10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechVasile Blaga, despre legile electorale care pot fi adoptate de Senat

Vasile Blaga, despre legile electorale care pot fi adoptate de Senat

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că liberalii consideră că trei dintre legile electorale, respectiv legea privind finanţarea partidelor, legea alegerilor locale şi cea a partidelor politice pot fi adoptate de Senat în această săptămână, informează Mediafax.

”Senatul poate aproba deja trei legi din acest pachet al legilor electorale. Prima lege este cea a finanţării partidelor şi campaniilor. Am văzut cererea de reeexaminare, i-am transmis preşedintelui punctele noastre de vedere, nu avem observaţii la această serie de puncte prinse în cererea de reexaminare şi ea poate ajunge în plenul Senatului şi miercuri, oricum este vot final”, a arătat Blaga.

Copreşedintele PNL a menţionat că PNL a transmis toate amendamentele la legea privind alegerile locale, referitor la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, adică alegerea în două tururi.

“Aceste amendamente le vom ridica, sigur, în plen, dar o lege mai bună trebuie, şi atunci, dacă va trece varianta cu primar într-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre două rele – preşedinte de consiliu judeţean într-un tur sau ales dintre consilieri, acceptăm varianta alegerii de către consilierii judeţeni”, a explicat Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, PNL nu are nicio observaţie faţă de a treia lege care ar putea fi aprobată de Senat în această săptămână, legea partidelor politice.

În ceea ce priveşte legea care să favorizeze votul în diaspora, Blaga a afirmat că acest proiect ar putea fi luat în discuţie săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Cod electoral.

“Noi suntem adepţii votului alternativ, am înţeles că şi PSD. Deci, iată, nu vor fi probleme, dacă doresc cu adevărat acest proiect de lege. Oamenii pot vota ca şi până acum în secţii, dar ca să fie numărul de secţii suficiente, noi dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri şi să aibă şi datele necesare, deci preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondenţă cu un timp înainte. Aici, într-adevăr, suntem într-o discuţie constituţională. Pe noi nu ne deranjează şase luni, dar constituţional nu ştim dacă putem declanşa procesul de înscriere mai devreme de declanşarea alegerilor”, a afirmat Blaga.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă