20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechTrocul penalilor din PSD pe seama Curții de conturi

Trocul penalilor din PSD pe seama Curții de conturi

Pentru a controla grupul PSD din Senat, Liviu Dragnea a dat undă verde pentru mutarea lui Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, la Curtea de Conturi. Reașezarea raporturilor de forțe din PSD l-a determinat pe Dragnea să ignore problemele penale și controversele din jurul persoanei lui Sârbu.

Ilie Sârbu a renunțat, oficial, la postul de lider al senatorilor PSD, urmând să se retragă din partid, după 22 de ani de activitate. El a fost înlocuit de Mihai Fifor, un apropiat al președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, aliat de conjunctură cu liderul partidului, Liviu Dragnea. Au fost schimbați și susținătorii lui Ilie Sârbu din Biroul Permanent al Senatului (Cristian Dumitrescu, Florin Constantinescu, Nicolae Moga), fiind înlocuți cu oamenii lui Dragnea (Augustin Mitu, Niculae Bădălău, Neculai Bereanu). Din cei patru membri ai conducerii Senatului, doar Ioan Chelaru a supraviețuit schimbării de regim.

În acest fel, Dragnea a ajuns să controleze grupul PSD din Senat, iar premierul Victor Ponta a pierdut un avanpost important în condițiile în care socrul său, Ilie Sârbu, era cel care controla voturile senatorilor PSD. Dornici să mascheze tensiunile din partid, liderii au pretins că decizia lui Sârbu ar fi fost mai veche și nu ar avea nici o legătură cu preluarea PSD de către Liviu Dragnea. Ponta a relatat că socrul său se gândea la retragere „din decembrie” și a rămas doar la rugămintea sa, Sârbu a confirmat rugămintea, dar a plasat primele discuții în februarie. La rândul său, Dragnea a susținut că nu plănuia înlocuirea lui ­Sârbu.

Problemele lui Sârbu, ignorate

Pentru a-și întări controlul asupra partidului, Dragnea a sacrificat credibilitatea unei instituții de stat. Astfel, PSD, cu acceptul lui Dragnea,  urmează să îl voteze pe Ilie Sârbu pentru un post la Curtea de Conturi, cel de vicepreședinte al Autorității de Audit. Acest organism se ocupă de auditarea cheltuirii fondurilor europene din domeniul agriculturii, membrii săi fiind aleși de către Parlament. O poziție extrem de importantă și bine remunerată – 150.000 de lei pe an, potrivit declarației de avere depusă de actualul deținător al postului. Întrebat ce îl recomandă pe Sârbu pentru acest post, dat fiind că el la bază are studii teologice, Dragnea a explicat că senatorul PSD are o experiență vastă. „Are o experiență foarte mare, a lucrat foarte mult în cele două mandate de ministru pe foarte multe programe europene, este un om care a condus foarte multe instituții, nu este un om fără experiență”, a declarat Dragnea. După cum se vede, Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012, se referă doar la CV-ul oficial al lui Sârbu, ignorând problemele semnalate de DNA sau de presă.

Însă, tocmai experiența în diferite funcții, nu îl recomandă pentru noul post. Sârbu este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri și nu a lămurit clar cum a dobândit apartamentul pe care l-a oferit, la schimb, Dacianei Sârbu.  În plus, „România liberă” a dezvăluit că,  în perioada în care Sârbu era ministru al Agriculturii, Romsilva a elaborat un regulament care a permis tăierea de păduri, fapt incriminat chiar de un raport al Corpului de Control al premierului Ponta.

Pentru a-i oferi lui Sârbu postul dorit, conducerea PSD pare decisă să adopte o strategie neobișnuită: respectarea Constituției. Potrivit site-ului Curții de Conturi, în această instituție nu este liber nici un post. Însă, PSD are la dispoziție o decizie a Curții Constituționale din octombrie 2014, potrivit căreia vicepreședintele Autorității pentru Audit, Ioan Anton, a fost ales neconstituțional. După ce a stat un an de zile în sertarele Parlamentului, decizia se pare că va fi invocată pentru desfășurarea de noi alegeri, încheiate cu instalarea socrului premierului în funcție.

Dragnea, șef peste miniștrii lui Ponta

Plecarea lui Ilie Sârbu la Curtea de Conturi este un semn elocvent că era Ponta se apropie de sfârșit în PSD. Nu este singurul. Înainte de ședința conducerii PSD, Dragnea a declarat că PSD va lucra împreună cu preşedintele Klaus Iohannis la legea bugetului pe 2016, la legea salarizării, dar şi la legea votului prin corespondenţă, precizând că este nevoie de „pace politică” pentru dezvoltarea României. La lansarea acestui mesaj, Dragnea nu a pomenit nimic despre rolul lui Ponta, acesta având doar misiunea de a transpune în practică deciziile PSD. Astfel, după ședința conducerii PSD, Dragnea a anunțat că Executivul urmează să vină în faţa Parlamentului cu proiectul de lege privind bugetul pe anul 2016 cel târziu până pe 15 noiembrie, iar noua lege a salarizării trebuie definitivată înainte de Legea bugetului, astfel încât Guvernul să ştie foarte clar pe ce date economice lucrează.

Liderul PSD le-a cerut miniș­trilor să prezinte prima dată la partid măsurile pe care le au în vedere, iar ulterior să le prezinte la televiziuni. Dragnea este hotărât, de asemenea, să spargă monopolul mediatic al premierului Ponta. Liderii PSD nu au mai făcut, luni, o evaluare a miniştrilor, aşa cum se anunţase anterior, pentru că membrii Guvernului “încep să comunice mult mai bine”, a explicat liderul PSD.  Dragnea a spus că miniştrii “încă n-au spart televizoarele”, dar i-a îndemnat să apară mult mai des în emisiuni şi în conferinţe de presă, pentru a-şi prezenta măsurile bune pe care le iau în ministerele lor. Noua măsură este, oficial, o mână de ajutor întinsă premierului Ponta. „Nu mi se pare corect și nici eficient ca premierul să răspundă singur de toate problemele Guvernului”, a justificat Dragnea.

Mai mult, conducerea PSD l-a mandatat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să lucreze la noi prevederi privind statutul funcţionarilor publici, care să precizeze clar ce categorii de bugetari sunt cuprinse în această legislaţie, dar şi un nou Cod al incompatibilităţilor. Confruntat cu revolta unor parlamentari PSD la adresa activității sale, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a primit ordin de la Liviu Dragnea să fie mai „activ”. 

Petele lui Ilie Sârbu

Este urmărit penal, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, fiind acuzat de folosirea influenței politice și de sprijinirea unui grup infracțional organizat.

În timp ce acesta era ministru al Agriculturii, Romsilva a elaborat un regulament care permitea tăierea de păduri, acțiune caracterizată chiar de Corpul de Control al premierului Ponta drept „abuz în serviciu”. DNA a decis urmărirea penală in rem, adică față de faptă.

A realizat o tranzacție controversată cu un apartament de lux. Ilie Sârbu a omis un an de zile să declare un nou apartament și, chiar în acest moment, nu a precizat ce apartament a obținut la schimb de la familia Victor Ponta – Daciana Sârbu).

Potrivit postului B1 TV, Ilie Sârbu ar fi devenit colaborator al fostei Securități la vârsta de 21 de ani.

Codul Fiscal, după calendarul lui Dragnea

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că noul Cod Fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului astăzi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare. Primul pas al calendarului a fost bifat ieri când Comisia de buget a Senatului a adoptat, în unanimitate, amendamentele la Codul Fiscal convenite la reuniunea liderilor partidelor politice, inițiată de Liviu Dragnea. Printre acestea se numără  reducerea etapizată a TVA – la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă