7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechTăriceanu, critică aspru votul prin corespondenţă: Este birocratic şi uşor de fraudat

Tăriceanu, critică aspru votul prin corespondenţă: Este birocratic şi uşor de fraudat

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat, marţi, că votul prin corespondenţă este birocratic şi poate fi fraudat, precizând că “dacă ne vom încăpăţâna” să adoptăm legea, “ne vom trezi cu contestaţii la CCR“, anunță Mediafax.

Modalitatea de vot prin corespondenţă are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. (…) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare şi ar trebui să învăţăm din experienţa altor ţări în această privinţă”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că “toate ţările care au practicat acest sistem, în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante”.

Tăriceanu a afirmat că formalităţile şi procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să îşi exprime dreptul de votul sunt “foarte greoaie” şi aşa cum experienţa altor ţări arată că “alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanent contestaţii”. “În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, al cărui model să fie “copiat” din Germania. Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate. Dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. Şi (…) pentru că tot este la modă tot ce vine din Germania propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operaţiune: se duce fiecare cetăţean român din străinătate şi se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în aşa fel ca Guvernul să poată dimensiona secţiile de votare în mod corespunzător. Apoi mai vine şi votează în ziua alegerilor. Asta e tot”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că problema de la alegerile prezidenţiale din anul 2014 a fost insuficienta dimensionare a secţiilor de vot, aglomeraţia şi, evident, dificultăţile legate de exercitarea votului.

 

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă