14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechSprijin extern în campanie. Viktor Orban vine să ajute UDMR

Sprijin extern în campanie. Viktor Orban vine să ajute UDMR

La nici o săptămână de la incidentele diplomatice de la sărbătorirea Zilei Naționale a României, premierul Ungariei va vizita Ardealul, pentru a contribui la mobilizarea electoratului maghiar.

Vizita lui Orban a fost anunțată de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a definit-o drept „normală”. „Este extrem de oportună invitaţia şi mâine ne vom întâlni la Satu Mare (…) Eu am întâlniri periodice, destul de bine programate, de 3-4 ori pe an, cum bine ştiţi (…) cu premierul Ungariei. Şi nu e un lucru rău, asta este norma-litatea”, a anunțat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a apărat și poziția autorităților de la Budapesta, care au interzis diplomaților maghiari să participe la sărbătorirea Zilei Naționale a României. Mai mult, Kelemen Hunor a fost de părere că, atunci când românii aniversează Unirea Transilvaniei, nu are cum să fie o zi de sărbătoare pentru maghiari. ”Trecutul și evenimentele din trecut ne-au așezat pe baricade diferite. Nici un maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Așa cum am spus de câteva ori, am spus și în campanie, am spus și în afara campaniei, și eu cred că trebuie să vorbim cinstit: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că pentru a merge înainte – și pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul – trebuie să vorbim cinstit și corect”, a spus președintele UDMR.

„Aceste aspect din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună. De aceea, noi am propus respectarea promi-siunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România, că ăsta este punctul de pornire, cu ini-ma curată, cu sufletul curat și foarte cinstit. Și eu cred că așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte sau ne-a despărțit cândva și ceea ce ne unește: prezentul și viitorul va fi comun”, a mai explicat liderul UDMR. El s-a referit la Declarația de Unire de la Alba Iulia, document care garanta minorităților din Transilvania o serie de drepturi pe care liderii UDMR consideră că maghiarii nu le au, precum dreptul la administrație și justiție în limba maternă.

Maghiarii nu sărbătoresc 1 Decembrie

Kelemen Hunor a mai fost de părere că autoritățile române ar fi de vină pentru înrăutățirea relațiilor româno-maghiare.”Vă dați seama că tensiunile au plecat și în momentul în care au fost foarte, foarte multe decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară și care, într-un fel, au atacat drepturile obținute. Din acest punct de vedere, reacția autorităților de la Budapesta a fost una corectă, de respon-sabilitate față de comunitatea maghiară din România”, a arătat liderul UDMR.

Șeful diplomației maghiare, Péter Szijjártó, a interzis diplomaților maghiari să participe la evenimentele care au marcat sărbătorirea Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie. De asemenea, vicepremierul maghiar, Zsolt Semjén, a lansat critici dure la adresa României, tot în acest context.  

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă