6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechIRESPONSABILI. Tăriceanu și Dragnea vor derogare de la Bruxelles pentru deficit mai...

IRESPONSABILI. Tăriceanu și Dragnea vor derogare de la Bruxelles pentru deficit mai mare. Viitorul guvern PSD – ­ALDE satisface astfel pomenile electorale promise în campanie

Viitorul guvern PSD-­ALDE ar putea cere o dero­gare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de maximum 3% din PIB, a lăsat să se înțeleagă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit legislației europene, în lipsa unei derogări, un stat membru al Uniunii Europene care depășește pragul de 3% din PIB deficit bugetar este pasibil de sancțiuni de la Bruxelles.

„Ca să ne susținem promisiunile de campanie ne bizuim pe câteva lucruri: în primul rând, pe o anumită creștere economică care în ultimii ani s-a manifestat și care trebuie să continue cel puțin la același nivel și pe o valoare importantă a investițiilor. Am convenit cu colegii din PSD ca programul să prevadă cel puțin 6% din PIB pentru investiții. Acum, să vă mai spun ceva: va trebui România să fie extrem de docilă și să accepte deficitul de 3%, care ne blochează posibilitatea de dezvoltare viitoare, sau va trebui să discutăm dacă România investind nu în salarii și pensii, ci în infrastructură, în învățământ, în sănătate, în drumuri, are nevoie România de un deficit mai mare?”, s-a întrebat Călin Popescu Tăriceanu într-o emisiune televizată.

Întrebat pentru ce variantă și ce valoare a deficitului ar opta, liderul ALDE a spus că în momentul de faţă îi e greu să se pronunțe: „Nimic nu este mai important decât să ai capacitatea de absorbție a unui deficit pe care îl convii. Degeaba spui: Vreau să lucrez cu un deficit de 4%, dacă eu nu pot să absorb încă 1% din PIB pentru diferitele proiecte majore”.

Tăriceanu a insistat și asupra faptului că, în opinia sa, trebuie să se dea prioritate firmelor românești și a accentuat ideea apărării interesului național în raport cu Bruxelles-ul și companiile străine. „Aș vrea să reușim să creștem influența României în Uniunea Europeană, aș vrea acest lucru din perspectiva interesului național. Nu vreau ca România să rămână la coada Europei. Vreau că România să devină o țară respectată, o țară care să aibă un cuvânt greu de spus când se iau deciziile importante, nu să ne aliniem obligatoriu, să fim euro-conformi, ce decide UE noi aprobăm, nu există niciun fel de discuție. Să știți că interesul național se judecă la București pentru România, și nu la Bruxelles!”, a mai spus preşedintele în exerciţiu al Senatului României.

Copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, pe de o parte, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au semnat luni documentul prin care cele două partide se constituie în Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie. Protocolul prevede susţinerea unui prim-ministru comun al unui guvern în care reprezentarea partidelor să se facă pro­porţional şi constituirea unei majorităţi parlamentare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă