10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCoaliţia a hotărât AMÂNAREA Codului Fiscal. Dragnea vrea ANULAREA sesiunii extraordinare. Ce...

Coaliţia a hotărât AMÂNAREA Codului Fiscal. Dragnea vrea ANULAREA sesiunii extraordinare. Ce spun Ponta şi Oprea

UPDATE 13:17  Victor Ponta, premier: “Eu mi-am făcut treaba. Am făcut un Cod Fiscal care acum trebuie aprobat. Dacă se va ajunge la un TVA de 20% eu sunt foarte mulţumit. Ce urmează după Codul Fiscal? Discuţiile cu Fondul Monetar, mergem mai departe, nu mergem mai departe, ce vom face cu MTO-ul? Eu nu am fost de acord cu acordurile cu FMI. Eu o să mă bucur dacă Codul Fiscal va fi votat de cât mai multă lume, poate chiar unanimitate ca data trecută. Este o chestiune de stabilitate şi predictibilitate pentru următorii 7-8 ani, 10 ani. Cred că se va rezolva conflictul de la ROMTASA. Evident că nu vreau greva generală.Joi sunt la Chişinău. România este principalul sprijin pentru Republica Moldova în tot ceea ce face acum.

UPDATE 11:44  Gabriel Oprea, preşedinte UNPR: “Nu pot să spun altceva decât ce a spus colegul meu, domnul preşedinte Dragnea. Au fost discuţii tehnice între specialişti. Şi UNPR a susţinut că e nevoie de discuţii tehnice între partide, urmează să ne întâlnim şi cu colegii din opoziţie, la nivel de preşedinţi de partide parlamentare, şi să luăm o decizie politică (…) Chiar şi PNL a spus, şi domnul Blaga şi doamna Gorghiu, că după o întâlnire tehnică urmează discuţii la nivelul liderilor. Este o chestiune normală, s-au întâlnit specialiştii acum urmează întâlnire între preşedinţii de partide parlamentare. Chiar toate partidele au propus ca după aceste discuţii tehnice să urmeze întâlnirea firească între liderii politici pentru a se lua o decizie“, a declarat Oprea, citat de Mediafax.

UPDATE 11:03  Liviu Dragneapreşedintele interimar al PSD: “Propunerea noastră este ca în această săptămână, posibil joi, să avem o întâlnire a liderilor partidelor politice ca, pe baza discuţiilor tehnice, să luăm o decizie politică astfel în sesiunea normală (n.r. – parlamentară) să luăm o decizie în privinţa Codului fiscal. Practic nu mai putem vorbi de o sesiune extraordinară a Parlamentului.”

UPDATE 10:33  Liderii Coaliţie întruniţi la sediul PSD au fost de acord cu amânarea cu săptămână a Codului Fiscal. Propunerea a venit de la Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD.

***

Liderii partidelor din arcul de guvernare s-au întrunit, luni dimineaţă, la Sediul PSD din strada Kiseleff, pentru a discuta  despre reexaminarea Codului Fiscal, principala miză a dezbaterilor fiind reducerea TVA. La şedinţă au venit şi premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin din partea ALDE. Este prima reuniune a liderilor Coaliţiei după revenirea din concediu a preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţă Mediafax.

Liviu Dragnea a susţinut că nu s-a ajuns la nicio soluţie şi că reducerea TVA etapizat – la 20% de anul viitor şi din 2017 la 19% – a fost doar o propunere a liberalilor. UNPR a agreat propunerea PNL de reducere a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016, în timp ce ALDE susţine în continuare reducerea la 19%.

Parlamentul dezbate începând de luni, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.

Ce s-a stabilit la discuţiile tehnice de săptămâna trecută

Reprezentanţii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi pentru discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor – la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochiţoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) – au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Consultările au avut loc la o zi după ce premierul şi şefului statului au discutat pe acest subiect. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale sau a accizei să fie efectuată “la o dată ulterioară”.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă