14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechUDMR acuză Guvernul după moțiunea de cenzură. Apel către președintele Iohannis

UDMR acuză Guvernul după moțiunea de cenzură. Apel către președintele Iohannis

Preşedintele executiv al UDMR, Kovács Péter, spune că Guvernul a început sancționarea Uniunii, după votul împotriva Cabinetului Ponta, din cadrul moţiunii de cenzură. UDMR-iștii îi cer din nou preşedintelui Iohannis semnarea unui pact pentru minorităţi, conform Mediafax.

“În urmă cu două zile, la moțiunea de cenzură, UDMR a votat împotriva Guvernului, iar la scurt timp a început demiterea reprezentanților Uniunii din funcțiile de conducere ocupate în structurile de guvernare. Secretarul de stat, Laczikó Enikő, a fost demisă din funcția de șef a Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), deși politicienii UDMR s-au aflat la conducerea acestei instituții indiferent dacă formațiunea noastră s-a aflat la guvernare sau în opoziție”, susţine preşedintele executiv al UDMR.

Kovacs Peter mai precizează că, până acum, UDMR a obțiut înțelegerea partidelor aflate la guvernare, fie ele de stânga sau de dreapta, în privința conducerii acestei instituții de către un reprezentant al celei mai mari minorități naționale autohtone.

Liderul UDMR consideră că prin aceste decizii se încearcă o “sancționare” a UDMR, pentru votul împotriva Guvernului Ponta, ceea ce arată că solicitarea Uniunii, adresată la începutul acestui an, șefului statului, Klaus Iohannis, privind semnarea unui acord interetnic era justificată.

“Am cerut atunci ca președintele țării să inițieze semnarea de către partidele politice și parlamentare a unui pact interetnic pentru ca, în România, reprezentarea minorităților naționale, legislația și aplicarea legilor privind drepturile acestora, să nu mai depindă de schimbările politice din plan intern, drepturile minorităților să nu sufere încălcări din cauza schimbărilor de la guvernare”, a susţinut Kovács Péter. El a adăugat că UDMR nu renunță la această inițiativă, necesară pentru “reprimarea atmosferei naționaliste”.

“Din păcate, Guvernul are dreptul să adopte aceste decizii, iar în afară de a protesta public și de a propune ca soluție pe termen mediu, Pactul pentru Minorități, practic nu mai este nimic de făcut. Trebuie, însă, să atragem din nou atenția asupra faptului că problematica minorităților naționale nu poate fi subordonată intereselor politice cotidiene”, a mai spus președintele executiv al UDMR. 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă