15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechBĂTĂLIE. Competiția pentru șefia principalului partid din opoziție. Tișe, Orban și Predoiu...

BĂTĂLIE. Competiția pentru șefia principalului partid din opoziție. Tișe, Orban și Predoiu și-au anunțat candidaturile la șefia PNL

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vrea să candideze la funcția de președinte al PNL, la Convenţia Naţională a acestui partid, care ar urma să aibă loc la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Tișe este de părere că noua conducere a PNL ar trebui să fie desemnată în funcție de performanțele electorale, „pentru că vremea combinagiilor a trecut, adică nu mai putem merge pe mâna celor care controlau 3-4 organizații județene și reușeau să facă jocurile interne în partid“. El provine din fostul PDL, partid în care a avut func-ţia de vicepreşedinte la nivel naţional.

„Clujul este o organizaţie fruntaşă, în momentul de faţă. Cu tot scorul nesatisfăcător pe care l-am avut la alegerile parlamentare, a fost organizaţia din ţară cu mult peste orice organizaţie de sector din Bucureşti. Clujul a avut peste 60.000 de voturi, tot Bucureştiul a făcut 80.000. Eu, personal, voi candida; rămâne de văzut dacă pentru o funcţie de vicepreşedinte, prim-vicepreşedinte sau chiar preşedinte al partidului, în funcţie de susţinerea pe care o voi avea şi de la alte organizaţii“, a spus Alin Tişe, care a recunoscut că -și-ar dori funcția de președinte al formațiunii politice.

Filiera  cu Bolojan

După demisia Alinei Gorghiu din funcția de președinte al PNL, Raluca Turcan a fost desemnată președinte interimar. A contat faptul că, procentual, PNL Sibiu a obținut cel mai bun scor la alegerile parlamentare. „Chiar dacă procentual PNL Sibiu are un scor mai bun, ei nu au Primăria. În ansamblu, la alegerile locale și cele parlamentare, Clujul a stat mai bine“, a spus unul dintre liderii PNL Cluj. Alin Tişe este finul lui Emil Boc. Președintele CJ Cluj ar putea să atragă sprijinul unor primari importanți din fostul PDL, precum Mircea Hava (Alba Iulia), Dorin Florea (Târgu Mureș), Gheorghe Falcă (Arad) sau George Scripcariu (Brașov). Surse din PNL spun că vechii liberali de la Cluj ar încerca să îl convingă pe primarul din Oradea, Ilie Bolojan, să candideze în tandem cu Alin Tișe pentru funcția de secretar general al partidului, ceea ce ar însemna și un sprijin consistent din partea celor mai puternice filiale ale vechiului PNL, precum cele din Bihor, din Maramureș și din Timiș.

Învingătorul din bătălia cu DNA

După ce a câștigat, în primă instanță, procesul cu DNA, Ludovic Orban pare să fi renăscut. „Mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. Ca preşedinte al PNL, vreau să fiu garantul unităţii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL, astfel încât să putem să câştigăm toate competiţiile electorale împotriva PSD“, a anunțat Orban. El a susţinut că nu are absolut nicio temere cu privire la o decizie definitivă în cazul dosarului său.

„Odată ce s-a pronunţat instanţa de fond nu am absolut niciun motiv să-mi imaginez că s-ar putea întâmpla ceva“, a spus Orban.

El a mai arătat că dorește ca PNL să funcţioneze fără amestec din afara partidului, însă să mențină un parteneriat cu preşedintele Iohannis.

„PNL trebuie să trăiască pe propriile picioare, trebuie să ia deciziile în conformitate cu aşteptările din societate şi în conformitate cu voinţa exprimată de membrii partidului de la bază“, a explicat Orban.

Artizanul victoriei de la Călărași

Cătălin Predoiu a anunțat încă din 13 decembrie că vrea să preia șefia PNL. „Îi chem pe colegi la unitate, dar și la reîntoarcerea PNL la politicile care l-au consacrat. Candidez pentru că PNL trebuie să se reîntoarcă la problemele poporului, să militeze pentru antreprenori și capitalism național. Candidez pentru că înțeleg cât de important este să avem o opoziție reală la PSD în Parlament“, a scris el pe Facebook. Ulterior, el a explicat de ce își va depune candidatura:

„Tocmai vin din campanie, unde am obţinut al patrulea scor pe național“.

Predoiu a fost plasat de PNL pe listele din Călărași.  

Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă