14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechVicepremierul Ungariei, despre revendicările comunităţii: Dacă alții au voie, atunci și maghiarii...

Vicepremierul Ungariei, despre revendicările comunităţii: Dacă alții au voie, atunci și maghiarii pot

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Congresul UDMR de la Cluj, referitor la revendicările pe care le are comunitatea maghiară, că dacă “alţii au voie”, şi maghiarii pot, informează Mediafax.

“Domnul premier a vorbit despre tensiuni. Acestea există, nu doar în regiune, ci peste tot. Nimeni nu s-ar fi gândit după aderarea la Uniunea Europeană că inscripțiile bilingve reprezintă o problemă, că imnul Ungariei reprezintă o problemă, Colegiul «Miko» e încă o problemă. Deci există o problemă, iar aceasta revine retroactiv. Unii sunt chiar intimidați de această problemă. (…) Iar după aderarea la UE nu ne-am fi gândit că ajungem din nou în această situație, că acele revendicări legitime, care există în documente acceptate de toate statele member UE, pot reprezenta o amenințare pentru o țară”, a afirmat Semjen.

Totodată, vicepremierul ungar a transmis maghiarilor să nu pună semnul de egalitate, în cazul cerinţelor pe care le au, între “revendicările legitime, rasism și xenofobie”.

“Niciodată comunitatea maghiară din Transilvania nu a cerut ceva ce să fie respins de UE. De aceea trebuie să respingem toate acuzațiile care pun semn de egalitate între revendicările legitime, rasism și xenofobie. Nu suntem mai prejos decât nicio altă națiune din Uniunea Europeană. Maghiarii din Transilvania nu sunt mai prejos decât nicio altă comunitate sau minoritate din UE. Dacă alții au voie, atunci avem și noi voie. Dacă alții sunt liberi să facă ce vor, și noi putem face ce vrem. Și nouă ni se cuvin aceleași lucruri care există în alte țări. Nu putem accepta negocieri ale acestor drepturi”, a afirmat Semjen.

Acesta și-a încheiat discursul cu un mesaj transmis reprezentanţilor UDMR, spunându-le că interesul Ungariei și României este cooperarea.

“Dragi colegi, Ungaria vă sprijină, oricând veți putea conta pe Ungaria”, a conchis vicepremierul Ungariei.

Semjen Zsolt și-a început discursul citind mesajul premierului ungar, Victor Orban, adresat participanţilor la Congresul UDMR care se desfăşoară la Cluj-Napoca, iar apoi vicepremierul Ungariei a spus că nu se aștepta ca după aderarea la Uniunea Europeană “plăcuțele bilingve sau imnul Ungariei să fie o problemă în România”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cel de-al 12-lea Congres al UDMR se desfășoară în perioada 17 – 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, singurul candidat pentru funcția de președinte al Uniunii fiind actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă