13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechTraian Băsescu, despre scandalul diplomatic izbucnit de Ziua Naţională: Ungurii au complexe...

Traian Băsescu, despre scandalul diplomatic izbucnit de Ziua Naţională: Ungurii au complexe față de români și atunci tot bagă bățul prin gard politicienii lor

Președintele PMP Traian Băsescu a reacționat, miercuri seara, la decizia ministrului de Externe ungar Peter Szijjarto de a interzice diplomaților să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de Ziua Națională. În acest context, fostul șef al statului a afirmat că „ungurii au complexe față de români”, iar „politicienii lor bagă bățul prin gard”.

„Când pur și simplu îți trage un scuipat de ziua națională, ministrul de externe, nu ai dreptul să nu reacționezi foarte dur. Spune că 'nu e o bucurie a noastră'. Mă fraților, nici pentru noi nu e o bucurie când e ziua voastră națională, dar ne-ați văzut că nu vă respectăm ziua? A exagerat ministrul de externe, dar am văzut reacții și în presa maghiară care spune că 'asta ne mai lipsea, să mai avem un dușman și din România'. Și, slavă Domnului, cei cu scaun la cap știu bine că am mai ajuns noi pe la Budapesta, așa, în istorie. Asta este ceea ce trebuie să-i facă pe unguri să înțeleagă că românii nu au complexe față de ei. Aici e problema lor, ei au complexe față de români și atunci tot bagă bățul prin gard politicienii lor. Din cauza complexelor", a spus Traian Băsescu, miercuri seara, la Realitatea TV.

În 2 decembrie, Traian Băsescu i-a transmis șefului Guvernului ungar, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook,  că oficialii români „nu vor să efectueze vizite la Budapesta”.

„Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înțeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria”, a susținut Traian Băsescu.

El a precizat că, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Syijjarto, „încurajat de Donald Trump”, le-a cerut diplomaților maghiari să nu participe la ceremoniile organizate de Ziua Națională a României.

„Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, <<poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie>>”, a continuat el.

Traian Băsescu susține că „poate realiza o listă lungă pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 decembrie”.

„Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în momentul ultimii ani. Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta.Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa”, a conchis el.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a interzis angajaților Ministerului de Externe – în cea mai mare parte cu rang diplomatic – să participe la acțiunile oficiale organizate de statul român în cinstea zilei de 1 decembrie. Această interdicție pune ambele părți – română și ungară – într-o poziție extrem de delicată, întrucât prin tradiție orice țară își serbează Ziua Națională în statele unde are ambasade, iar refuzarea unei invitații la un asemenea eveniment poate fi percepută de țara organizatoare drept un afront diplomatic.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă