15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechUniunea Creștin-Liberală, primul pas spre noul PNL

Uniunea Creștin-Liberală, primul pas spre noul PNL

 

Viitorul partid, rezultat din fuziunea PNL-PDL, se va numi PNL. În alegerile prezidențiale, cele două partide vor forma o alianță electorală, care s-ar putea numi Uniunea Creștin-Liberală (UCL).

Partidul de dreapta, rezultat din fuziunea PNL-PDL, va conține elemente provenite de la fiecare din cele două partide. Astfel, liberalii vor da denumirea sau prezidențiabilul, în timp ce PDL va pune la dispoziție sediul, va da premierul și a inclus Codul Etic în documentele noii formațiuni. Acest mixaj este menit să faciliteze o premieră în politica românească: o fuziune cu o perioadă de probă pe doi ani. Fuziunea va fi aprobată oficial pe 26 iulie, dar primul pas va fi o alianță, urmată de doi ani cu o conducere comasată, și se va finaliza 100% abia în 2017, printr-un congres în care va fi aleasă conducerea formațiunii.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, ieri, că numele viitorului partid, rezultat din fuziunea PNL-PDL, va fi PNL. Sediul noii formaţiuni va fi în Aleea Modrogan numărul 1, unde se află, în prezent, sediul PDL. Blaga a mai precizat că imnul noului partid va fi cel al PDL, “Verde-nrourat”. Sigla va fi o săgeată într-un cerc cu steluţele UE, similară cu cea a PPE şi având culorile albastru şi alb, folosite de popularii europeni.

 

Cum se împart funcțiile

 

Întrebat de ce s-a renunţat la denumirea de PDL, Vasile Blaga a precizat că “într-o astfel de negociere fiecare trebuie să câştige”, subliniind că, de partea cealaltă, PNL a acceptat, prin aderarea la PPE, valorile conservatoare şi creştine, trecute şi în Statutul şi programul noului partid, precum şi discuţii despre economia socială de piaţă. Renunțarea la numele PDL a provocat deja critici. “Numele PNL pentru PDL este nedrept cu membrii de partid obişnuiţi”, a comentat Emil Boc, fost președinte al partidului. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că reprezentanții celor două partide au reuşit să facă un lucru pe care mulţi şi-l doresc de 24 de ani, mulţi au vorbit despre el, dar acum sunt foarte aproape de finalizare, şi anume unificarea dreptei.

Congresul de fuziune al celor două partide va avea loc pe 26 iulie. Candidatul comun al PNL-PDL la prezidenţiale va fi anunţat pe 4-5 august. Liberalii vor trebui să-şi desemneze prezidenţiabilul la Delegaţia Permanentă din 21 iulie, în campania internă intrând Klaus Iohannis şi Crin Antonescu. Ulterior, candidatul PNL va fi măsurat în sondaje alături de candidatul PDL, Cătălin Predoiu, pentru a se desemna prezidențiabilul alianței. În urma acordului dintre liderii PNL și PDL, un partid va da prezidenţiabilul, în timp ce al doilea va da premierul. Cel mai probabil, PNL va da prezidențiabilul, iar PDL premierul. Cu toate acestea, Blaga a spus că nu se ştie dacă va funcţiona un tandem în timpul campaniei prezidenţiale, în timp ce Iohannis a declarat deja că nu doreşte un tandem în campanie.

PNL preia Codul lui Macovei

Procesul de înscriere la tribunal a noului partid se va termina cel mai probabil după alegerile prezidenţiale, motiv pentru care la competiţia electorală din noiembrie se va candida sub forma unei alianţe electorale. În acest moment sunt mai multe variante de nume pentru această alianţă, Blaga afirmând că optează pentru varianta Uniunea Creştin-Liberală (UCL). Blaga a susţinut că au fost testate prin cercetări sociologice șase denumiri ale alianţei electorale pentru prezidenţiale în jurul termenului de Uniune, precum şi al cuvintelor liberal, democrat, creştin.

Noul partid își va însuși Codul Etic al PDL, în urma propunerii făcute de europarlamentarul Monica Macovei. Potrivit acestui Cod, calitatea de membru al noului partid se pierde “de drept” în caz de condamnare penală pentru infracțiune săvârșită cu intenție. O asemenea prevedere se poate aplica în cazul senatorului Tudor Chiuariu, care nu a fost exclus din PNL pentru că a primit o pedeapsă cu suspendare. Un alt articol prevede că membrii partidului sunt suspendați pe anumite termene în cazul arestării preventive. În această situație se află, de exemplu, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, arestat preventiv pentru 30 de zile.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă