10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăTechTăriceanu: Iohannis e un personaj de fațadă

Tăriceanu: Iohannis e un personaj de fațadă

Comunicatul liderului PLR și candidat al acestei formațiuni pentru prezidențiale vine în urma unor declarații făcute sâmbătă, la Brașov, de Vasile Blaga, liderul PDL și șef al campaniei pentru prezidențiale a candidatului Klaus Iohannis, potrivit cărora Călin Popescu-Tăriceanu a fost inclus printre cei care au rupt Alianța Dreptate și Adevăr în 2007.

"Iohannis ? El nu este mai mult decât un personaj de fațadă, care n-are nici cele mai vagi cunoștințe și cultură politică pentru funcția la care l-ați pus să candideze. Zgârcenia în exprimare nu ascunde idei benefice, ci lipsă de idei. I-ar mai fi necesară multă pregătire și mulți ani să ajungă la un nivel cât de cât acceptabil. Jocurile le veți face în continuare dumneavoastră alături de Băsescu. De altfel, în discursul său rostit tot la Brașov regăsim metodele și planurile neavenite și împotriva spiritului Constituției folosite de Băsescu. În ciuda actualei majorități parlamentare solide, domnul Iohannis vrea un alt Guvern. Dacă va deveni președinte, el, Iohannis, va fi o copie la indigo a lui Băsescu, își propune să facă și să desfacă majorități parlamentare, indiferent de votul electoratului la alegerile parlamentare. Ce dovadă ne mai trebuie că 'marele partid' rezultat din fuziunea PDL+PNL este continuatorul regimului Băsescu ?", afirmă Tăriceanu.

Președintele Senatului ține să sublinieze că Alianța Dreptate și Adevăr s-a rupt în 2007 nu din cauza lui, ci ca urmare a "planului urzit de Traian Băsescu" în urma căruia el trebuia să demisioneze din funcția de prim-ministru din partea PNL, partid care urma să fie acaparat politic de PDL și transformat în "jucăria" sa.

"Șantajul eșuat la care am fost supus atunci pentru a organiza alegerile pentru Parlamentul European la o dată impusă de PDL a determinat decizia de a DEMISIONA a 'partenerilor' noștri de Alianță. Și atunci, dar și azi, când s-a dovedit că am procedat corect și principial, îmi fac un titlu de onoare că mi-am făcut datoria de președinte al PNL și de prim ministru prin opoziția mea la planurile lui Băsescu. (…) Când am colaborat ca prim ministru cu PSD, nu am anticipat înființarea viitorului USL, entitate politică îndreptată împotriva regimului și personajului Traian Băsescu, dar azi, puteți să mă considerați un protocronist, confirmat de votul masiv din 2012 în favoarea forțelor anti-Băsescu", spune Tăriceanu în comunicatul menționat.

De asemenea, el îi amintește lui Vasile Blaga că la vremea respectivă era "mâna dreaptă" a lui Traian Băsescu. "L-ați slujit permanent în cele mai dificile momente. Ba chiar v-ați făcut un titlu de glorie că l-ați salvat de la demitere în 2012, la Referendum, în ciuda majorității covârșitoare a românilor (…) Dumneavoastră, Vasile Blaga, ați fi fost și azi executantul ordinelor lui Traian Băsescu, dacă nu ar fi apărut războiul orgoliilor cu Elena Udrea. Asta nu înseamnă că într-un viitor, care se întrevede din ce în ce mai apropiat, nu veți reface relația de subordonare Băsescu-Blaga. Vă leagă nu numai o Istorie întreagă, cât mai ales fondul, același limbaj și aceeași filosofie. Și atunci, cine ar mai putea avea încredere în dumneavoastră ? Numai naivii mai cred în proiectele dumneavoastră politice, pe care le etichetați fals a fi de dreapta", adaugă liderul PLR.

Tăriceanu spune și că partidele care se revendică azi de dreapta — PDL, PNL, PMP sau PNȚCD — nu au în realitate vreo ideologie, iar "urmare a manevrelor neconstituționale ale președintelui României, ele au devenit forme fără fond, simple instrumente pe care Traian Băsescu le manipulează mai mult sau mai puțin direct", iar pierderea identității PNL a fost rațiunea politică a înființării PLR.

El mai adaugă și că liberalismul nu are nevoie să fuzioneze și nici să facă alianțe cu partide a căror ideologie este incertă, cum este PDL. "Ceea ce faceți dumneavoastră alături de câțiva politicieni care au abandonat liberalismul nu este o unificare a dreptei, ci crearea unui vehicul pentru supraviețuirea politică a lui Traian Băsescu", a conchis liderul PLR Tăriceanu.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă