19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechTeodor Atanasiu: Opoziţia are MAJORITATE la votul pentru MRU la șefia SIE

Teodor Atanasiu: Opoziţia are MAJORITATE la votul pentru MRU la șefia SIE

Liderul PNL, Teodor Atanasiu a declarat, duminică, că opoziţia are majoritate în Parlament la votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, în condiţiile în care sunt asigurate, pe lângă voturile liberalilor, şi cele ale UNPR, UDMR şi minorităţi naţionale, informeză Mediafax.

“Având în vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar că se întrunește o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obține voturile, ar trebui însă ca aproape toți parlamentarii să fie prezenți. Am înțeles că se dorește să nu existe cvorum. Din partea PSD se doreşte să nu existe cvorum”, a spus Atanasiu, la B1.

Citește și: Ponta, atac la Iohannis: MRU a fost propus NECINSTIT la SIE

Întrebat dacă PNL a negociat cu UNPR şi UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus că nu a fost nevoie de negocieri.

“Încă de la anunţul de nominalizare a lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atât UDMR, cât şi UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă UNPR a trădat PSD prin faptul că îl va vota pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe, Atanasiu a spus: “Nu. Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o istituţie care nu e subordonată Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care să îl manevreze ei. Ei nu se împotrivesc pentru că e Ungureanu, ci pentru că nu e al lor”.

Liderul PNL a mai spus că votul în plen ar putea fi luni sau marţi, când este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, şedinţa fiind programată pentru ora 13.30.

Citește și: Cum comentează Dragnea numirea lui MRU la SIE

Birourile Permanente vor stabili procedura şi calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituţiei, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi supus aprobării plenului Parlamentului.

Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD şi cei ai ALDE conduşi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputaţi şi senatori, au anunţat că nu vor susţine numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL şi UDMR, care numără 256 parlamentari, susţin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliaţi, independenţi, ai minorităţilor naţionale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alţii de cealaltă parte.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea şedinţei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuţiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oară la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, prima dată fiind director al SIE în perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Băsescu, atunci preşedinte. Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012. El este senator de Arad şi prim-vicepreşedinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleşcanu a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile prezidenţiale, susţinându-l ulterior, în al doilea tur, pe Victor Ponta.

 

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă