14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăTechTăriceanu și Ciorbea, aliații lui Dragnea. Cum arată calculele PSD pentru guvernare

Tăriceanu și Ciorbea, aliații lui Dragnea. Cum arată calculele PSD pentru guvernare

PSD va avea majoritate parlamentară alături de ALDE dar instalarea lui Liviu Dragnea ca premier ar putea fi tranșată de Curtea Constituțională. PSD a anunțat, ieri, că nu va participa la consultările de la Cotroceni, după ce președintele Iohannis a afirmat că nu renunță la criteriile de integritate pentru viitorul premier.

PSD și ALDE vor domina fără probleme viitorul Parlament, potrivit estimărilor realizate de partide referitoare la repartizarea mandatelor. Astfel, social-democrații ar putea obține 224 de mandate, cu nouă mai puține față de majoritatea de 233 din 464 de parlamentari. Majoritatea va fi asigurată printr- o alianță cu ALDE,  formațiune care ar putea avea 28 de senatori și deputați. Este posibil ca Liviu Dragnea să coopteze și UDMR (30 de parlamentari) la guvernare, pentru a nu fi dependent de relația cu ALDE.

Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea, susținut de toți liderii PSD pentru postul de premier,  poate obține fără emoții votul Parlamentului. Singurul obstacol ar fi faptul că încalcă legea de organizare a Guvernului, care prevede că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Executiv. Președintele Klaus Iohannis, care nominalizează candidatul pentru postul de premier a anunțat, ieri, că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunţat înainte de campania electorală în ceea ce priveşte desemnarea premierului. Aceste precizari vin după ce președintele a avertizat în mai multe rânduri, înaintea alegerilor parlamentare, că nu va numi un premier condamnat penal, caz în care se află Liviu Dragnea.

Mesajul lui Iohannis

Iohannis a convocat pentru astăzi partidele la Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea premierului. Șeful statului a sugerat că, şi în condiţiile în care legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier se va schimba, poziţia sa rămâne aceeaşi. „Nu am condiţionat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituţională”, a spus şeful statului. Iohannis a adăugat că nu se teme de o eventuală suspendare, dacă nu îl va nominaliza pe Dragnea.

Strategia PSD

După anunțul șefului statului, Liviu Dragnea a declarat că PSD nu va merge la consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni pentru că invitaţia venită din partea şefului statului este fundamentată greşit pe un articol din Constituţie. „Eu cred că, după ce fiecare deputat şi senator este validat şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la acele consultări”, a susținut Dragnea.
În acest context, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, numit cu sprijinul PSD,  a anunțat că va decide „într-o zi, două” dacă va sesiza Curtea Constituțională (CCR) în privința legii care îl împiedică pe Dragnea să fie premier, în urma condamnării penale. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta la CCR o lege aflată deja în vigoare. Ciorbea, care de-a lungul timpului s-a ferit să atace actele normative aprobate de PSD la CCR, a invocat faptul că televiziunile au cerut implicarea Avocatului Poporului. Liderii PSD și televiziunile apropiate susțin că Dragnea poate fi premier pentru că nu are nicio restricție constituțională iar legea fundamentală prevalează în fața legii de organizare a Guvernului. De asemenea, liderii PSD invocă faptul că Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi.

Rezultate parțiale (99,82% din voturi)

PSD –  45,71% Senat 45,50% Camera Deputaților
PNL –  20,42% Senat  20,04% Camera Deputaților
USR –  8,88%  Senat 8,83% Camera Deputaților
UDMR –  6,25% Senat 6,19% Camera Deputaților
ALDE –  6,00% Senat 5,62% Camera Deputaților
PMP –  5,64% Senat 5,34% Camera Deputaților

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă