21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechPlanul lui Vanghelie de a rupe PSD începe să scârţâie

Planul lui Vanghelie de a rupe PSD începe să scârţâie

Tandemul Geonă-Vanghelie părea un monolit care urma să ducă la ruperea PSD. Însă planul făcut public de primarul de la sectorul 5 pare că l-a obligat pe fostul senator să îşi reconsidere poziţia. Mircea Goană susţine că la următorul Congres va candida la funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat.

Ultima ieşire publică a primarului Vanghelie tulbură şi mai mult apele în Partidul Social Democrat. Invitat, marţi, la o emisiune la Realitatea TV, Marian Vanghelie a declarat că tot mai mulţi membri de partid sunt dispuşi să plece din PSD pentru a se alătura viitoarei formaţiuni politice pe care o va crea alături de Mircea Geonă. Vanghelie s-a ferit să spună câţi parlamentari a reuşit să racoleze, însă susţine că în perioada următoare nume sonore din PSD i se vor alătura deoarece, la fiecare vizită pe care o face la filialele PSD din ţară, mai ia oameni. "Din trei în trei zile mai dăm câte o fugă în fiecare județ. Mai luăm câte 500-1000 de oameni. Sunt sigur că Ponta o să îi cheme pe președinții de județ la un pahar, ceva. Dar nu știe că niciunul nu mai vrea d-astea. Victore, îți spun, suntem mulți."  ​

CITEŞTE ŞI  Geoană şi Vanghelie, negocieri cu independenţii din Parlament

Vanghelie nu s-a oprit aici. A ţinut să-i atragă atenţia lui Victor Ponta că l-a subestimat. "Victore, m-ai subestimat. O să vorbesc cu toți parlamentarii PSD. Stai liniștit, Victore! Ascultă aici, că tot nu scapi! Să nu crezi că ai scăpat de mine, abia de acum încolo începem să facem politică împreună. Îmi dau doctoratul în Victor Ponta!"

Răspunsul lui Ponta

Chiar a doua zi Victor Ponta a minimizat public acţiunile lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană. "Lăsaţi politica, cine cu cine face guverne şi când vin Gorghiu cu Vanghelie la guvernare" le-a spus Ponta miniştrilor la începutul şedinţe de guvern, cea la care presa are acces. Mesajul premierului transmis prin intermediul televiziunilor membrilor de partid din toată ţara a avut scopul de linişti apele în partid. Însă, surse din PSD spun că situaţia nu este deloc calmă. Ba din contră, pare a fi una explozivă. Un grup de parlamentari, după excluderea din partid a lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, se pare că au încercat să-l schimbe pe Ponta de la şefia PSD şi să-l înlocuiască cu fostul ministrul de externe. Însă Ponta s-a mişcat rapid. A înăbuşit din faşă revolta. Dar cum ar fi putut Mircea Geoană să devină preşedintele partidului dacă este exclus din partid. Tehnic, este posibil. Exluderea lui Mircea Geonă nu este efectivă până la Congres. Tocmai atunci se poate lua o decizie definitivă în privinţa excluderii sale din partid.

CITEŞTE ŞI  Mazăre cere demisia lui Ponta

Nici opoziţia nu a scăpat de tirul lui Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 s-a declarat dezamăgit de faptul că parlamentarii de dreapta nu sunt în stare să se bată cu PSD. "Trebuie să vina și băieții ăștia din dreaptă. Cam dorm. Totuși, de trei ani nu prea fac nimic. Mă mir cum de trei ani oamenii ăștia nu au spus nimic despre asemenea lucruri. De dragul PSD-ului am tăcut din gură. Am sperat că oamenii de dreaptă și presă să spună ce se întâmplă".

Care sunt planurile lui Mircea Geoană

Planurile anunţate de Marian Vanghelie par să nu fie tocmai pe placul lui Mircea Geoană. Senatorul l-a contrazis pe primarul sectorului 5, cel care solicitase pesediştilor să vină cu miile în Kiseleff pentru a-l schimba din fruntea partidului pe Ponta. "Au venit la mine foarte mulţi colegi de partid, eu le-am spus PSD nu este Bastilia, Vanghelie propunea să vină oamenii la partid, congresul se cucereşte democratic, nu se cucereşte cu oameni în stradă", a declarat Geoană miercuri seara la emisiunea Gândul Live. Fostul preşedintele al PSD i-a sugerat lui Vanghelie că ar trebuie să îşi schimbe modul de face politică şi că ar fi bine să accepte chiar şi un cod de conduită politică. 

CITEŞTE ŞI  Mircea Geoană: Un nou partid este planul de rezervă

Geoană va candida la Congresul PSD

"Voi propune partidului un proiect politic pentru România dintr-o perspectivă de stânga autentică. PSD este într-o situaţie critică. Voi propune o platformă pentru congresul PSD şi voi aduna foarte mulţi colegi şi colege şi sunt convins că vom avea câştig de cauză. Vreau să ajungem în Congres, să fiu acolo şi fizic.Voi candida alături de alţi colegi, dar nu este scopul în viaţă să fiu preşedinte pe viaţă la PSD sau la noul PSD. Da, voi fi la Congres", a mai spus Geoană la aceeaşi emisiune tv.

CITEŞTE ŞI Cum se va numi partidul lui Geoană și Vanghelie

Cât despre noul proiect la care lucrează, Mircea Geonă susţine că noul PSD este principalul său proiect politic. "Zilele următoare grupul de inițiativă va lansa în dezbatere acest proiect și în interiorul PSD, și pentru opinia publică, pentru că, în final, să devină o platformă ce va fi propusă în cadrul Congresului PSD. Această denumire, împreună cu altele, e o variantă de studiu, dar secundară proiectului meu principal care se numește <<Noul PSD>>a mai spus Geoană.

Însă, o consilieră a senatorului şi Oana Niculescu Mizil, deputat PSD, au depus zilele trecute la OSIM solicitări de înregistrare a mărcii Partidul Social Democrat Independent, cererile fiind acum în procedura de examinare.

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă