21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechScandalul din USR continuă. Soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a fost...

Scandalul din USR continuă. Soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a fost exclus din partid, în urma criticilor lansate pe Facebook. Explicația liderului Nicușor Dan: Atacul lipsit de etică a rănit oamenii care au muncit in acest proiect

UPDATE 15.01: Clotilde Armand a reacționat, sâmbătă după-amiază, după ce a fost dat afară din USR: „Este o decizie greşită a lui, care a creat o decizie greşită a Biroului Naţional. Este greșit și la nivel de resurse umane, cât și la nivel de management”.

„Am aflat acest lucru în timpul lansării de carte. Cred că el poate să facă apel. Pentru mine este o decizie greşită a lui, care a creat o decizie greşită a Biroului Naţional. Este ca la tenis. Daca mingea e greşită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe şi e greşit mai departe. Cred că este o decizie greşită şi la nivel uman, pentru că o prietenie de 20 de ani cu un om loial şi sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri”, a declarat Clotilde Armand.


Citește continuarea aici: Clotilde Armand îi ia apărarea soțului ei, după ce a fost dat afară din USR


12.19: Liderul formațiunii, Nicușor Dan, a precizat că „este un moment trist” și a anunțat excluderea lui Moroianu din USR, calificând criticile acestuia drept „un atac lipsit de etică, care a rănit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect”.

„E un moment trist. Prin decizia unanimă a Biroului Național de aseară, Sergiu Moroianu a fost exclus din USR. Biroul Național a sancționat atacul lipsit de etică la adresa USR, care a rănit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect”, a scris el, sâmbătă, pe Facebook.

Într-un comunicat de presă al USR, sunt prezentate motivele pentru excluderea lui Moroianu.

„Biroul Național al USR a constatat că Sergiu Moroianu a incălcat articolul 13 litera c din statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziții publice, imaginea Salvați România și a decis excluderea lui din partid. USR a constatat că intervenția publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, știri și emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii și eforturile depuse de membrii și simpatizanții USR în campania electorală”, explică USR.

Potrivit sursei citate, Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la ședința Biroului Național, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte așa cum prevede statutul pentru a-și proba acuzațiile. De asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea să prezinte dovezile în scris dacă nu poate participa fizic la ședința Biroului Național, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o, mai spun reprezentanții formațiunii.

 „În scopul clarificării, ținem să facem următoarele precizări:

1. Intervenția lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică și a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzații calomnioase în spațiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, contravin statutului de membru și valorilor USR.

2. Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenția propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe această pseudotemă, a acuzat în mod direct și fals unul dintre vice-președinții USR, pe Roxana Wring.

3. Sergiu Moroianu a enunțat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală.

3.1. Că banii ar fi fost cheltuiți netransparent și discreționar. USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile și cheltuielile, precum și structura cheltuielilor, urmând ca bilanțul complet să fie făcut public după finalizarea și depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.  Dovada faptului că banii au fost cheltuiți chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din cheltuielile totale.  Cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură (corturi, pliante, servicii poștale, producție, distribuție).  Sergiu Moroianu susține că au fost plătite așa zise servicii de consultantă, ceea ce este fals. Pentru toate contractele există dovadă prestării serviciilor și toate cheltuielile au la bază chitanțe și facturi care vor fi depuse la AEP.  

3.2. Că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Matei Păun a activat voluntar și nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse conform legii la AEP.  

4. Invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia. Clotilde Armand, care nu fost candidat la Parlamentare, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezentă la acțiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariții media.  

5. În opoziție cu afirmația lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armând a fost cea care l-a cooptat și propus pe Matei Păun în echipa de campanie, în luna februarie 2016. 

 6. În ceea ce privește rezultatul alegerilor de la București, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, USR a obținut cu 35.000 mai multe voturi decât la alegerile locale din 5 iunie 2016”.


Soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, ar fi fost exclus din partidul Uniunea Salvați România (USR), în urma criticilor lansate pe pagina sa de Facebook la echipa de campanie. Decizia ar fi fost luată de Biroul Politic Național al USR, într-o ședință de vineri seară, au declarat, pentru Mediafax, surse din partid. 

Scandalul a început miercuri, când Sergiu Moroianu a lansat un atac dur la adresa lui Matei Păun, cel care a coordonat campania electorală a USR, pe care l-a calificat drept „un personaj controversat”.

Moroianu a scris despre grupuri de interese, bani grei, abuzuri şi legături cu miliardarul american Soros. Moroianu a atras atenţia asupra faptului că șeful de campanie al partidului, Matei Păun, om de bază al lui Nicușor Dan, este implicat și în dosarul paradisurilor fiscale.

„Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?”, a scris el.

Apoi, Moroianu l-a criticat pe Matei Păun, despre care a apreciat că „este un personaj controversat”, că a refuzat „să-şi depună fişa de simpatizant USR” şi că nu a dorit să dezvăluie numele celor din echipa de comunicare.

„Nu ştim unde şi pentru cine a lucrat, ce avere şi surse de venit are, nici măcar ce cetăţenie are. Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros, cea care l-a adus iniţial în organizaţie şi pe Poliţeanu (…) Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament şi USR sub 10%”, a mai notat Moroianu.


Citește continuarea aici: Scandal în partidul lui Nicușor Dan. Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, acuză echipa de comunicare a USR de sabotaj: Au asociat imaginea partidului cu comunitatea LGBT şi cu Soros. Reacţia lui Nicuşor Dan. Clotilde Armand: Acel lucru a fost postat fără consultarea mea


Ulterior, şi soția lui Moroianu, Clotilde Armand, a intervenit în acest scandal, susţinând că nu ştie despre ce este vorba, iar acea postare a fost făcută fără ştirea şi acordul ei. După aceea, ea a revenit precizând că echipa de campanie a USR nu a luat, de fiecare dată, deciziile „într-un mod democratic”.

„Avem aşteptări foarte mari faţă de Uniunea Salvaţi România, partidul nostru. Aşteptări de transparenţă, de democraţie. Totuşi, am reuşit foarte mult împreună, ar trebui să fim mândri de ce am făcut. E adevărat că a fost o campanie dificilă. Echipa de campanie a fost nevoită să ia nişte decizii rapide şi nu neapărat într-un mod extrem de democratic, cum am fi vrut. Lupta va fi grea, iar ce ne adună împreună rămâne ceva extrem de important: lupta împotriva corupţiei, lupta pentru competenţă, lupta pentru democraţie, lupta pentru debirocratizare, pentru depolitizare, astea sunt lucurile pentru care luptăm. Trebuie să uităm de orgolii, de problemele pe care le-am avut. Vom face progrese pentru transparenţă, pentru democraţie, vom fi la nivelul aşteptat de noi toţi.Vrem să fim un partid extraordinar. Şi vom fi! Trebuie să construim asta împreună. Dar pentru asta trebuie să rămânem împreună, uniţii”, a scris Clotilde Armand, pe pagina sa de Facebook.


Citește continuarea aici: Clotilde Armand, despre scandalul iscat în USR: A fost o campanie dificilă. Echipa de campanie a fost nevoită să ia nişte decizii rapide şi nu neapărat într-un mod extrem de democratic, cum am fi vrut | VIDEO


În replică, preşedintele USR, Nicuşor Dan, s-a declarat mâhnit de ieşirea lui Sergiu Moroianu, susţinând că afirmaţiile mincinoase lansate de acesta în spaţiu public sunt similare cu ale dusmanilor politici ai USR. 

„Fata de atacul la adresa lui Matei Paun din ultimele ore. Matei Paun a activat voluntar, sacrificandu-si timpul personal, fara sa ceara nimic in schimb, atat in campania electorala pentru alegerile locale cat si in campania electorala pentru alegerile parlamentare. A muncit in baza unui mandat dat de Biroul National, pe care nu l-a depasit niciodata. A avut in intreaga campanie electorala sustinerea mea si a Biroului National. Sunt mahnit si uluit ca Sergiu Moroianu lanseaza in spatiul public afirmatii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dusmanilor politici ai USR”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.


Citește continuarea aici: Nicuşor Dan îi răspunde soţului lui Clotilde Armand: Sunt mâhnit şi uluit că Sergiu Moroianu lansează afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă