11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechVIDEO. Viceprimarul UDMR al Clujului își dă demisia. Anna Horvath este acuzată...

VIDEO. Viceprimarul UDMR al Clujului își dă demisia. Anna Horvath este acuzată de corupție în două dosare

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Times New Roman’; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 18.0px}span.s1 {font-kerning: none}

Viceprimarul UDMR al Clujului, Anna Horvath, a anunţat, într-o conferinţă de presă organizată la Prezidiul Executiv al UDMR, că îşi va da demisia din funcţia de la vârful administraţiei locale. Anna Horvath a declarat că a luat această decizie la cinci luni de când a primit interdicţia exercitării funcţiei de viceprimar, după ce a fost pusă sub acuzare într-un dosar instrumentat la DNA Cluj.

”Această situația nu mai putea continua”, a spus viceprimarul UDMR. În acest dosar, Anna Horvath este acuzată de corupţie, pentru că ar fi beneficiat de foloase de imagine în campania electorală din 2016, respectiv că i-ar fi răsplătit cu bilete la festivalul Untold pe tinerii care au muncit la organizarea Zilelor Culturale Maghiare și care s-ar fi numărat printre votanții UDMR. 

Anna Horvath îşi va da demisia formal în viitoarea şedinţă a Consiliului Local. Ea îşi va păstra însă funcţia de consilier local, în condițiile în care interdicția exercitării funcției pronunțată de judecători nu face referire și la această calitate. Anna Horvath a afirmat că în ultimele cinci luni a fost în concediu fără plată şi că s-a supus regimului interdicţiilor prevăzut de lege pentru viceprimari, deci a rămas fără surse de venit.

Anna Horvath a declarat că ”singurele mele resurse sunt puterea de muncă şi reputaţia intactă”. Ea a afirmat că se va lupta în instanţă pentru a şi le recupera, precum şi pentru a-şi găsi dreptatea.

Dincolo de primul dosar instrumentat de DNA şi care a devenit public în octombrie 2016, Anna Horvath este acuzată şi de conflict de interese. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat DNA şi în această privinţă, însă Anna Horvath a declarat că este complet nevinovată. Întrebată dacă deschiderea celui de-al doilea dosar a contribuit la luarea decizie de a demisiona, Anna Horvath a admis acest lucru. ”Simt că am parte de un tratament special. Am trimis la ANI documentele care arătau că nu m-am aflat în conflict de interese sau în incompatibilitate și până și un jurist începător și-ar fi dat seama că am dreptate. În loc de aceasta, m-am ales cu un nou dosar la DNA”, a spus Anna Horvath. 

Viceprimarul demisionar va rămâne preşedinte al organizaţiei municipale a UDMR Cluj-Napoca. De asemenea, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că Anna Horvath a fost numită în funcţia de vicepreşedinte executiv al UDMR pentru relaţia cu autorităţile locale. ”Această funcție a rămas vacantă după alegerile de anul trecut. Doamna Horvath are experiența necesară pentru a face față unei asemenea sarcini. Ea este și va rămâne un lider al comunității locale și al comunității maghiare”, a spus Hunor Kelemen.

Propunerea UDMR pentru postul de viceprimar rămas vacant, dacă va continua alianţa locală cu PNL, va fi anunţată în zilele următoare, a spus Anna Horvath, după ce liderii UDMR vor discuta cu partenerii de coaliție. 

În Consiliul Local Cluj-Napoca şi în Consiliul Judeţean Cluj funcţionează o alianţă locală PNL-UDMR. Ca urmare a protocolului de colaborare încheiat în iunie 2016, UDMR a primit un post de viceprimar în Cluj-Napoca şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. La nivel național, însă, UDMR a încheiat un protocol de susținere parlamentară a Guvernului PSD-ALDE.

Anna Horvath a lucrat în administraţia publică în ultimii 20 de ani. Ea a fost secretar de stat, consilier judeţean, consilier local şi viceprimar. La Cluj-Napoca, ea a devenit viceprimar în 2012. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă