15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechVotul prin corespondență, doar pentru parlamentare

Votul prin corespondență, doar pentru parlamentare

Legea votului prin corespondență a fost modificată, ieri, prin adoptarea unui amendament al PSD, potrivit căruia actul normativ se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu și la alegerile prezidențiale sau europarlamentare.

Și aceasta în condițiile în care introducerea votului prin corespondență a fost pusă pe tapet tocmai din cauza scandalului de la alegerile prezidențiale, când numeroși români din străinătate nu și-au putut exercita dreptul de vot.

Președintele comisiei de Cod electoral, Gabriel Vlase (PSD) a oferit drept explicație faptul că alegerile prezidențiale sunt mai „complicate”, se vor desfășura abia peste patru ani,  și, din acest motiv, decizia finală va fi luată în funcție de eficiența legii la alegerile parlamentare.

“Avem timp până în 2019. E un proiect-pilot, vedem ce se întâmplă. O să vedeți câte particularități apar chiar și la partea de organizare. Nu este vorba că nu am vrut să facem, ci am considerat că este mai simplu să facem acum pentru parlament, și, apoi, în funcție de ce se întâmplă să se aplice și la alegerile prezidențiale”, a susținut Gabriel Vlase.

Acum câteva săptămâni, parlamentarii au exclus aplicarea legii la alegerile locale și la referendum. În aceste condiții, legea se va aplica doar la alegerile parlamentare, însă, cu condiția să intre în vigoare în luna noiembrie a acestui an.

De asemenea, membrii comisiei au decis eliminarea prevederii potrivit căreia alegătorii se pot înscrie online pentru votul prin cores­pon­dență. Aceștia se vor putea înscrie doar prin poștă sau la ambasade și consulate. Amen­damentul a fost propus de PSD în timp ce PNL s-a opus eli­minării acestei prevederi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă