16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechVântul schimbării bate în filialele ALDE din Transilvania

Vântul schimbării bate în filialele ALDE din Transilvania

Apropierea alegerile locale i-a determinat pe cei doi co-președinți ai ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, să îi înlocuiscă pe unii dintre liderii județeni ai acestei formațiuni politice. În județul Bistrița-Năsăud, fostul prefect, Ioan Țintean, a aderat oficial la ALDE. ”Dacă nu mai sunt prefect, acum pot să fiu membru de partid”, a spus Ioan Țintean, care conduce în prezent Administrația Județeană a Finanțelor Publice.

Înscrierea lui Ioan Țintean în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a avut loc în aceeași ședință în care actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Dorin Popescu, a predat funcția de lider al organizației județene colegei sale de partid, Mirela Cârcu, care este, la rândul ei, consilier județean. Dorin Popescu va rămâne în ALDE și va fi unul dintre candidații pe care această formațiune politică îi va arunca în luptă la alegerile locale. El și-a exprimat încrederea că va continua să colaboreze foarte bine cu președintele executiv al ALDE, Constantin Brașoveanu.

Prioritatea Mirelei Cârcu va fi să reorganizeze ALDE în așa fel încât să poată candida cu succes la alegerile locale. Primul pas ar putea fi făcut chiar luni. Potrivit președintelui Organizației Municipale Bistrița a ALDE, consilierul local Gelu Muthi, problema candidatului la Primărie ar putea fi discutată chiar azi. Surse din ALDE spun că există mai multe variante pentru candidature. Una dintre ele ar fi reprezentată de posibila candidatură a lui Mircea Archiudean. O a doua variantă ar putea fi chiar consilierul local Gelu Muthi, iar cea de-a treia ar putea fi reprezentată de fostul prefect, Ioan Țintean, care ar putea reprezenta însă o variantă și pentru șefia Consiliului Județean.

Este cert că printre candidații pe care ALDE Bistrița-Năsăud îi va arunca în luptă la alegerile locale se numără actualii primari pe care această formațiune politică îi are în județ. Așa ar fi Ioan Monița din Romuli, Traian Simionca din Livezile, Gheorghe Bălăjan din Dumitra, Dumitru Beudean din Miceștii de Câmpie, Ioan Mate din Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Cămărășan din Silivașu de Câmpie, Eugen Bența din Poiana Ilvei, Dumitru Tomșa din Urmeniș sau Toma Someșan din Mărișelu.

Schimbare de gardă în ALDE Hunedoara

Schimbările din Bistrița-Năsăud vin după cele decise în Huneodara. Conducerea centrală a acestei formațiuni politice a decis să îl demită pe copreședintele ALDE Hunedoara provenit din fostul PLR, Marian Muntean. Acesta a fost înlocuit cu fostul președinte al PLR Deva, Nelu Ardelean, în timp ce copreședintele organizației județene a ALDE provenit din fostul PC, Mihai Sanfirisca, a rămas în funcție. Surse din conducerea centrală a ALDE spun că Marian Muntean nu ar fi oferit perfor­manțele politice așteptate de la el. Un alt motiv de nemulțumire ar fi fost apropierea de fostul președinte PNL al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț. Acesta este urmărit penal pentru fapte de corupție.

Mai mult, Mircea Moloț a fost acuzat că ar fi colaborat cu fosta securitate de către istoricul Marius Oprea, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care actualul președinte al Senatului era prim-ministru. Marian Muntean este rudă prin alianță cu Mircea Moloț, iar într-o conferință de presă de acum câteva luni, el recunoștea că ar fi primit consultanță din partea fostului președinte al Consiliului Județean. În aceste condiții, Nelu Ardelean ar putea fi nevoit să își asume candidatura la Primăria Deva, în timp ce Mihai Sanfirisca ar putea fi varianta propusă de ALDE pentru șefia Consiliului Județean Hunedoara.   

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă