21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechUDMR pune condiții pentru rămânerea la guvernare

UDMR pune condiții pentru rămânerea la guvernare

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, Rozalia Biro, a declarat, miercuri, că partidul va rămâne la guvernarea dacă PSD își va asuma realizarea priorităților maghiarilor.

Rozalia Biro a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că în calitatea sa de preşedinte al CRU al UDMR a avut discuţii cu colegii din conducerea consiliului, iar părerile sunt împărţite, relatează Mediafax.

"Am avut dialog cu colegii din conducerea CRU, iar cei din secuime, din judeţele Harghita şi Covasna, s-ar putea şi cei din Mureş, vin cu propunerea şi poziţia că, având în vedere toate cele întâmplate, trebuie să ieşim de la guvernare. În cazul în care ţinem cont şi de părerea restului UDMR, din celelalte judeţe, majoritatea covârşitoare este de părere că (UDMR -n.r.) trebuie să meargă pe acest principiu pe care a mers totdeauna în cei 12-13 ani cât a fost la guvernare, şi anume că noi nu am intrat niciodată la guvernare pentru că am dorit să fim la guvernare, totdeauna au fost negocieri foarte serioase prin care au fost stabilite acele principii şi acele priorităţi prin care noi ne asumăm un rol oarecare la guvernare şi ţineam cât puteam din puterile noastre pentru a realiza acele obiective", a spus Biro.

Preşedintele CRU a mai afirmat că dintre obiectivele fixate la intrarea la guvernare cu PSD, în martie 2014, "unele s-au realizat, multe nu s-au realizat", motiv pentru care în UDMR "sunt două tabere", cea majoritară dorind continuarea parteneriatului cu PSD, dar numai cu condiţia realizării acestor obiective.

"Legat de guvernarea cu PSD, putem spune că din principiile şi priorităţile care s-au stabilit între noi ca parteneri de guvernare unele s-au realizat, multe nu s-au realizat şi, evident, în cazul în care mâine (joi, la Consiliul Permanent al UDMR – n.r.) vom decide dacă vom decide să rămânem la guvernare, aceleaşi principii şi priorităţi sunt valabile în continuare, pentru că noi considerăm că esenţa UDMR este aceea de a duce spre realizare aşteptările şi priorităţile comunităţii maghiare. Sunt două tabere – una minoritară, cealaltă cu pondere mai mare, care spune că trebuie continuată această guvernare, în cazul în care, după încă o discuţie foarte detaliată cu partenerii noştri de guvernare, putem să ajungem la concluzia că îşi asumă realizarea acelor priorităţi pe care noi le-am avut fixate din martie şi care nu s-au realizat", a spus Rozalia Biro.

În ceea ce priveşte aceste obiective, Biro a arătat că ele constau în înfiinţarea Facultăţii de Medicină cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş, construirea tronsonului Borş – Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania, legiferarea autonomiei culturale, legiferarea posibilităţii de arborare a unor steaguri locale, precum şi "o descentralizare mult mai accentuată".

Consiliul Permanent al UDMR se va reuni, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide dacă Uniunea va rămâne sau nu în coaliţia de guvernare, în aceeași ședință urmând să fie analizate şi rezultatele alegerilor prezidenţiale.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă