17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăTechTurneu electoral fulger al lui Victor Ponta prin mănăstirile din România

Turneu electoral fulger al lui Victor Ponta prin mănăstirile din România

Premierul Victor Ponta a profitat de evenimentele religioase de la finalul acestei săptămâni pentru un tur de forță electoral la mai multe mănăstiri și biserici din țară. Vineri, liderul PSD a fost prezent la slujbele de la Mănănăstirea Putna și din orașul Cacica, în județul Suceava, apoi a mers în aceeași zi la pelerinajul de la Nicula, din județul Cluj.  Sâmbătă, Victor Ponta a participat la manifestările organizate la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din București cu ocazia comemorării a 300 de ani de la moartea martirică a domnitorului Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi.

În orășelul sucevean Cacica, prim-ministrul a participat la inaugurarea Pieţei “Sf. Ioan Paul al II-lea” din faţa Sanctuarului naţional marian din această localitate. Victor Ponta a menționat că sunt mai bine de 30 de ani de când a venit pentru prima dată în Cacica la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. "Sunt foarte bucuros că putem să fim azi, aici, la acest moment cu totul şi cu totul special şi vreau doar să spun încă o dată că România este ţara în care toţi credincioşii ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi sau neoprotestanţi, toţi cei care cred în Dumnezeu şi în viitorul acestei ţări trebuie să trăiască împreună şi trebuie să-şi cinstească religia şi tradiţiile", a precizat Victor Ponta.

Liderul PSD a mers în aceeași zi și la Mănăstirea Putna, peste 10.000 de persoane, potrivit Mediafax, au asistat la slujba oficiată în aer liber cu prilejul hramului mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, ceremonia fiind condusă de IPS Pimen Suceveanul şi Ignatie Elhochi, mitropolit şi arhiepiscop ortodox antiohian al Franţei, al Europei Occidentale şi Meridionale, alături de un sobor de preoţi. Deși la eveniment au participat și membri ai opoziției politice, precum membrii PDL Gheorghe Flutur și Mihai Răzvan Ungureanu, aceștia au plecat cu puțin timp înainte ca delegația PSD să ajungă la Putna.  La final, soborul de preoți i-a binecuvântat pe Victor Ponta și pe soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu.

La scurt timp după desantul religios de la Suceava, premierul a plecat spre Cluj, unde s-a închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Nicula, acolo unde alte mii de oameni au participat la pelerinajul anual care are loc la acest lăcaș de cult. Victor Ponta a fost întâmpinat de liderii politici locali și naționali, precum prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, subprefectul Dan Codrean, dar şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, și ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, dar și de lideri religioși precum mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi stareţul Mănăstirii Nicula, Nicolae Moldovan.

În fine, a doua zi, Victor Ponta a participat la București, la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, slujbă care a comemorat 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi. Și aici, liderul PSD a fost însoțit de politicieni importanți din coaliție de guvernare pe care o conduce: preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. "Când eram copil, mergeam foarte des la biserică, pentru că bunicul meu era preot şi mă lua cu el. Nu neapărat că eram un copil mai credincios decât alţii, dar stăteam cu bunicul meu destul de des", a precizat cu această ocazie Victor Ponta.

Deși participarea politicienilor la slujbe și pelerinaje religioase a devenit un fapt obișnuit în România, mai ales în ani electorali, cei care au studiat fenomenul afirmă că miza acestora nu este neapărat să impresioneze poporul, cu religiozitatea lor, cât mai ales pe capii bisericii. “Efectul politicienilor asupra pelerinilor este zero. Dar ei nu vin pentru cei din rând, vin pentru a întregi simfonia bizantină a relației cu biserica, cu autoritățile locale”, a explicat, într-un interviu, cercetătorul Mirel Bănică, autorul unui studiu al pelerinajului creștin din România.

Practic, policienii speră că, în acest fel, clerul și autoritățile locale se vor simți îndatorați de atenția care li se acordă și vor contribui la creșterea notorietății publice a acestora, în timpul anilor electorali. 

Cele mai citite

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă