15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechUdrea amplifică fărâmițarea dreptei

Udrea amplifică fărâmițarea dreptei

Elena Udrea a intrat, ieri, oficial în cursa pentru Cotroceni, din partea PMP, lansând critici la adresa lui Klaus Iohannis. Ea accentuează imaginea de fragmentare a dreptei, în condițiile în care candidatul ACL nu este susținut nici de colegul său de partid, Crin Antonescu.

Elena Udrea este candidatul PMP pentru alegerile prezidenţiale, potrivit deciziei luate, ieri, de Colegiul Naţional al partidului. Decizia era una previzibilă după ce prezidențiabilul PMP Cristian Diaconescu a anunțat că va candida ca independent, fiind evident că va fi înlocuit cu Elena Udrea. Candidatura Elenei Udrea  a fost validată cu un singur vot împotrivă, cel al europarlamentarului Cristian Preda. Acesta a cerut, fără succes, demisia Elenei Udrea din fruntea PMP, acuzând-o că a distrus candidatura lui Cristian Diaconescu. În schimb, Udrea a primit un mesaj de susținere pentru Cotroceni din partea fostului premier Emil Boc. Acesta este, în prezent, membru PDL, partid care îl susține în cursa pentru Cotroceni pe Klaus Iohannis.

Ieșirile publice ale Elenei Udrea din ultima perioadă permit identificarea principalelor mesaje ale candidatei PMP. Astfel, ea face eforturi de a se prezenta ca moștenitoarea politică a lui Traian Băsescu. Udrea a anunțat, ieri, că îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să o susţină în “competiţia grea” pentru Cotroceni. “Noi suntem cei care afirmăm, şi ne comportăm ca atare, că dorim să ducem mai departe reformele începute de Traian Băsescu“, a precizat Udrea.

Udrea nu știe legea electorală

În dorința de a defila în campanie cu sprijinul președintelui, Udrea a făcut o afirmație care denotă necunoașterea legislației electorale.

“Orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi“, a spus Udrea cu referire la faptul că șeful statului a semnat deja pentru Cristian Diaconescu. Însă legea alegerilor prezidențiale prevede altceva: “Candidaturile propuse de partidele și de alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține un singur candidat”. Al doilea mesaj, repetat de Udrea ieri,  este că ea este singura care îl poate bate pe Victor Ponta în cursa pentru Palatul Cotroceni. Însă, candidatura Elenei Udrea îl avantajează pe Ponta pentru că premierul pozează în adversarul “regimului Băsescu”. Cu Udrea în campanie, Ponta poate repeta strategia de la euroalegeri, când bătălia vorbelor cu Traian Băsescu a cântărit mai greu decât orice ofertă electorală.

De altfel, Udrea îi atacă pe ceilalți candidați ai dreptei, afirmând că Monica Macovei a “trădat” electoratul lui Băsescu candidând din partea PDL la euroalegeri. Ea  i-a avertizat pe liderii ACL să nu se bazeze pe electoratul lui Traian Băsescu în turul doi, existând varianta absenteismului. Elena Udrea a afirmat că Iohannis este  “girat” de Voiculescu (informație valabilă acum cinci ani de zile – n.r.). Mai mult, Udrea a adăugat o ironie la adresa lui Iohannis. Ea spus că “tocmai a aflat” că acum candidatul PDL-PNL pentru prezidenţiale “va avea probleme în a obţine votul celui care l-a adus la Bucureşti”, adică votul lui Crin Antonescu.

Antonescu nu îl sprijină pe Iohannis

Antonescu a afirmat că nu se va implica în susţinerea campaniei lui

Klaus Iohannis. El și-a justificat strategia prin faptul că Iohannis a fost ales pe baza unor sondaje de opinie coordonate de conducerea PNL, iar în dreptul lui Crin Antonescu apărea un scor scăzut. “Eu în mod responsabil nu voi sări în cârca acestui candidat pentru a-l trage în jos, pentru a-i diminua imaginea, a-i fi asociată figura cu un om care are atâta ostilitate, impopularitate, precum arăta sondajul respectiv”, a comentat, ironic, Antonescu. El a mai arătat că îl cunoaşte pe candidatul Victor Ponta şi nu îl va vota şi că nu îl cunoaşte pe candidatul Klaus Iohannis şi va vedea dacă îi va acorda acestuia votul. În mijlocul atacurilor reciproce din zona dreptei,  ziua de ieri a marcat și apariția unui tandem inedit. Omul de afaceri Viorel Cataramă a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Cristian Diaconescu, că renunţă la candidatura la preşedinţie şi îi oferă sprijinul său lui Diaconescu. 

Semnături pentru Meleșcanu

Pe fondul multiplicării numărului de candidați care se adresează electoratului de dreapta, a apărut o nouă mișcare interesantă. Consiliul Național al Societății Civile (CNSC) a început să strângă semnăturile necesare pentru a-l propune pe șeful SIE, Teodor Meleșcanu, drept candidat la prezidențiale. CNSC este coordonat de colonelul în rezervă Mircea Dogaru. În 2012, Dogaru a semnat cu liderii USL un pact prin care cerea desființarea unor instituții precum DNA și Curtea Constituțională. În ultima perioadă, Meleșcanu și-a exprimat disponibilitatea de a candida pentru Cotroceni. În cursul zilei de ieri, însă, Meleșcanu nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica dacă demersul CNSC are acceptul său.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă