16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechTribunalul București analizează, miercuri, contestația lui Nicușor Dan privind semnul electoral al...

Tribunalul București analizează, miercuri, contestația lui Nicușor Dan privind semnul electoral al USR, respins de Biroul Electoral Central

Magistrații de la Tribunalul București analizează, miercuri, contestația formulată de liderul Uniunii Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, cu privire la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge semnul elctoral al formațiunii, pe motiv că nu se deosebeşte de cel folosit de Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), la alegerile locale, aşa cum cere legea.

 

Semnul electoral al Uniunii Salvați România (USR) a fost respins de Biroul Electoral Central, pe motiv că nu se deosebeşte de cel folosit de Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), la alegerile locale. În acest context, în 23 octombrie, preşedintele formațiunii, Nicuşor Dan, a anunțat că va contesta decizia în instanță.

Potrivit legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, semnele electorale trebuie să se deosebească de cele anterior înregistrate de alte formaţiuni, având în vedere că ele aparţin de drept primei formaţiuni care a depus cererea. În acest caz, notează BEC, este vorba despre Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiune care a candidat la alegerile locale.

Biroul Electoral Central a precizat că, la verificarea datelor din instanţă, pe 16 octombrie, când USR a depus cererea privind semnul electoral, fuziunea cu USB nu era finalizată printr-o hotărâre definitivă şi nu a fost înregistrată la Tribunal. Din acest motiv, BEC a decis să respingă înscrierea semnului electoral al USR, care va trebui acum să îşi aleagă o nouă prezentare grafică.

Nicușor Dan a susținut, pentru News.ro, că este vorba despre o interpretare diferită a Legii şi că va depune un acord formal prin care acceptă ca USR să folosească sigla USB. „Respingerea siglei USR rezultă dintr-o ambiguitate care vine din procesul de fuziune. În acest moment fuziunea dintre USB şi USR nu este încheiată, şi motivul este că legile sunt neclare”, a spus Nicuşor Dan. 

El a precizat că, încazul Biroului Electoral Central, USR a ales o interpretare a legii, în timp ce BE a ales o altă  interpretare. „Sperăm să se clarifice această neconcordanţă. Astăzi, vom face o nouă cerere către BEC, în care să existe un acord formal al meu, pentru preluarea siglei de la USB la USR, şi de asemenea vom depune, tot astăzi, o contestaţie în instanţă, la decizia BEC”, a mai afirmat Nicuşor Dan. 

Liderul USR a acuzat PSD că a încercat să blocheze listele de candidaţi ale USR pentru diaspora. „PSD a depus o contestaţie şi au mers până la capăt cu această contestaţie, însă USR a reuşit să obţină trei decizii de respingere a contestaţiei PSD, de la Curtea de Apel”, a mai spus Nicuşor Dan. 

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă