13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechTraian Băsescu cere unirea cu Republica Moldova

Traian Băsescu cere unirea cu Republica Moldova

Traian Băsescu a făcut, marți, apel la unirea cu Republica Moldova. Fostul preşedinte a spus că și România are nevoie de Republică Moldova, potrivit HotNews.

„Cu cât un stat este mai mare, cu atât este mai important și are o greutate mai mare. Aici nu este o problemă de bani, este o problemă de viitor”, a declarat Traian Băsescu, la doar o zi după ce premierul de la Chișinău, Valeriu Streleț, a respins posibilitatea unirii spunând că ar presupune costuri inacceptabile pentru cetățenii români.  

Citeşte şi: Băsescu: Ungaria a depășit limita

„Viitorul României, un viitor temeinic, se poate bază și pe procesul de reunificare cu Republică Moldova” a insistat Traian Băsescu.

Este nevoie să discutăm cu Chișinăul și să asumăm că politică de stat obiectivul unirii, a solicitat fostul președinte.

El a spus că acest subiect trebuie adus în discuție și asumat “pentru că interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare”.

 „În momentul de față Republică Moldova este frământată între două opțiuni – opțiunea independenței și opțiunea unirii cu România”, a mai spus Traian Băsescu, amintind că la începutul primului său mandat curentul în favoarea unirii „era foarte slab”, lucru ce s-a schimbat acum.

 “Acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit cu Chișinăul”, argumentând că cele două state au același popor.

 “De ce ar fi utilă unirea. Pentru că frământările din regiune arată că acolo unde nu este stabilitate se poate întâmplă orice”, a declarat fostul șef de stat.

 Traian Băsescu a vorbit și despre faptul că în țara vecină sunt puține ziare și televiziuni românești: “În raport cu presă de limbă rusă este mult prea puțin, iar informația din presă rusă vine distorsionată”.

 Republică Moldova, datorită locului în care este așezată nu poate fi neutră, nu poate fi în afară intereselor Rusiei, Ucrainei sau României,  a susținut  Traian Băsescu.

 El a spus și că “Republică Moldova, prin obârșia poporului ei nu poate fi decât occidentală”, dar a subliniat că “opțiunea vreau în UE dar nu veau în NATO este necredibilă. Avem niște fracturi de logică ce trebuie corectate în viitor”.  

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă