13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechTăriceanu dă startul pentru un nou partid

Tăriceanu dă startul pentru un nou partid

Fostul premier și-a lansat un grup politic care se va transforma în partid după congresul PNL, dacă liberalii vor fuziona cu PDL și vor adera la PPE.

Călin Popescu Tăriceanu a revenit la planul de a-și forma un partid politic după o încercare nereușită de a se reînscrie în PNL. Un prim pas a fost făcut ieri, când Tăriceanu a lansat „Grupul de Inițiativă pentru păstrarea identității liberale“. Lui Tăriceanu i s-au alăturat alți 14 parlamentari PNL, printre care foștii miniștri Daniel Chițoiu, Andrei Gerea, Radu Stroe, Daniel Barbu, dar și Mihai Stănișoară, fost consilier al lui Traian Băsescu, sau senatorul Sorin Ilieșiu. În sală a fost prezent și fostul ministru Ovidiu Silaghi, în prezent membru PSD, care s-ar putea alătura partidului lui Tăriceanu. La lansare au fost prezenți fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, și fostul senator Cristian David. Printre invitaţi a fost şi secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru.

Discursul lui Tăriceanu a fost punctat de accente critice la adresa conducerii PNL, considerată vinovată de eșecul la euroalegeri. În opinia lui Tăriceanu, Crin Antonescu și Klaus Iohannis nu au ştiut să aducă la urne electoratul liberal, cetăţeni educaţi din mediul urban. El a susținut că se opune “vânzării partidului şi identităţii PNL”. Mai mult, el le-a transmis liderilor PNL “să se ducă la Traian Băsescu şi PPE, dar să lase PNL”. El susținut că vrea să organizeze o „rezistenţă liberală” la adresa actualei conduceri a PNL. În schimb, Tăriceanu a avut cuvinte de laudă la adresa premierului Victor Ponta, care a avut “curajul” de a se opune FMI. Cu toate că a fost ani de zile membru PDL, Mihai Stănișoară a susținut că proiectata fuziune PNL-PDL ar pune în pericol “abordarea doctrinară a liberalismului”.

Planurile grupului

Ce se va întâmpla mai departe? Tăriceanu a recunoscut, ieri, că grupul său se poate transforma în perioada următoare într-un partid politic. Membrii grupului lui Tăriceanu vor rămâne în PNL până la congres, după care își vor înființa un partid. „Așteptăm deciziile Congresului din 28 și 29 iunie. Dacă se va decide să se facă un nou partid și să facă alianță cu PPE, noi ne vom afla în acel moment în afara acelui partid. Rămânem un grup de inițiativă în interiorul PNL până la congres. Dacă convingem delegații să facă cum vrem noi, rămânem”, a explicat Daniel Chițoiu, „eminența cenușie” a grupului. Cum în PNL s-a conturat o majoritate pentru fuziunea cu PDL și aderarea la PPE, afirmațiile lui Chițoiu echivalează cu anunțul lansării noului partid. El a arătat că se dorește și crearea unui nou partid în cazul ruperii de PNL și și-ar dori să păstreze numele și sigla PNL. “Ne-am dori și acest lucru, să păstrăm numele și sigla, dar nu cred că va fi posibil din cauza legislației”, a mai spus Chițoiu. Până în prezent, au existat informații potrivit cărora noua formațiune se va numi Partidul Reformator Liberal. Susținătorii lui Tăriceanu afirmă că ar avea sprijinul a 200 de aleși locali, informație care nu a fost confirmată din surse independente.

Indiferent de momentul în care partidul se va înscrie la tribunal, Tăriceanu, instalat cu sprijinul PSD în fruntea Senatului, poate juca un rol important în coaliția guvernamentală prin faptul că aduce 15 voturi. Cu cât numărul susținătorilor crește, cu atât pot crește și pretențiile lui Tăriceanu în discuțiile cu social-democrații. Pentru comparație, PP-DD, cu 21 de parlamentari, ar fi urmat să primească un minister și patru posturi de secretari de stat dacă ar fi intrat la guvernare. Spre deosebire de PP-DD însă, gruparea Tăriceanu a fost acceptată de celelalte partide din coaliție.

Candidat la prezidențiale?

Pe de altă parte, în declarațiile din ultima vreme Tăriceanu nu a exclus o candidatură la alegerile prezidențiale din noiembrie. Dacă Tăriceanu obține suficiente voturi în primul tur și reușește să le dirijeze către candidatul PSD în turul doi, poziția sa în coaliția guvernamentală va ieși întărită.

Foștii colegi de partid văd în mișcarea lui Tăriceanu o încercare a PSD de a contracara unificarea dreptei. “Anunțul construcției unei așa-zise inițiative care să reformeze liberalismul nu este altceva decât o nouă rată a trădării, plătită conştiincios PSD de către domnul Călin Popescu Tăriceanu, în contul funcţiei de preşedinte al Senatului oferite de partidul-stat. Este, de asemenea, o încercare disperată a lui Victor Ponta de a opri unificarea dreptei, proces care, prin rapiditatea şi seriozitatea sa, dă adevărate coşmaruri socialiştilor în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale”, a comentat Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.

La sfârșitul lunii februarie, când PNL a ieșit din USL, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din partid.

Tăriceanu declara atunci că USL trebuie să continue, că va înfiinţa o nouă formaţiune liberală, care se va numi Partidul Reformator Liberal. După o lună, Tăriceanu îi transmitea o scrisoare deschisă liderului PNL Crin Antonescu, în care anunţa că nu va mai înfiinţa un nou partid liberal, dar preciza că a înfiinţat Platforma Economică Liberală.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă