20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechVIDEO. Momente-cheie din cariera lui Oprea, în imagini. De la relația cu...

VIDEO. Momente-cheie din cariera lui Oprea, în imagini. De la relația cu Cozma, la acuzațiile de plagiat și moartea polițistului Gigină

Între controversele pe care Gabriel Oprea, fondatorul UNPR, le-a iscat pe scena publică, se numără natura relației cu Miron Cozma, liderul minerilor, cercetarea în dosarul coloanelor oficiale, declanșat de moartea polițistului Bogdan Gigină, în octombrie 2015, la scandalul de plagiat privind doctoratul său. 

Citește și: De ce se retrage Gabriel Oprea și din politică. Vezi cum a primit patru stele de general în numai opt ani

Relația cu Miron Cozma, liderul minerilor

O filmare din 1996 arată relațiile cordiale în care se aflau liderul minerilor, Miron Cozma, și generalul Gabriel Oprea. Într-o emisiune din iunie 2015, întrebat despre relația cu Cozma, Oprea a declarat, la B1 Tv, că minerul era secretar al Federaţiei de tenis cu piciorul şi că, în calitatea aceasta, Cozma i-ar fi fost subordonat. La o zi distanță, Miron Cozma a declarat, la România Tv, că Oprea îi era subaltern și el l-ar fi angajat la clubul Jiul Petroșani. 

”Gabriel Oprea spunea că i-aş fi fost subordonat. Dacă mă respectă, aşa cum a spus la B1 TV, atunci să-şi aducă aminte că, pe vremea cînd eram preşedintele Ligii minerilor, eu l-am angajat pe Gabriel Oprea la clubul Jiul Petroşani. Deci el era subalternul meu, nu eu subalternul lui! Nici la Federaţia de tenis cu piciorul nu eram subalternul lui Oprea, căci eu făceam parte din conducerea Federaţiei internaţionale de tenis cu piciorul!”, a declarat Cozma,în 2015. 

Moartea polițistului Bogdan Gigină

În 21 octombrie 2015, într-o seară ploioasă, polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața în timp ce se afla în coloana oficială care îl escorta pe Gabriel Oprea. În urma acestui caz, oamenii i-au cerut lui Oprea să demisioneze. El, însă, a refuzat și a demisionat abia în urma tragediei din clubul Colectiv. 

Citește și:  Oprea se spală pe mâini în scandalul privind moartea polițistului din coloana lui oficială: Eu NU am văzut accidentul

În urma anchetei privind împrejurările în care a murit Bogdan Gigină, Gabriel Oprea a ajuns să fie cercetat pentru pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, pentru folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere și pentru  încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială (în urma acestei acuzații, și procurorul general Tiberiu Nițu a demisionat). 

În ceea ce privește accidentul și moartea polițistului, Oprea a declarat, după mai multe zile de tăcere și după ce președintele Iohannis i-a cerut demisia: ”Din respect pentru familia îndurerată am ales să nu fac declarații publice imediat după accident. Poliția Capitalei a oferit informații legate de circumstanțele în care s-a petrecut accidentul. În ceea ce mă privește am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să le ofer condoleanțe personal, am ales să mă abțin de a oferi informații care să mă disculpe de unele acuzații. Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne, structurile subordonate, pun la dispoziția Parchetului, toate informațiile cerute. Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări realizate în scop profesional. Detaliile au fost puse la dispoziția Parchetului. Coloana s-a oprit la un moment dat. Eu nu am văzut accidentul. Am văzut doar cei doi polițisti oprindu-se. Unul dintre ei mi-a făcut semn să plecăm. Abia după ce am depășit accidentul, am aflat ce s-a întâmplat.Acuzațiile sunt complet nefondate”. 

Acuzațiile de plagiat 

Acuzațiile privind plagierea lucrării de doctorat au apărut în iulie 2015, când comunitatea academică l-a suspectat și că și-ar fi obținut titlul academic fără a urma toate etapele. Lucrarea lui Oprea se află acum la Comisia juridică din cadrul CNATDCU. 

Citeşte şi: Cazul plagiatului lui Gabriel Oprea: copy-paste după Victor Ponta

Gabriel Oprea, suspect de plagiat și că a obținut doctoratul înainte de termen

Oprea se apăra atunci spunând că este ”un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv”. 

Relația cu Victor Ponta: ”I-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu”

În 2010, Gabriel Oprea spunea, în Parlament, la depunerea moțiunii contra Guvernului Emil Boc, că a plecat din PSD și că i-a dus copilul lui Victor Ponta la biserică, deși social-democratul ”nu are nici un Dumnezeu”. Doi ani mai tâziu, PSD și UNPR băteau palma, după căderea Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu, iar UNPR se alia cu Uniunea Social-Liberală (USL). 

Tragedia din Colectiv și plecarea lui Oprea din Guvern 

În 4 noiembrie 2015, Victor Ponta și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului, în urma numeroaselor proteste de stradă declanșate de tragedia din Colectiv, în care și-au pierdut viața 64 de persoane. La momentul demisiei, Oprea încă mai era ministru de Interne, însă urma să plece cu întregul Cabinet. Oprea și-a anunțat demisia oficial în 9 noiembrie. 

Citește și: Gabriel Oprea a demisionat OFICIAL

 

 

 

 

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă