12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechUltimele jocuri de culise ale luptei pentru șefia PNL. Cine ar putea...

Ultimele jocuri de culise ale luptei pentru șefia PNL. Cine ar putea conduce formațiunea, după alegerile din iunie

Numele mai multor lideri liberali sunt vehiculate oficial sau neoficial pentru candidatura la șefia PNL la alegerile interne programate -pentru 17 iunie.

La startul competiției pentru șefia liberalilor,  taberele păreau împărțite în funcție de apartenența la vechiul PNL sau la fostul PDL. Pe parcurs, au apărut combinații pe criterii diferite, în încercarea unor candidați de a-și maximiza șansele.

Ludovic Orban și-a anunțat oficial candidatura după ce a fost achitat de completul de trei judecători ai ICCJ pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Orban provine din vechiul PNL și este foarte popular la baza partidului, dar a fost, mereu, exclus din jocurile făcute de președinții de filiale.

De altfel, Orban a propus ca președintele PNL să fie ales de toți membrii de partid, idee care nu a obținut suficiente voturi din partea Biroului Politic Național. El a început deja să meargă în teritoriu, vizitând 15 organizații județene. “De regulă, mă întâlnesc cu aproximativ 150 de oameni în fiecare județ – membrii birourilor județene, primari, consilieri județeni. Reacțiile au fost, în general, pozitive, mă bazez pe sprijinul oamenilor din teritoriu”, a precizat Orban.

Potrivit unor surse din PNL, Ludovic Orban ar fi avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis, care i-ar fi promis că nu se va implica în competiția internă din partid. În 2014, Iohannis a intervenit pentru a o sprijini pe Alina Gorghiu, în dauna lui Ludovic Orban.

Bușoi și Turcan ​pregătesc terenul

Un alt posibil candidat la șefia PNL este Cristian Bușoi, secretar general interimar. De altfel, în această calitate, Bușoi coordonează organizațiile teritoriale ale PNL, pentru a relansa partidul, ceea ce poate fi o platformă pentru o eventuală candidatură.

Deocamdată, Bușoi a afirmat că este posibil să candideze la șefia PNL, dar va lua o decizie după alegerile din organizația București. „Deocamdată, singura decizie pe care am luat-o este să-mi recâștig sau câștig susținerea în Conferința pe București, pentru că avem un eveniment în 8 aprilie. Vor fi peste 1.000 de delegați la Conferința pe București și orice intenție aș avea pentru viitor, cred că ar trebui să pornească de la validarea mea de către acei colegi pe care i-am coordonat în această scurtă perioadă de timp. Dacă acest lucru se va întâmpla și dacă alți colegi din țară vor dovedi -des-chidere, pot să iau în calcul și o eventuală candidatură (la funcția de președinte PNL – n.r)”, a explicat Cristian Bușoi. Secretarul general interimar al PNL a vorbit şi despre întărirea parteneriatului cu președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse liberale, Bușoi ar putea forma un tandem cu Raluca Turcan, actuala șefă interimară a PNL. O primă variantă vehiculată ar fi ca Bușoi să candideze pentru postul de președinte, iar Turcan pentru un post de prim-vicepreședinte. Turcan, care a fost atât membru PNL, cât și membru PDL,  încearcă să găsească soluția câștigătoare alături de un vechi liberal. „Voi candida la preşedinţia organizaţiei PNL Sibiu şi nu îmi doresc să candidez la preşedinţia PNL”, a afirmat Turcan.

Predoiu, înlocuit de Bolojan?

Dacă unii pretendenți neoficiali pregătesc terenul pentru intrarea în cursă, există și candidați oficiali care caută modalități elegante de retragere. Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, și-a anunțat -oficial candidatura. Predoiu a fost în trecut membru PNL, partid pe care l-a părăsit pentru a rămâne ministru al Justiției în Guvernul Boc. El a revenit în PNL, după fuziunea cu PDL, și și-a anunțat candidatura în condițiile în care miza pe sprijinul fostului copreședinte Vasile Blaga. Însă, Predoiu nu a avut succes în vizitele în teritoriu, iar Blaga pare să caute o altă variantă.  În paralel, fostul președinte Alina Gorghiu și o serie de lideri locali, inclusiv din fostul PDL, din tabăra lui Blaga,  încearcă să-l convingă să candideze pe Ilie Bolojan, actualul primar din Oradea și fost secretar general al PNL. O întâlnire la un restaurant bucureștean nu s-a soldat cu o promisiune fermă a lui Bolojan, încă nehotărât. Bolojan a afirmat, recent, că i-ar fi dificil să conducă partidul, fiind primar în Oradea. 

Cum va arăta conducerea PNL

Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, opt vicepreșe-dinți pe domenii, opt vicepreședinți regionali. Aceştia vor fi  aleși doar de delegații din regiunea respectivă, 16 membri aleși pe listă.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă