 fiind directorul instituției. Tatăl lui Grindeanu a fost profesor la Liceul Pedagogic din Caransebeș și după 1990 lider al organizației municipale Caransebeș a PSD. Acesta a ocupat de patru ori funcția de Inspector Școlar Județean în Caraș-Severin, un județ în care, pe linie de partid, Ilie Sârbu a avut întotdeauna un cuvânt greu de spus.


Subiectul zilei: EXCLUSIV. Dezvăluire România Liberă: Sebastian Ghiță este căutat în Bucovina. Granița cu Ucraina, prin pădure, e la mai puțin de 100 kilometri



O altă coincidență interesantă este că, în 2005, Ilie Sârbu a fost acuzat de un fost ofițer de Securitate că a executat misiuni în Italia, ca ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe a dictaturii comuniste și a fost ulterior preluat de SIE. În 1999, Sorin Grindeanu a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia.


CItește și: Liviu Dragnea despre Sorin Grindeanu, la Antena 3: L-am întrebat dacă se teme că-i sare vreun schelet din frigider

Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, a participat miercuri, la „Sinteza zilei”, la prima emisiune tv din calitatea sa de aspirat la funcția de șef al Guvernului. Politicianul a fost însoțit în platoul Antena 3 de liderul social democrat Liviu Dragnea, cel care, anterior declarase că o comisie ce va fi înființată la partid va supraveghea atent acțiunile prim-ministrului și ale Executivului. .


La vremea respectivă Ilie Sârbu a negat acuzele de apartenență la DIE și SIE și a precizat că știe cine îl acuză, precizând la rândul lui că persoana respectivă este fost ofițer DIE și spunând că o va acționa în instanță, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ginerele lui Ilie Sârbu, Victor Ponta, a emis însă un act normativ care a secretizat definitiv listele cu ofițerii acoperiți DIE preluați de SIE.

Surse importante care gestionează informații speciale susțin că serviciile secrete vor da un aviz pozitiv lui Sorin Grindeanu, dacă președintele României va cere sau a cerut deja acest lucru.

Conform jurnalistei de investigații Emilia Șercan, Sorin Grindeanu este un apropiat al Serviciului Român de Informații, acesta absolvind un curs la Academia Națională de Informații a SRI și a fost și membru în Comisia de Control a SRI din Parlament.


Citește continuarea aici: Președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu este noua propunere de premier a PSD. El ar fi absolvit un curs la Academia Națională de Informații a SRI


Aparent, Sorin Grindeanu este executantul perfect și se încadrează în profilul pe care îl căuta Liviu Dragnea pentru a-i urma docil ordinele la Palatul Victoria. Evoluția acestuia în PSD și conflictele cu alți lideri care au mizat pe fidelitatea lui totală și necondiționată arată, însă, că este foarte posibil ca Liviu Dragnea să aibă mari surprize, dacă președintele Klaus Iohannis îl va desemna prim-ministru și Parlamentul va valida această propunere.

România Liberă a discutat cu surse importante din politică, mediul judiciar și alte medii din Banat care cunosc evoluția politică a lui Sorin Grindeanu și vă prezintă portretul acestuia dincolo de CV-urile cunoscute până acum presei.

Interesant este că, deși e vorba de politicieni destul de cunoscuți pe plan național, sursele contactate de noi au insistat să le fie protejată identitatea pentru cele mai interesante informații despre Grindeanu, care completează informațiile cunoscute până acum și care au fost prezentate oficial despre acesta încă de când a devenit viceprimar al Timișoarei și apoi ministru în Guvernul Ponta.



Sorin Grindeanu a intrat în politică, prin organizația de tineret, de la vârsta de 18 ani, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, politician care acum are statutul de infractor aflat în suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru acte de corupție.

Premierul propus datorează prima funcție importantă ocupată în organizația de tineret unei figuri total comunistoide, un ministru considerat mâna de fier a guvernării lui Adrian Năstase: Octav Cozmâncă.

Născut în 1947, Octav Cozmâncă a fost un comunist convins care a făcut carieră în aparatul administrativ al dictaturii ceaușiste. Între 1983 și 1989 a fost coordonatorul Secretariatului General al Guvernului Republicii Socialiste România. 

După 1989 a fost inspector guvernamental, apoi a activat în Ministerul Culturii, după care a devenit secretar de stat în departamentul de Administrație Publică Locală. Sub Adrian Năstase, Octav Cozmâncă a devenit ministru al Administrației Publice, în perioada 2000 – 2003.

Este perioada în care Cozmâncă dirija cu o mână de fier prefecții și președinții de consilii județene și se asigura că aceștia nu ies din directivele lui Adrian Năstase.

În județul Timiș a promovat pe linie politică, în PSD, în acea perioadă, un lider local aproape clonă a lui Octav Cozmâncă: Dan Poenaru.

Imediat după ce s-a instalat Adrian Năstase la guvernare, Dan Poenaru a reușit să-l determine pe primarul Gheorghe Ciuhandu să susțină o alianță roșie în Timișoara și rapid a replicat pe plan local toate abuzurile și excesele premierului din acea vreme.

Presa locală a fost aservită prin diverse pârghii și ziariștii critici reduși la tăcere. Este perioada în care jurnalistul Ino Ardelean era bătut crunt pentru că îndrăznea să investigheze afacerile lui Dan Poenaru și ale altui lider PSD local, Eugen Militinovici, un personaj foarte ciudat cu legături în mediul interlop local.

În aceeași perioadă, prin președintele Consiliului Județean Timiș Dan Ioan Șipoș, PSD îi determina pe controversații afaceriști Emil și Marius Cristescu să elimine și ei din redacția ziarului pe care îl dețineau orice voce critică la adresa guvernului Năstase și a majorității PSD care controla orașul.

În această perioadă a răsărit steaua politică norocoasă a lui Sorin Grindeanu.

”Grindeanu a intrat în PSD de la vârsta minimă pe care o permitea legea atunci. La București, Octav Cozmâncă declanșase un conflict deschis cu Cozmin Gușă, care era liderul tineretului Social Democrat. Atunci, Cozmâncă a primit funcție în partid și sarcina să organizeze mai bine organizația de tineret. El a decis să fie puși alți tineri pe funcții, în filiale. I-a dat prima funcție politică lui Sorin Grindeanu”, spune un fost parlamentar de Timiș care îl cunoaște bine pe actualul prim-ministru propus de Liviu Dragnea.

”Pentru că avea atitudinea unui executant foarte docil, Grindeanu a fost adoptat imediat de Dan Poenaru care, exact ca Adrian Năstase, coordona local partidul într-o manieră dictatorială și nu putea accepta nicio voce critică. Poenaru este unul dintre cei trei lideri PSD care l-au luat pe Grindeanu sub aripa lor protectoare și l-au ajutat să crească. Ilie Sârbu, cu care acum e certat, este marele lui protector și al treilea lider a fost Ioan Răducanu, pe care Grindeanu l-a trădat atunci când interesul personal a fost mai important, într-o bătălie pentru funcții la Primăria Timișoara. Grindeanu a fost foarte bun prieten cu Victor Ponta, care l-a susținut puternic. Ulterior, însă, aparent s-a distanțat de Ponta și acesta e motivul pentru care Dragnea crede că Grindeanu poate să fie omul lui de încredere”, îl descrie pe Grindeanu o altă sursă importantă din Timișoara.

Un alt lider politic local care a crezut că Sorin Grindeanu e doar un executant docil și s-a înșelat este baronul penal Titu Bojin, președinte PSD al Consiliului Județean Timiș până când a început să aibă grave probleme cu procurorii DNA.

Sorin Grindeanu era viceprimar al Timișoarei. Înaintea alegerilor locale din acest an, nu a ezitat să-i dea un brânci lui Bojin afară din Partidul Social-Democrat în momentul în care acesta a căutat să-și dobândească iar statutul de baron local, deși avea probleme penale.

„Dacă vrea să candideze ca independent, înseamnă că trebuie să vină să-și dea demisia. Dacă nu-și dă demisia, există posibilitatea să fie contestată candidatura. De ce să-l dăm noi afară? Mi se pare că e la căsătorie. Ești căsătorit cu cineva și vrei să fii cu altcineva, dar nu renunți la prima căsnicie. E un fel de bigamie…Pe undeva, e o formă de sfidare a PSD, dar nu a conducerii partidului, cât mai ales a votanților noștri”, a declarat în aprilie 2016 Grindeanu pentru pentru deBanat.ro.

Totuși, în iunie, după alegeri, același Grindeanu nu a avut nicio problemă să colaboreze iar cu Titu Bojin, când acesta din urmă a reușit să-și negocieze funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean după ce a migrat politic la UNPR.

Într-o manieră similară mai procedase Grindeanu și cu fostul prefect și lider PSD Ioan Răducanu, când între cei doi s-a declanșat o bătălie pentru funcții în cadrul administrației locale din Timișoara. Răducanu a sfârșit dat afară din partid și Grindeanu a dobândit o poziție politică și mai bună.

Interesant este că, deși a ocupat funcția de viceprimar în adminstrația timișoreană condusă de Gheorghe Ciuhandu, primarul sub care clanurile de rromi au acaparat orașul, Sorin Grindeanu a reușit să se țină deoparte de toate scandalurile penale pe această temă, care au marcat acea perioadă.

”Grindeanu nu a avut însă un mandat curat ca lacrima la Primăria Timișoara. Relația lui foarte bună cu controversații oameni de afaceri Emil și Marius Cristescu este cunoscută. Cei doi sunt apropiații lui Ilie Sârbu. Și-au oferit hotelurile în perioada guvernării Ponta pentru ședințele PSD”, a explicat o sursă judiciară împortantă.

Apropierea cu frații Cristescu este confirmată și de jurnaliști din presa locală care acuză și câteva scandaluri în care au fost implicați interlopi din oraș, dar e contestată de unii politicieni. Aceste surse au mai spus că, în familia Grindeanu, soția patroană de farmacii este cea care ”aduce banii în casă”.  


Citește și: PSD a anunțat numele noii propuneri de prim-ministru, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh: Propunerea noastră este Sorin Grindeanu. Din câte știu eu, nu este agent Hezbollah, nici Hamas


Citește și: Reacția lui Sorin Grindeanu, după ce a fost propus ca premier de PSD: Nu voi face mișcări în Guvern și mișcări politice fără colegii mei

Noua propunere a PSD pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri după-amiază, în conferința de presă de la sediul PSD, că nu intenționează să facă mișcări politice în Guvern fără acordul colegilor de partid.


Citește și: Liviu Dragnea: Nu renunț pe viață la intenția de a deveni premierul României


Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Un al doilea refuz al președintelui Iohannis ar fi un gest suicidal

Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține un al doilea refuz al președintelui Klaus Iohannis la propunerea de premier a PSD ar fi „un gest suicidal”, care ar determina începerea procedurii de suspendare.


Citește și: Traian Băsescu, despre decizia PSD de a-l propune pe Sorin Grindeanu ca premier: Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă în capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică

Președintele PMP și fostul șef al statului, Traian Băsescu, susține că propunerea PSD – ALDE pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, „lasă suspiciuni serioase”, având în vedere că a urmat cursurile Academiei de Informații.


Citește și: Averea premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu: Președintele Consiliului Județean Timiș deține trei terenuri și are un împrumut de 44.000 de euro

Președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu, propus, miercuri, de PSD pentru funcția de prim-ministru, deține o casă, trei terenuri și are un credit de peste 44.000 de euro.

 


 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă