15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechVerdict: incompatibil! Liderul Grupului PSD la Camera Deputaților a pierdut procesul cu...

Verdict: incompatibil! Liderul Grupului PSD la Camera Deputaților a pierdut procesul cu ANI

Deputatul PSD de Galați Florin Pâslaru, numit de preşedintele partidului Liviu Dragnea la începutul actualei sesiuni parlamentare lider al grupului formaţiunii din Camera Deputaților, este un personaj extrem de controversat.

După ce a fost deconspirat de CNSAS că în anii 80, din proprie inițiativă, s-a pus la dispoziția Securității și sub numele de cod „Pintea” și-a turnat colegii de facultate, profesorii și șefii de la serviciu, Pâslaru a pierdut la Înalta Curte procesul prin care contesta decizia CNSAS. În 2011 devenea primul parlamentar pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuza de conflict de interese prin angajarea unei rude, respectiv fiul, la cabinetul parlamentar.

În 2014, Parchetul General îl trimitea în judecată tot pentru conflict de interese. A pierdut procesele cu ANI și Parchetul General, fiind condamnat la o amendă penală. Totuși, președintele PSD l-a considerat omul potrivit să conducă Grupul PSD de la Cameră. Probabil că, în acest caz, Liviu Dragnea a mers pe aplicarea în PSD a principiului „toți suntem la fel”, ca să pară „digerabilă” și condamnarea sa.

Sancționat cu 10% pe 3 luni

ANI a solicitat zilele trecute Biroului Permanent al Camerei Deputaților aplicarea sancțiunilor disciplinare în cazul deputatului PSD Florin Pâslaru ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul lui Pâslaru prin sentință definitivă și irevocabilă. Pâslaru nu va suferi o pedeapsă prea dură, urmând ca potrivit art. 19, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor să fie sancționat „cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni”. Raportul de evaluare privind încălcarea de către Florin Pâslaru a regimului juridic al conflictului de interese a rãmas definitiv și irevocabil prin decizia ÎCCJ nr. 1502 din 18 mai 2016.

Dovedit în instanță

În noiembrie 2011, ANI constata că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând prevederile Legii Anticorupţie, nr 161/2003. Fiul deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. Deşi nu contestase raportul ANI în termenul legal, mai târziu Pâslaru a cerut în instanță anularea raportului ANI. Dosarul 478/44/2012 a a ajuns la Curtea de Apel Bacău, care a respins cererea lui Pâslaru:  „Instanța respinge ca nefondată, cererea de anulare a raportului de evaluare nr. 119023/G/II/7.11.2011 întocmit de ANI cu privire la existenţa conflictului de interese”, se spunea în sentința din 2012.

Florin Pâslaru a făcut recurs și procesul a mai durat 4 ani. Pe 18 mai, magistratii de la ÎCCJ au mentinut sentinta instanței din Bacău: „Instanța respinge recursul declarat de reclamantul Pâslaru Florin Costin împotriva Sentinţei civile nr.112 din 08 iulie 2015 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Irevocabilă”, se spune în sentința nr. 1502/18.05.2016.

Condamnat la o amendă penală

Pe 8 ianuarie 2014, Parchetul General anunţa că procurorii Secţiei de Urmărire Penală au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a deputatului Florin Pâslaru pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. În dosarul nr 107/1/2014, ÎCCJ s-a pronunțat pe 20.03.2015, administrându-i lui Pâslaru o amendă penală. „Condamnă pe inculpatul Pâslaru Florin Costin, la o pedeapsă de 2.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese”, se spunea în sentința nr 213/20.03.2015, a instanței supreme.

Incompatibilul dat exemplu în Raportul MCV

În timp ce primul proces era pe rolul instanțelor, în toamna lui 2012, Pâslaru a fost pe punctul de a-și pierde mandatul de deputat. La solicitarea ANI, în octombrie 2012 Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi-a dat acordul pentru excluderea lui Pâslaru din Parlament, dar votul în plen a tot fost amânat. Florin Pâslaru era deputatul la care se făcea referire în Raportul MCV din 2012, în care se spunea că parlamentari declaraţi incompatibili îşi exercită mandatele în continuare. Chiar şi în aceste condiţii, a avut tupeul ca la alegerile de pe 9 decembrie 2012 să candideze pentru un nou mandat şi gălățenii l-au reales. ANI a solicitat şi invalidarea noului mandat, întrucât exista o decizie prin care fusese declarat în conflict de interese. Comisia de Validare a validat totuși al 2-lea mandat al lui Pâslaru, cu 20 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o abţinere.

Dragnea: „Colegii mei au spus că nu afectează”!

La desemnarea lui Florin Pâslaru pentru șefia Grupului PSD din Cameră, președintele Liviu Dragnea a fost întrebat în ce măsură nominalizarea lui acestuia respectă criteriile de integritate ale Partidului Social Democrat, având în vedere că Pâslaru are certificat CNSAS de colaborare cu securitatea şi avea o primă condamnare penală pentru conflict de interese. Liviu Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, colegii mei au spus că nu afectează”. 

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă