15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechUPDATE. Liviu Dragnea, SINGURUL candidat pentru șefia partidului. Șerban Pop și Daniel...

UPDATE. Liviu Dragnea, SINGURUL candidat pentru șefia partidului. Șerban Pop și Daniel Savu au ieșit din cursă

UPDATE 19:21: Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a subliniat că, ”din păcate”, a ajuns singurul candidat la șefia PSD și a precizat că el și-ar fi dorit competiție. 

Citește și:  Dragnea, după decizia din CEx: Mi-aş fi dorit competiţie

——

UPDATE 18:27: Senatorul PSD Șerban Pop a subliniat că decizia din Comitetul Executiv Național al PSD i-a lăsat un ”gust amar”, dar a precizat că va respecta decizia luată de colegii lui. 

Citește și: Şerban Nicolae, după ce i-a fost respinsă candidatura pentru șefia PSD: Chiar şi Dragnea părea să vrea competitori

——–

UPDATE 18:15: Daniel Savu a precizat că se va pregăti mai bine pentru următorul Congres al partidului și că acum se va concentra pe câștigarea primăriei Ploiești pentru PSD. 

Citește și: Reacția lui Daniel Savu, după ce i-a fost respinsă candidatura pentru șefia PSD

——–

UPDATE 18:01: Șerban Nicolae și Daniel Savu au ieșit din cursa pentru șefia PSD, după ce Comitetul Executiv Naţional al PSD nu le-a validat candidaturile. Astfel, Liviu Dragnea candidează singur pentru președinția partidului. 

CEx a considerat că doar Liviu Dragnea a avut un dosar complet pentru candidatură. 

——–

UPDATE 16:56  Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea: “Categoric nu voi vota pentru derogări. Trebuie înțeles un lucru cât se poate de clar, regulile pe care le-au făcut conducătorii PSD – și mă refer la membrii Comitetului Executiv – trebuie respectate. Eu, unul, m-am săturat de reguli pe care le stabilim și după aia venim să le încălcăm. Nu! Un partid serios își respectă propriile reguli și trebuie înțeles un lucru, ca să candidezi independent la funcția de primar, de președinte al României îți trebuie un număr de semnături. Ca să înregistrezi un partid în Registrul partidelor îți trebuie un număr de membri“, a spus Oprișan înainte de începerea ședinței, informează Agerpres.

UPDATE 16:31  Şerban Nicolae şi Daniel Savu au venit, miercuri, la şedinţa Comitetul Executiv Naţional al PSD, unde se discută validarea candidaturilor la alegerile interne din partid, Şerban Nicolae afirmând că speră ca liderii partidului să aprobe cele două dosare incomplete pentru a putea candida, informează Mediafax.

De-aia am şi venit, am solicitat să fiu prezent la această reuniune pentru a semnala nişte aspecte. Ele au fost, de altfel, reluate şi de Ion Iliescu, şi de Adrian Năstase, oameni cu greutate, care au condus acest partid. (…) Este o discuţie firească, între colegi. Nu mă duc în deplasare, pe teren ostil. Sper ca această candidatură să fie acceptată, ca şi a lui Daniel Savu“, a spus Șerban Nicolae.

***

Comisia electorală centrală a PSD a constatat, marţi, că dosarele de candidatură depuse de Daniel Savu şi Şerban Nicolae nu îndeplinesc criteriile din Statut referitoare la numărul organizaţiilor care trebuie să susţină candidaturile, susțin surse din PSD. Potrivit regulamentului, un membru are nevoie de susţinerera a cinci filiale, cea a organizaţiei din care face parte și a încă altor patru. 

Comitetul Executiv Naţional al PSD va trebui să decidă, miercuri, dacă Liviu Dragnea rămâne unicul candidat la şefia partidului la scrutinul din 11 octombrie sau dacă va avea şi contraacandidaţi. Chiar şi aşa este posibil ca la CEX să se facă o excepţie de la această regulă.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, spunea că are doar doi contracandidaţi la alegerile interne din 11 octombrie, Şerban Nicolae şi Daniel Savu şi speră că aceştia să aibă dosare complete şi să poată candida. “Nu am fost curios, pentru că am înţeles, dar n-am vorbit cu cei din comisie, că s-au mai depus două dosare de candidatură, al domnului Şerban Nicolae şi al domnului Daniel Savu. (…) Nu ştiu ce au în dosare, sper să îndeplinească toate condiţiile, pentru că o competiţie este foarte bună”.

Cine a vrut să îi ia scaunului lui Dragnea

Aspirațiie unor pesediști de a preluat partidul de la Liviu Dragnea, care încă este președintele interimar al formațiunii, au creat tensiuni. Senatorul Daniel Savu, fost ofițer SRI, spunea că doreşte să ajungă preşedintele PSD pentru a fi un factor de echilibru în partid și l-a acuzat pe Dragnea că a blocat o serie de candidaturii. Cu toate astea, Daniel Savu și-a menținut candidatura și marți și-a depus dosarul.

Senatorul Șerban Nicolae este un alt dorit care vrea să fie șeful tuturor pesediștilor. După ce și-a anunțat candidatura, potrivit unor surse din partid, Şerban Nicolae ar fi transmis o scrisoare conducerii PSD în care acuză că noile prevederi privind alegerea șefului de partid nu sunt transparente şi nu oferă şansa candidaţilor de a-şi prezenta viziunea asupra partidului. În aceste condiţii, nu există o competiţie reală, susținea săptămâna trecută Nicolae. Senatorul mai a precizat că întreaga procedură de organizare a Congresului este “profund viciată” şi din acest motiv renunţă la candidatură. El cere partidului să oprească procedurile pe actualele prevederi şi să se revină la forma veche de alegere a funcţiilor în partid.

Nici primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, nu a stat cu mâinile în sân în această luptă. Și-a anunțat și el dorința de a prelua șefia partidului spunând că “avem un premier care a avut prima înfățișare, un președinte interimar condamnat şi noi avem alegeri. Nu ne putem permite acţiuni şi opţiuni riscante. Candidez la şefia PSD în congresul de pe 11 octombrie. Am o relație bună cu Liviu Dragnea, îl respect, dar asta nu înseamnă că nu putem candida“. Reacția lui Dragnea nu s-a lăsat așteptată, el spunând săptămâna trecută că evită să analizeze și să comenteze candidatura sa. Ba mai mult, la doar câteva ore, Ponta l-a sunat și i-a spus că “e riscant să zică de Liviu Dragnea, de mine. Dacă mâine e el, ce face? Eu în locul lui nu aş fi zis. E dreptul lui să candideze. Aseară am vorbit, după anunţ. E democraţie în PSD. Gata cu dictatura, după 5 ani jumate de mandat al meu, e democraţie în PSD“. Ca atare, a doua zi Negoiță a anunțat că se retrage din cursă menţionând că face pare din echipa lui Dragnea şi că îl susţine împreună cu PSD Bucureşti în acest demers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă