12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechPonta și-a „executat“ adversarii și a vândut iluzia reformării PSD. Geoană, Vanghelie...

Ponta și-a „executat“ adversarii și a vândut iluzia reformării PSD. Geoană, Vanghelie şi Şova EXCLUŞI. Vanghelie: Echipa Ponta-Dragnea este pierdută pe viaţă

UPDATE. Marian Vanghelie, exclus joi din PSD, a dezvăluit că în cadrul ședinței de partid Liviu Dragnea a explicat că Victor Ponta a pierdut alegerile din cauza intervenției americanilor.

UPDATE.  Senatorul Mircea Geoană a afirmat joi seara, că Victor Ponta și-a șantajat partidul cu depunerea mandatului și pierderea guvernării pentru ca liderii să voteze excluderea din PSD a lui Șova, Geoană și Vanghelie.

Congresul PSD va avea loc în martie și nu luna viitoare, iar „răzvrătiții“ au fost excluși din partid, în urma presiunii făcute de Victor Ponta. Un alt subiect de preocupare pentru social-democrați a fost rămânerea la guvernare, mai ales în contextul deciziei conducerii UDMR de a părăsi barca puterii.

Victor Ponta și Liviu Dragnea rămân în fruntea PSD și a Guvernului, deși au pierdut prezidențialele, iar Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova au fost excluși din partid. Nu pentru prestația din campanie și din zilele alegerilor, ci pentru declarațiile de după eșec, declarații prin care au criticat actuala echipă de conducere a PSD.

Din cei trei excluși, cel mai puțin afectat de decizia colegilor a fost Dan Șova, unul dintre prietenii lui Victor Ponta. „A fost o decizie corectă a partidului“, a declarat fostul ministru al Marilor Proiecte, arătând că a încălcat, „în mod evident“, un principiu de bază, acela al unității partidului. Șova a mai precizat că rămâne social-democrat, declarație care alimentează și mai mult ipoteza revenirii acestuia în PSD într-un termen destul de scurt.

Vanghelie: „N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist“

În comparație cu Șova, Geoană și Vanghelie au fost vizibil iritați de hotărârea de excludere din partid luată de colegi. În maniera obișnuită, primarul sectorului 5 a catalogat cele întâmplate în spatele ușilor închise drept „o chestie foarte amestecată, complicată și foarte penibilă“ și a concluzionat: „Mi-a fost greață. N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist“. „Le e frică celor doi care au pierdut alegerile (Ponta și Dragnea – n.r.). Argumentele lor sunt că trebuie să rămână la partid că sunt foarte buni (…) Nu-i partidul muților, suntem nebuni, am pierdut alegerile și nu ne dăm seama că nu ne putem prezenta peste cinci ani cu același candidat și cu același director de campanie?“, a mai spus, extrem de nervos, Vanghelie. Tot primarul sectorului 5 a precizat că pe el nu îl mai interesează „nici un plan cu PSD“. „O să fiți surprinși cine o să vină cu mine“, a subliniat Vanghelie.

„Domnul Ponta a jucat cu demisia de la șefia partidului pe masă“, a declarat, iritat, și senatorul PSD Mircea Geoană.

Își schimbă PSD numele și sigla?

Afirmația făcută de Mircea Geoană a fost confirmată chiar de Victor Ponta după terminarea CEx-ului. Acesta a precizat că le-a transmis colegilor că, dacă vor să facă un congres în decembrie, el nu va candida. În schimb, nu ar exclude această variantă în cazul unui congres în primăvară. Evident, majoritatea membrilor CEx au fost de acord atunci cu amânarea congresului, deși nu puține voci au spus, anterior ședinței de ieri, că vor o reuniune la nivel înalt a partidului cât mai curând, chiar luna viitoare. Să nu uităm că Dragnea vorbea, acum câteva zile, de data de 20 decembrie și spunea că are asentimentul majorității liderilor de filială. Până la urmă, Ponta și-a impus punctul de vedere și în această privință.

Și tot el le-a explicat membrilor CEx că trebuie construit un nou proiect politic și că social-democrații trebuie să scape de etichetele de „comuniști“, „conduși de baroni“ și „apărători ai corupților“. Cu alte cuvinte, premierul le-a vândut colegilor iluzia că el și oamenii săi pot creiona un astfel de proiect, astfel încât PSD să-și recâștige credibilitatea și să câștige toate scrutinele viitoare.

Întrebat, după CEx, dacă este posibilă, în acest sens, chiar și o schimbare a numelui și siglei partidului, Ponta nu a negat varianta.

Contre Iliescu-Rus

Deși social-democrații au făcut totul pentru a nu „transpira“ nici o informație către presă din ședința care a durat de peste șse ore (au recurs inclusiv la bruierea semnalului telefonic la sediul din Kiseleff), jurnaliștii au aflat că, în spatele ușilor închise, au avut un schimb dur de replici Ion Iliescu și Ioan Rus. Referirea actualului ministru al Transporturilor la eticheta de „comunist“ atașată PSD și lui Victor Ponta l-a înfuriat pe președintele de onoare al social-democraților. „Eu sunt comunist? Dacă nu eram eu să fac Revoluția nici acum nu vă puteați exprima liber!“, ar fi fost, potrivit unor surse din PSD citate de Antena 3, reacția nervoasă a lui Iliescu.

Atacul voalat al ministrului Transporturilor a venit după ce senatorul PSD Șerban Nicolae, un apropiat al lui Ion Iliescu, a declarat că locul lui Ioan Rus și Ilie Sârbu nu este în PSD, deoarece „nu sunt de stânga“.

Cele mai citite

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă