7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechVictor Ponta: Președintele Iohannis trebuie să respecte Constituția. PSD poate fi chemat...

Victor Ponta: Președintele Iohannis trebuie să respecte Constituția. PSD poate fi chemat singur la negocieri

Fostul premier Victor Ponta i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să respecte Constituția și a susținut că, potrivit articolului 103 din Legea fundamentală, PSD poate fi chemat singur la consultări, dacă are majoritate absolută după depunerea jurământului de către viitorii parlamentari, informează luni Agerpres.

Ponta a subliniat că nimic nu se schimbă în privința alianței PSD cu ALDE, formațiune alături de care social-democrații vor să formeze viitorul cabinet.

“Dacă are majoritate absolută (n.r. — PSD), se aplică un articol din Constituția României referitoare la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puțin lucrurile. Cel mai bine pentru România, nu doar pentru PSD, este ca cel care își asumă responsabilitatea de prim ministru să aibă și pârghia, puterea politică de a fi lider al partidului. Altfel, lucrurile nu merg bine nu numai în România, ci în nicio țară din Uniunea Europeană. Când se va face nominalizarea oficială — cu siguranță nu înainte de formarea Parlamentului și de a ști exact dacă PSD are sau nu așa cum prevede Constituția jumătate din majoritatea absolută în Parlamentul României”, a declarat Ponta, la Romania TV.

El a citat articolul 103 din Constituție și a detaliat trei motive pentru care PSD va guverna alături de ALDE.

“Dacă la repartizare ne lipsesc două sau trei mandate, eu cred că vor fi poate doi-trei-patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD. Și atunci, conform art. 103 din Constituție care spune “în urma consultării partidului care are majoritatea absolută”, nu se mai fac consultări cu celelalte partide, că așa spune Constituția. (…) Dragnea a explicat foarte clar faptul că vom guverna împreună cu cei de la ALDE, nu se pune problema de a le spune celor de la ALDE: ‘gata, avem majoritate, nu mai e nevoie de voi’. În primul rând ne ținem cuvântul, în al doilea rând au oameni foarte buni, trei, guvernarea nu va fi deloc ușoară, va fi una dificilă pentru că țara e lăsată într-o situație foarte proastă. Noi vorbim acum însă de procedurile constituționale care trebuie desfășurate săptămâna viitoare — luni, marți se constituie Parlamentul, se aleg președinții celor două Camere”, a detaliat social-democratul.

Victor Ponta a precizat că nu vorbește în numele PSD, dar a opinat că președintele Senatului va fi Călin Popescu-Tăriceanu, iar președintele Camerei Deputaților va fi desemnat de la PSD.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă